Tokat’ta tesirli olan zirai dona karşın Erbaa ilçesinin coğrafik işaretli eseri olan Narince yaprağı üreticinin emeğiyle pazardaki yerini aldı.
Erbaa ilçesinde yetiştirilen ve kalitesiyle Türkiye genelinde büyük ilgi gören coğrafik işaretli Narince bağ yaprağı, bu yıl zirai don nedeniyle geç olgunlaşsa da üreticinin eforuyla yine pazardaki yerini aldı. Vilayet genelinde yaşanan don olaylarının akabinde ziyan gören bağlar, havaların ısınmasıyla toparlanarak yaklaşık bir ay gecikmeyle yaprak vermeye başladı. Gecikmeli de olsa toplanan yapraklar, Erbaa pazarında tezgâhlardaki yerini alırken hem üretici hem de alıcı tarafında farklı değerlendirmeler gündeme geldi. Yaşanan tüm zorluklara karşın Erbaa Narince yaprağı, üreticinin emeği ve bölgenin ziraî dayanıklılığı sayesinde yine sofralara ulaşmaya başladı. Kalitesiyle isminden kelam ettiren yaprak, bu yıl da Türkiye’nin dört bir yanındaki mutfaklarda yerini alacak.
"Basılmamış yapraklar 150 ile 180 ortasında satılıyor"
Bağpınar köyünden yaprak üreticisi Kürşat Çağlar, bu yıl üretim kurallarının epeyce güç geçtiğini belirterek, "Yevmiyeler değerli, alıcı ucuzdan almak istiyor, çiftçi yüksekten satmak istiyor. Basılmış yaprak bidonları bin 500 TL, basılmamış yaprak ise 150 ile 180 TL ortasında satılıyor" dedi.
"Alıcı sayısı azalınca fiyatlar geriledi"
Toptan yaprak alıcısı Mustafa Yanık ise döneme bayram haftasında yoğunlukla başladıklarını aktararak, "Bayram haftası hasebiyle piyasa biraz ateşliydi; fiyatlar 150-180 lira ortasında gidiyordu. Lakin bu hafta alıcı sayısı azalınca fiyatlar biraz geriledi. Bu düzeylerde oturacağını düşünüyoruz" dedi.