Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
26 Eylül, 2023 11:35 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Depremde 45 kişinin öldüğü İslahiye’deki binanın zemin etüdü yapılmamış

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerde yıkılan ve 45 kişinin hayatını kaybettiği apartmana ilişkin hazırlanan iddianamede, tutuklu sanık hakkında 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi.

Gaziantep
İslahiye Cumhuriyet Başsavcılığınca Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkılan ve 45 kişinin yaşamını yitirdiği Zaman Apartmanı'na ilişkin yürütülen soruşturma tamamlandı. Binanın statik proje müellifi, fenni mesulü ve teknik uygulama sorumlusu tutuklu sanık Abdil Göğebakan'ın "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması istenilen iddianame, İslahiye Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanığın, dönemin yönetmeliğine göre statik proje müellifi, fenni mesulü ve teknik uygulama sorumlusu olduğu belirtilen iddianamede, binanın yıkılmasına ilişkin Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliğince düzenlenen bilirkişi raporunun hazırlandığı kaydedildi. Raporda, proje aşamasında zemin etüdü raporu bulunmaması ve statik proje olmaması nedeniyle proje içeriğinin uyumlu ya da yeterli olup olmadığının tespit edilemediği yer aldı. Kolon boyutları yetersizliği, kolon donatı alanı ve kiriş donatı alanı yetersizliği ile yetersiz donatı detaylandırması sebebiyle binanın yıkılmasında statik proje müellifi Abdil Göğebakan'ın sorumluluğunun bulunduğu ifade edilen raporda, yapım aşamasında donatı detaylandırması yetersizliği ve malzeme kalitesizliği sebebiyle yine fenni mesul ve teknik uygulama sorumlusu olan sanığın sorumlu olduğu belirtildi. İddianamede savunmasına yer verilen sanık ise binanın projesini arkadaşlarının çizdiğini, bu kişilerin proje imzalama yeterlilikleri olmadığı için imzayı kendisinden rica ettiklerini, kendisinin de hatıra binaen talebi kabul edip imza attığını öne sürdü. İddianamede, "Söz konusu binanın statik projesini hazırlayan sanık Abdil Göğebakan'ın zemin etüdü yapılmadan inşaat yapılması, yeterli bir statik proje olmaması, kolon boyutları yetersizliği, kolon ve donatı alanları ile donatı detaylandırması yetersizliği sebepleri ile eksik ve hatalı projeye sebebiyet vererek üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır. Binanın yapım aşamasında fenni mesul-teknik uygulama sorumlusu olan Abdil Göğebakan'ın donatı detaylandırması yetersizliğine ve malzeme kalitesizliğine rağmen eksik denetim yaparak inşaatın bu haliyle tamamlanmasına sebebiyet vererek üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır." ifadeleri yer aldı.(AA)
blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Pas Hastalıkları ve Zirai Don Zararları Takibi Sürüyor

Karabük'te İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan teknik personeller, tarım alanlarında pas hastalıklarına yönelik sürvey (araştırma/tarama) çalışmaları ile birlikte zirai don zararlarının kontrolüne yönelik incelemelerini aralıksız sürdürüyor.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık,  yapılan çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İlimizde hububat üretimi yapılan alanlarda özellikle bu dönemde sıkça karşılaşılan pas hastalıklarına karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Teknik ekiplerimiz, ilçe müdürlüklerimizle koordineli bir şekilde sahada aktif olarak görev alarak, bitki sağlığını tehdit eden bu hastalıkların tespiti ve erken müdahalesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Aynı zamanda, geçtiğimiz günlerde yaşanan ani sıcaklık düşüşleri nedeniyle oluşabilecek zirai don zararlarını da yerinde tespit ediyoruz. Çiftçilerimizin bu zararlar karşısında mağduriyet yaşamamaları için gerekli bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerini de sürdürüyoruz.”

Müdür Ayvalık  ayrıca, yapılan kontrollerin sadece anlık durum tespitiyle sınırlı kalmadığını, elde edilen verilerin raporlanarak hem bakanlığa iletildiğini hem de üreticilerin bilgilendirilmesinde kullanıldığını belirtti.

Çalışmalar kapsamında tarlalarda yapılan gözlemler neticesinde, erken dönem müdahaleyle birçok üretim alanında hastalık yayılımının önüne geçildiği ifade edilirken, don zararı görülen alanlarda da çiftçilere teknik destek sağlandığı bildirildi.

Yetkililer, üreticilere düzenli arazi kontrolleri yapmaları, bitki gelişim süreçlerini takip etmeleri ve şüpheli durumlarda Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.