İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 17:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

‘Ekran maruziyeti otizmli çocuklarda semptomları şiddetlendirebilir’

Son vakitlerde otizm ve ekran mühleti ortasında bir münasebet olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, "Ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu senaryoda birincil bakımverenlere epey fazla misyon düşüyor" dedi.

Liv Sağlıklı Hayat Merkezi Psikoloji Kliniği’nden Psikolog Ozan Yazıcı, 2 Nisan Dünya Otizm Günü münasebetiyle bilgilendirmede bulundu. Otizm spektrum bozukluğunun hafifçe şiddetliye farklı seviyelerde görülebilecek; toplumsal etkileşim, sonlu ilgi, tekrarlayan davranışlar ve irtibat kanallarında kendini gösteren, sorun çözme ve bilişsel esneklik bahislerinde sorun oluşturabilecek nöro-gelişimsel bir bozukluk olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, ebeveynlere dikkat etmeleri gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

"1.5 yaşa kadar göz teması kurmuyorsa dikkat"
Psikolog Ozan Yazıcı, "Otizmde kalıplaşmış ve tekrarlayan davranışlar, toplumsal marifetlerde düşüklük yahut seçici olarak etkileşim ve irtibat kurma, değişime karşı yüksek direnç, dürtüsel davranışlar, favori objeler ve objelere çok bağlılık, göz temasından kaçınma, uyaranlara karşı hassaslık (özellikle ses), takıntılılık durumu üzere semptomlar görülebilir. Rutinlerine çok bağlıdırlar, rutin karşısında değişimde agresyon ve öfke nöbetlerine rastlamak mümkündür. Bilhassa 0-1.5 yaş aralığında göz teması kurma ve ismine reaksiyon verme üzere maharetlerinin gözlemlenmesi kıymetlidir. Şayet bu marifetler yoksa ve zorluk çekiliyorsa, bir uzmandan takviye alarak gerekli incelemeleri yaptırmakta yarar vardır" tabirlerini kullandı.

"Ekran maruziyeti çocukları olumsuz etkiliyor"
Son vakitlerde yapılan ve otizm ve ekran müddeti ortasındaki ilgiyle ilgili bulguları ortaya koyan çalışmalarda; otizm ve ekran mühleti ortasında bir alaka olabileceğine dair güçlü çalışmalar olduğunun altını çizen Psikolog Ozan Yazıcı, şunları söyledi:
"Ekran maruziyetinin; dikkat, lisan gelişimi, hayal gücü ve toplumsal ilgiler konusunda çocukları olumsuz etkileyebileceği ve otizm gibisi, bilhassa toplumsal etkileşim ve irtibat kurma konusunda meseleler oluşturabileceği düşünülmektedir. 0-3.5 yaş ortası lisan gelişimi için epey değerli ve kritik periyotlardır, ekran maruziyetine başka yaşlarda olduğu üzere erken periyotlarda de çok fazla dikkat etmeliyiz. Tıpkı vakitte ekran maruziyetinin, otizm tanısı almış çocuklarda semptomları daha şiddetli kılabileceği ve gelişimi olumsuz etkileyebileceğini de göz önünde bulundurmamız gerekir. Bu senaryoda birincil bakımverenlere epey fazla vazife düşüyor. Öncelikle çocuğun gelişim devirlerini takip etmekle başlayabiliriz; göz teması, emekleme, ismine reaksiyon verme, sözler çıkarma, gereksinimini tabir edebilme, daha ileri yaşlara gerçek; yürüme, cümle kurma, soru sorma, oyun kurma, oyuncak seçimleri ve dikkatini nasıl yönlendirdiği, akranlarıyla etkileşimi ve irtibatı vb. üzere."

"Ekran müddeti konusunda sonlar olmalı"
Ekran mühleti konusunda birtakım hudutlar olması gerektiğini işaret eden Psikolog Yazıcı, "Ekran süresi konusunda sınırlılıkları belirleme, dengeli olma, oyun kurması için teşvik etme, müsait olunan vakitlerde açık alanda vakit geçirmesini sağlama, akranlarıyla irtibat kurabileceği alanlar oluşturma, öykü okuma yahut masal anlatma, sportif etkinliklere ilgisini ölçme vb. üzere izlenebilecek yollar vardır. Bazen tek başınıza bu süreci yönetmek sıkıntı olabilir, izleyeceğiniz yol konusunda başınız karışık olabilir yahut hususla ilgili eğitime gereksinim duyuyor olabilirsiniz; bunlar çok olağandır ve dışsal kaynaklarımızı kullanmamız için bir iletidir. Şayet süreç içerisinde baş etmekte zorlanır ve dayanağa gereksinim duyarsanız lütfen bir uzmanla irtibata geçiniz" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
02 Nisan, 2025 17:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Amasya’nın son kasetçisi hayatını kaybetti

Amasya’nın son kasetçisi olan 70 yaşındaki Ahmet Özer hayatını kaybetti.
Amasya’nın Suluova ilçesinde 50 yılı aşkın müddettir kaset satan Ahmet Özer hayatını kaybetti. Amasya’nın son kasetçisi olan Özer, 1970’li ve 1980’li yıllara damga vurup kasetleri binlerce satan sanatkarların tarih olan kasetleri ile özel albümlerine gözü üzere bakıyordu. 2 yıl evvelki röportajında yüzlerce sanatkara ilişkin kaset ve plağın bulunduğu iş yerindeki özel albümlerin sanatkarlarda bile bulunamayacağını anlatan evli ve 2 çocuk babası Özer, "Bu albüm İbrahim Tatlıses’te de yoktur, Bedia Akartürk’te de yoktur, Ali Seven de de yoktur. Yalnızca bende var. Lakin bunları satmıyorum. Milyonlar da verseler vermem. Benden sonra ne olur bilmiyorum. Biz uzatmaları oynuyoruz" demişti.
Teknolojideki gelişmelerle birlikte müzik piyasasında 2011 yılından sonra kasetlerin yerini CD, flaş bellek ve son periyotta dijital platformlara bıraktığına işaret eden Özer, "Kaset çıkmadan evvel reklamını yapardık. Beşerler o kaseti almak için kaset kalmaz diye günler öncesinden gelir parasını verirlerdi. Bugünlere geldik lakin bölüm öldü. Kaset bölümü 2011 yılında bitti. Daha sonra CD’ye geçtik, o da bitmek üzere. Öteki mesleğim olmadığı için bu işi yürütmeye çalışıyorum" sözlerini kullanmıştı.
Pankreas kanserine yenik düşen Özer’in cenazesine katılan Suluova Belediye Başkanı Rıfat Uzun, "Ahmet ağabey Amasya’nın son kasetçisiydi. Ailesine başsağlığı diliyorum" diye konuştu.
Özer’in cenazesi, Suluova ilçe mezarlığına defnedildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.