Eskipazar Ekonomik Kalkınma Derneği (EKODER) Başkanı Mehmet Emin Aslan, Eskipazar'ın su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımı konusunda açıklamalarda bulunarak, gerekli önlemler alınmadığı takdirde ciddi sorunlarla karşılaşılabileceğini belirtti.
Aslan, yaptığı açıklamada, Eskipazar'ın su kaynaklarının yıllardır ihmal edildiğini ve bu durumun hem çevresel hem de ekonomik kayıplara yol açtığını ifade etti.
Eskipazar şehir kanalizasyonunun arıtma tesisine yönlendirilmesi gerektiğini ancak mevcut tesisin çalıştırılmadığını dile getiren Aslan, "2013 yılında yapılan yatırım atıl durumda. Eskipazar Çayı’na kanalizasyon atıkları fütursuzca akıtılıyor. Bu durumun düzeltilmesi için herhangi bir girişimde bulunulmuyor" ifadelerini kullandı.
"Su kaynakları boşa akıyor"
Eskipazar Çayı’nın 300 litre/saniye debiyle yıllardır boşa aktığını belirten Aslan, 2015 yılında gölet inşası için ihale süreci başlatıldığını ancak çalışmaların durduğunu söyledi. "İlk planlama projesi iptal edildi, harcanan kaynaklar boşa gitti. Bu konuda ne bir motivasyon ne de bir girişim var" dedi.
"Gerede Çayı'na kimyasal atık bırakılıyor"
İlçeden geçen ikinci büyük su kaynağı olan Gerede Çayı'na her gün tonlarca kimyasal atık bırakıldığını ve çayın kirlilik nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini vurgulayan Aslan, "Bir zamanlar yüzme öğrendiğimiz, balık tuttuğumuz çay, şu anda adeta açık bir kanalizasyona dönüşmüş durumda. Arıtma tesisi tamamlanmasına rağmen henüz tam kapasite çalışmıyor. Süreç iyi yönetilemiyor" değerlendirmesinde bulundu.
"İçme suyu kireç oranı yüksek"
Eskipazar’ın içme suyunun yüksek kireç oranına sahip olduğunu belirten Aslan, "2015 yılında Keçeli Pınar İçme Suyu’nun Gerede’ye verilmesine göz yumuldu. EKODER olarak hukuki mücadelemizi sürdürdük ancak kazandığımız davayı sonrasında nasıl kaybettiğimizi bilmiyoruz. Adiller ve Yazıboy barajlarının tamamlanmasıyla menba kalitesinde içme suyu sağlanabilecek ancak bu konuda da herhangi bir ilerleme kaydedilmiş değil" ifadelerini kullandı.
"Jeotermal kaynaklar değerlendirilmelidir"
Aslan, Akkaya’daki jeotermal suyun ekonomik değeri olduğuna dikkati çekerek, "Daha derin sondajlarla sıcaklığı artırılarak sera ve kaplıca turizmi için değerlendirilebilir. Ancak bu konuda da herhangi bir girişim yok" dedi.
Su kaynaklarının korunması ve verimli kullanılması gerektiğini vurgulayan Aslan, "Su, sırt çevrilemeyecek en önemli hayat kaynağıdır. Eğer gerekli önlemler alınmazsa, bu sular bizden hesap soracaktır" ifadelerini kullandı.