İhlas Haber Ajansı tarafından
25 Aralık, 2024 16:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Doğadan topladıkları bitkileri kaynatarak kenevir kumaşlarını renklendiriyorlar

Samsun Olgunlaşma Enstitüsü’nde kenevirden üretilen eserler büsbütün doğal boyalar ile renklendiriliyor. Tabiattan toplanan çeşitli bitkilerin kökleri, yaprakları, çiçekleri kaynatılarak elde edilen renkler, kenevir eserlerini süslüyor.
Kenevirden çanta, elbise ve farklı eserler üreten Samsun Olgunlaşma Enstitüsü, ürettiği bu eserleri büsbütün doğal boyalar ile renklendiriyor. Tabiattan toplanılan papatya, yaprak, fındık ve ceviz kabuğu üzere eserler birinci olarak kaynatılıyor. Daha sonra bu eserleri renkleri el emeği üretilen kenevirleri renklendiriyor.

Unutulmaya yüz tutmuş kök boya tekniği
Unutulmaya yüz tutmuş kök boya tekniğini yine canlandırmak istedikleri söz eden Samsun Olgunlaşma Enstitüsü El Sanatları Öğretmeni Çiğdem Çakmak Kılıç, "Atölyemizde kendi dokuduğumuz kenevir kumaşlarımızı tabiattan elde ettiğimiz bitkilerle boyuyoruz. Birtakım bitkilerin kabuklarından kimilerinin çiçeklerinden, kimilerinin köklerinden faydalanıyoruz. Bunlardan birisi de kök boya dediğimiz kırmızı boyadır. Bunu toprağın altından çıkartıyoruz ve kenevir kumaşlarımızı boyamada kullanıyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş doğal boya sanatımızı yine canlandırmak istiyoruz. Bunun için doğal boya reçeteleri hazırlıyoruz. Olgunlaşma enstitülerinin birlikte yürüttüğü ‘Köklerin Boyası Projesi’ var. Bunlar için atölyemizde reçeteler üretiyoruz. Dokuma atölyemizde kenevir iplerini kumaşa çeviriyoruz. Bunları atölyemizde boyayarak çağdaş kıyafetler dikiyoruz. Çağdaş kıyafetlerin üretiminde ve konut dokumasında kullanıyoruz. Kenevir üzere doğal bir esere tekrar doğal gereçler ile boyadığımız için daha doğal bir eser elde ediyoruz. Sıhhate hiçbir ziyanı olmuyor" dedi.

blank
Emine Çelik tarafından
17 Nisan, 2025 12:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Pas Hastalıkları ve Zirai Don Zararları Takibi Sürüyor

Karabük'te İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde görev yapan teknik personeller, tarım alanlarında pas hastalıklarına yönelik sürvey (araştırma/tarama) çalışmaları ile birlikte zirai don zararlarının kontrolüne yönelik incelemelerini aralıksız sürdürüyor.

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık,  yapılan çalışmalarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“İlimizde hububat üretimi yapılan alanlarda özellikle bu dönemde sıkça karşılaşılan pas hastalıklarına karşı etkin bir mücadele yürütüyoruz. Teknik ekiplerimiz, ilçe müdürlüklerimizle koordineli bir şekilde sahada aktif olarak görev alarak, bitki sağlığını tehdit eden bu hastalıkların tespiti ve erken müdahalesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Aynı zamanda, geçtiğimiz günlerde yaşanan ani sıcaklık düşüşleri nedeniyle oluşabilecek zirai don zararlarını da yerinde tespit ediyoruz. Çiftçilerimizin bu zararlar karşısında mağduriyet yaşamamaları için gerekli bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetlerini de sürdürüyoruz.”

Müdür Ayvalık  ayrıca, yapılan kontrollerin sadece anlık durum tespitiyle sınırlı kalmadığını, elde edilen verilerin raporlanarak hem bakanlığa iletildiğini hem de üreticilerin bilgilendirilmesinde kullanıldığını belirtti.

Çalışmalar kapsamında tarlalarda yapılan gözlemler neticesinde, erken dönem müdahaleyle birçok üretim alanında hastalık yayılımının önüne geçildiği ifade edilirken, don zararı görülen alanlarda da çiftçilere teknik destek sağlandığı bildirildi.

Yetkililer, üreticilere düzenli arazi kontrolleri yapmaları, bitki gelişim süreçlerini takip etmeleri ve şüpheli durumlarda Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçmeleri konusunda çağrıda bulundu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.