blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
06 Ocak, 2025 12:57 tarihinde yayınlandı

Doğu Karadeniz’den 2024 yılında 1 milyar 752 milyon 344 bin 554 dolar tutarında ihracat gerçekleşti

Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2024 yılında 1 milyar 752 milyon 344 bin 554 dolar meblağında ihracat gerçekleşti.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane vilayetlerinden 2024 yılında gerçekleşen ihracat sayıları açıklandı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) İdare Heyeti Lider Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, bölgeden 1 milyar 752 milyon 344 bin 554 dolar fiyatında ihracat gerçekleştiğini ve bölge ihracatında bir evvelki yıla oranla yüzde 27 artış yaşandığını söyledi.
2024 yılında Doğu Karadeniz Bölgesi’nden gerçekleşen ihracatın 1 milyar 355 milyon 666 bin dolarının Trabzon’dan gerçekleştiğini kaydeden Gürdoğan, “238 milyon 825 bin doları rize’den, 79 milyon 613 bin doları Artvin’den ve 78 milyon 240 bin doları ise Gümüşhane’den gerçekleşmiştir. Bölge vilayetlerinden gerçekleşen ihracatta bir evvelki yılın tıpkı devrine nazaran Trabzon’dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 27, Rize’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 18, Artvin’den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 20, Gümüşhane’den gerçekleştirilen ihracatta ise yüzde 62 oranında artış yaşanmıştır. 2024 yılında Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane vilayetlerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen bölümler 836 milyon 600 bin dolar ile fındık, 254 milyon 690 bin dolar ile su eserleri ve hayvancılık mamulleri, 204 milyon 627 bin dolar ile maden ve metaller, 181 milyon 568 bin dolar ile yaş meyve zerzevat, 41 milyon 107 bin dolar ile kimyevi unsurlar ve mamulleri olarak sıralanmıştır” dedi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden 2024 yılında 146 farklı ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Gürdoğan, “En fazla ihracat yapılan birinci 5 ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin olmuştur. Bu ülkelerden İtalya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 82, Almanya’ya yapılan ihracatımızda yüzde 34, Gürcistan’a yapılan ihracatımızda yüzde 10, Çin’e yapılan ihracatımızda yüzde 41 artış gerçekleşirken, Rusya’ya yapılan ihracatımızda ise yüzde 8 oranında düşüş yaşanmıştır. İhracat yapılan ülkelerden Bulgaristan, Beyaz Rusya, Güney Kore Cumhuriyeti, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan’a yapılan ihracatta yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanmış, geçtiğimiz yıldan farklı olarak başta Burundi, Filistin, Slovenya, Venezuela, Nijer, Bahreyn olmak üzere 16 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
04 Haziran, 2025 14:58 tarihinde yayınlandı

Milletvekili Şahin: “Anestezi Sonrası Bakım Ünitesi Hizmet Vermeye Başladı”

AK Parti Genel Sekreter Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Cem Şahin, Karabük’te yoğun bakım alanında yaşanan sorunların giderilmesi için başlatılan çalışmalardan biri olan Anestezi Sonrası Bakım Ünitesi’nin (PACU) hizmete alındığını söyledi.

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yer alan PACU’nun hizmete alınmasının ardından kısa sürede yaklaşık 400 hastaya hizmet verdiğini ve büyük bir ihtiyacı karşıladığını belirten Şahin, şu ifadeleri kullandı:

"PACU, yalnızca teknik bir kazanım değil, aynı zamanda vatandaşlarımızın sağlık güvenliğini önceleyen güçlü bir adımdır. Kısa sürede yüzlerce hastaya hizmet verilmesi, bu birimin ne kadar ihtiyaç duyulan bir hizmet olduğunu ortaya koymuştur. Ameliyat sonrası hastaların hayati bulgularının yakından izlendiği bu 10 yataklı ünite, hasta güvenliğini artırmada ve komplikasyon risklerini en aza indirmede kritik bir işlev görüyor. Modern tıbbi cihazlarla donatılan ve alanında uzman sağlık personelinin görev yaptığı bu ünite, ameliyat geçiren hastaların uyandırılma sürecini sağlıklı ve güvenli biçimde yönetmek amacıyla tasarlandı."

"Karabük’ümüz İçin Gece Gündüz Çalışmaya Devam Ediyoruz"

Karabük genelinde sağlık yatırımlarının kapsamlı şekilde sürdüğünü vurgulayan Milletvekili Şahin, şu bilgileri paylaştı:

"Sağlık yatırımlarımızla her geçen gün Karabük’ümüzü daha güçlü bir sağlık altyapısına kavuşturuyoruz. Göreve gelir gelmez üzerinde önemle durduğumuz konuların başında sağlık geliyordu. Bu süreçte 100’ün üzerinde hekim ilimize atandı ve sağlık personeli eksikliği hızla giderildi. Beşbinevler Ek Hastane Binası hizmete girdi. Ovacık ilçemizdeki hastane inşaatı devam ediyor.
Eskipazar ilçemizde, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla yeni bir hastanenin temellerini atacağız. Yer belirleme çalışmaları tamamlandı. Milletvekilimiz Sayın Ali Keskinkılıç’ın dün duyurduğu üzere proje çalışmaları da bitirildi, kısa sürede yapımına başlanacak. Karabük halkının en iyi sağlık hizmetine ulaşabilmesi için tüm gayretimizle çalışıyoruz, hiçbir fedakârlıktan kaçınmıyoruz. Sağlık, en temel insan hakkıdır ve biz bu anlayışla Karabük’ümüz için gece gündüz çalışmaya devam ediyoruz."

Bizi sosyal medyadan takip edin