blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
05 Ekim, 2024 00:07 tarihinde yayınlandı

Eksun Gıda’dan küresel iklim değişikliğinin buğday hasadına etkilerine ilişkin değerlendirme

İSTANBUL (AA) - Eksun Gıda Genel Müdürü Ahmet Demir, iklim değişikliğinin başta gıdaya erişim ve küresel gıda fiyatları olmak üzere birçok parametreyi değiştirdiğini bildirdi.

Şirketten yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demir, Türkiye'de 2023 yılında 22 milyon tonluk buğday rekoltesi elde edildiğini belirterek, "Bu yıl geçtiğimiz yıla göre daha erken başlayan buğday hasadı, Türkiye'nin dört bir yanında en az 4 ay devam etti. Çiftçilerimiz, hasadın ardından Toprak Mahsulleri Ofisi'ne veya lisanslı depolara ürünlerini teslim etmeye devam ediyor. Hasat döneminin ardından 4,5 milyon tonu makarnalık olmak üzere yine 20 milyon tonun üzerinde bir kapasite elde edilmiş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Demir, Türkiye'nin buğday üretiminde dünyaya olan katkısının yanında, buğdayda kendine yetebilen bir ülke olduğunu kaydetti.

İklim değişikliğinin getireceği sonuçları her zaman göz önüne alınması gerektiğini vurgulayan Demir, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlardaki aylık değişimin izlendiğini, Tahıl Fiyat Endeksi'nde Ağustos ayında yüzde 0,5 azalış olduğunu kaydetmişti. Özellikle Türkiye ve ABD gibi ana ihracatçı ülkelerin iyi hasat beklentilerinin etkilediği bu endeks önemli bir gösterge olsa da uzun vadede iklim değişikliklerinin etkisini mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Demir, iklim değişikliğinin başta gıdaya erişim ve küresel gıda fiyatları olmak üzere birçok parametreyi değiştirdiğini aktardı.

Demir, "Küresel iklim değişikliğinin, hasadın sonuçlarını özellikle uzun vadede etkilememesi için doğal dengenin korunması şart. Verimli bir biyolojik mücadelenin yapılması, iyi tarımın daha da yaygınlaştırılması ve elbette yönlendirici kamu politikaları son derece önem taşıyor." açıklamasını yaptı.

Kamuda çiftçiyi yeni destekleme modelini de değerlendiren Demir, "1 Eylül itibarıyla tarımsal üretim planlamasının detayları açıklanmaya başladı. Özellikle buğdayın üretileceği havzalarda mevcut mazot ve gübre desteği yanında, temel destek ve planlı üretim desteğinin verileceğinin duyurulması memnuniyet verici." ifadelerini kullandı.

Demir, 500 çalışana istihdam sağlayan, Tekirdağ ve Konya fabrikalarında yeni nesil teknolojileri kullanan bir şirket olarak un, glütensiz un ve unlu mamuller olmak üzere farklı tüketici alışkanlıklarını dikkate alarak sosyal fayda anlayışıyla ürünler geliştirdiklerini belirterek, "Yılın ilk 9 ayında 327 bin tonluk bir kapasiteye ulaşarak hem ülkemizin un ihtiyacının giderilmesi hem de ulusal ihracat ağımıza katkı sunmaya devam ediyoruz. Yıl sonunda biz de 434 bin tonluk kapasiteye erişmeyi hedefliyoruz." bilgisini paylaştı.




Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 15:22 tarihinde yayınlandı

Sahte kasaplara 22 bin TL idari para cezası

Kurban Bayramı’nda artan geçersiz kasap hadiselerine karşı, yetkisiz ve hijyenik olmayan ortamlarda kıyma çeken şahıslara 22 bin TL idari para cezası uygulanacak.
6 Haziran Cuma günü kutlanacak Kurban Bayramı’nın akabinde birçok vatandaş etlerini kıyma çektirmek için kasaplara başvuracak. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı gruplar, halk sıhhatini korumak hedefiyle kontrollerini artıracak. Merdiven altı ya da seyyar olarak faaliyet gösteren, yetkisi olmayan şahıslara hem 22 bin TL idari para cezası hem de ek yaptırımlar uygulanacak. Sokak ortasında kıyma çekenler de bu kapsamda cezalandırılacak.
Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, vatandaşların kendi ve sevdiklerinin sıhhati için kıyma çektirme sürecini sırf kasap esnafına yaptırmaları gerektiğini söyledi. Şen, merdiven altı ya da seyyar şahıslara prestij edilmemesi gerektiğini vurguladı.
Öte yandan, bu yıl Samsun’da kasaplar kıyma çekim fiyatını kilo başına 20 TL olarak belirledi.

Bizi sosyal medyadan takip edin