Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Torlaklar köyünde diyaliz hastası olan yaşlıların imdadına jandarma grupları yetişti.
Batı Karadeniz Bölgesi’nde sabah saatlerinde tesirini arttıran kar yağışı sonrasında ilçeye bağlı Torlaklar köyünün yollarını karla kaplamasının akabinde köyde bulunan yaşlı diyaliz hastalarının yakınları jandarma gruplarına haber verdi.
Karlı yolları aşan gruplar diyaliz hastalarının bulunduğu ikamete gelerek yaşlıları kendi araçlarına bindirerek hastaneye naklini sağladı. Öte yandan bölgede kar yağışı nedeniyle Vilayet Özel Yönetimi takımları tarafından karla çaba çalışması başlatılarak kapalı olan köy yolları açma süreçleri devam ediyor.


Diyaliz hastalarının imdadına jandarma yetişti
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

