Denizi olmayan Gümüşhane’den dünyaya balık ihracatı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Aralık, 2024 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Denize kıyısı olmayan Gümüşhane’de elektrik için üretilen baraj göllerinde yetiştirilen Gökkuşağı alabalıkları Karadeniz somonu olarak başta Rusya, Çin, Şili ve Japonya’ya ihraç edilerek ülke iktisadına milyarlarca dolar katkı sağlıyor. Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Kirazlık köyünde, Türkiye’nin en süratli akan çaylarından birisi olan Harşit Çayı üzerine elektrik gücü üretmek için kurulan Torul Baraj Gölünde yıllardır hem elektrik üretiliyor hem de göl yüzeyinde yaklaşık 2 bin 110 tonluk Gökkuşağı alabalığı üretimi yapılıyor. Torul Baraj Gölü üzerine kurulan onlarca kafes alabalık yetiştiriciliği tesisine 10 ila 30 gram ortasında getirilen Gökkuşağı alabalıkları burada 1 kilogram yüke ulaşıncaya kadar yetiştirilerek daha sonra Karadeniz kıyısında bulunan tesislere gönderiliyor. Buradaki tesislerde süreçleri devam eden balıklar 3 ila 5 kilogram yüke ulaştıktan sonra ise başta Rusya, Çin, Şili, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin üzere onlarca ülkeye ihraç ediliyor. “70 bin ton somon ihracatı yaptık” Torul Barajı’nda bulunan çiftliklerinde yetişen Gökkuşağı alabalıklarının deniz çiftliklerinde ihracata hazır hale gelmesinin akabinde yaklaşık 410 milyon dolarlık bir ihracat sayısı ile farklı ülkelere gönderildiğini söz eden Su Eserleri Yüksek Mühendisi Ahmet Bingöl, “Gümüşhane Torul Baraj Gölü’nde yaklaşık 500 ton kapasiteli balık çiftliklerimiz var. Bu çiftliklerimizde 2 gram tartısındaki yavru Gökkuşağı alabalıklarımızı yılın 12 ayı boyunca yetiştirdikten sonra somon adayı olarak Vakfıkebir ve Arsin’de bulunan deniz çiftliklerimize gönderiyoruz. Burada da 3-4 kilo tartıya ulaşınca somon olarak yurtdışına ihracatlarını gerçekleştiriyoruz. Daha çok Rusya’ya ihraç ediyoruz, Japonya, Şili ve yeni pazar olarak Çin’e ihraç etmeyi düşünüyoruz. Burada bu yıl yaklaşık 350 ton bir balık yetiştirdik, deniz çiftliklerimizde büyüme yüklerini da hesaba katarsak yaklaşık 2 bin ton bir ihracatımız olacak. Ocak ve Ekim aylarında yaklaşık 70 bin ton somon ihracatı yapıldı. Bu da 410 milyon dolar ihracat manasına geliyor. Bu yıl da 70-80 bin ton üretim bekliyoruz inşallah daha fazlası da olacak. Denizi olmayan Gümüşhane’den Japonya, Çin, Şili ve Rusya’ya balık ihracatı yapıyoruz” dedi. (UA-RE-ÖS-Y)

Tartıştığı arkadaşını bıçakla ağır yaraladı

blank
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
13 Ocak, 2025 17:27 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun’da bir kişi tartıştığı arkadaşını ekmek bıçağıyla ağır yaraladı.
Olay, Samsun’un İlkadım ilçesi Fatih Mahallesi Ağabali Caddesi üzerinde saat 01.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, E.B.(20) tartıştığı arkadaşı O.S.’yi (20) ekmek bıçağıyla göğsünden ve baldırından bıçakladı. Ağır yaralanan O.S. ambulansla Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
Olaydan sonra kaçan E.B., İlkadım İlçe Emniyet Müdürlüğü Cürüm Tedbire ve Soruşturma Ofis Amirliği grupları tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Bugün Samsun Adliyesine sevk edilen E.B. çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak Samsun T Tipi Kapalı Cezaevine gönderildi.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.