blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
25 Eylül, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı

Down sendromlu 14 yaşındaki atletin en büyük destekçisi babası

TRABZON (AA) - ENES SANSAR - Trabzon'da 64 yaşındaki Mustafa Saylam, atletizm yarışlarına hazırlanan down sendromlu oğlu İbrahim'le birlikte haftada 6 gün antrenmana gidiyor.

İzmir'de yaklaşık iki ay önce organize edilen bölgesel yarışta başarılı olup Türkiye Şampiyonası'na katılmaya hak kazanan 14 yaşındaki İbrahim, 800 ve 1500 metre koşularında yarışacak.

Akçaabat Atletizm Sahası'na babasıyla gelen atlet, arkadaşlarıyla birlikte antrenman yapıyor.

Mustafa Saylam, AA muhabirine, oğlunu kilo almaması için yaklaşık 2 yıl önce atletizme yönlendirdiklerini, sonra da başarı kazanmaya başladığını ve yarışlara girdiğini söyledi.

Oğlunu teşvik etmek için bazen kendisinin de koştuğunu ifade eden Saylam, "Hocamız izin verdiği ölçüde teşvik için bende koşuyorum, İbrahim'e şevk verip daha iyi koşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Günlük ortalama 1,5 saatlik antrenmana katıldıklarını belirten Saylam, oğlunun yarışlara hazırlanırken aynı zamanda antrenmanlara gelen arkadaşlarıyla birlikte sosyalleştiğini anlattı.

Saylam, Sarıtaş Özel Eğitim Uygulama Okulu öğrencisi oğlunun bedensel gelişiminin spora başladıktan sonra çok iyi ilerlediğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bundan 15-20 sene öncesine kadar engelli çocuklarımızı çoğumuz evde tuttuk, sokağa çok çıkarmadık. Aileler hep böyleydi, hep evde saklıyorduk. Bu durum sosyalleşmelerini de engelliyordu. Sporla beraber İbrahim bedensel olarak gelişme gösterdi o kesin. Yani kilo boy oranı tersine döndü. İlk başladığımızda boyu 138 santimetre, kilosu 44 civarlarındaydı. Şimdi boyu 152 santimetre, kilosu 42, birim olarak çok farklı yerlere geldi."

- "Hedefimiz her antrenörün her sporcunun istediği gibi, olimpiyatta madalya almak"

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü atletizm antrenörü Sedat Özdemir de İbrahim ile Türkiye Şampiyonası'na katılım barajını geçtiklerini söyledi.

Güzel bir derece yapıp Avrupa, sonra dünya şampiyonasına katılacaklarına inandığını belirten Özdemir, "Bu şekilde kademe kademe yükseleceğiz. İbrahim'in güzel yanı 14 yaşında daha genç bir arkadaşımız, ileri de en az 4 tane daha olimpiyat görebilecek bir seviyede." diye konuştu.

Özdemir, sporcunun babasının antrenmanlarda olmasının kendilerine fayda sağladığına işaret ederek, şunları aktardı:

"Antrenmanları yaptırırken babasının bize çok büyük bir katkısı oluyor. O olmasaydı ben zaten bu başarıyı yaptıramayacaktım. Şu anki hedefimiz her antrenörün her sporcunun istediği gibi, olimpiyatta madalya almak. İbrahim'de o ışığı görüyorum, inşallah böyle devam ederse madalya alabileceğini düşünüyorum. Biz zoru başarmaya çalışıyoruz. Normalde bu seviyedeki çocuklara 100 metre yarışı yaptırırlar o seviyede daha çabuk başarı gelme olasılığı var. Ama biz zoru başarmak istiyoruz 800, 1500 metrede başarı alabileceğimizi düşünüyoruz."

Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Psikolog Gökhan Bodur ise spor faaliyetlerine katılmanın çok önemli olduğunu ifade etti.

Engelli ve engelsiz tüm sporcuların bir arada antrenman yaptığını, kızının da bu grupta yer aldığını anlatan Bodur, şu değerlendirmede bulundu:

"Hem ailesinin hem de İbrahim'in çabasının çok değerli ve kıymetli olduğunu ben değerlendiriyorum. Çünkü ben ne zaman çocuğumu antrenmana getirsem her zaman babası ve İbrahim burada, bu çok kıymetli. Çocuğun sosyal gelişimi, dil gelişimi, sportif faaliyetlere katılmayan özel gereksinimli bireye göre çok daha iyi."

İbrahim'in antrenmana katılmasının önemine işaret eden Bodur, çocukların down sendromlu birinin kendilerinden çok farklı olmadığını gördüklerini ve onunla birlikte paylaşmayı öğrendiklerini sözlerine ekledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2025 02:53 tarihinde yayınlandı

Karabük’te zincirleme kaza: 1 ölü, 7 yaralı

Karabük'ün Yenice ilçesinde meydana gelen zincirleme trafik kazasında 1 kişi hayatını kaybederken 7 kişi yaralandı.
Kaza, Yenice-Zonguldak kara yolu Ibrıcak Köyü mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 06 BHY 654 plakalı otomobil, yolda telef halde bulunan çakala çarpmamak için manevra yaptığı sırada Tayfun B. idaresindeki 06 CCD 547 plakalı kamyonete çarptı. Daha sonra arkadan gelmekte olan Bilal Karakayalı idaresindeki 61 ACR 354 plakalı otomobilinde kamyonete çarpması sonucu zincirleme kaza meydana geldi. Kazada Ercan, Sıdıka, Gülay, Abdulkadir Onat, Yusuf Akbıyık, Zekiye ve Nurullah K. yaralanırken, 61 ACR 354 plakalı otomobilde yolcu olarak bulunan Turhan Karakayalı olay yerinde hayatını kaybetti. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine polis, jandarma, itfaiye, AFAD ve 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi. Alev alan otomobil ve kamyonetteki yangına itfaiye ekipleri müdahalede edilirken yaralılar ilk müdahalenin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin