Zonguldak’ın Devrek ilçesinde, el işçiliğiyle baston üretimi yapan 39 yaşındaki Mithat Güllüoğlu, mesleğini çocukluğundan bu yana büyük bir tutkuyla sürdürüyor. Gülüoğlu’nun kartal, yılan, kurt figürleriyle süslediği bastonlar 20 bin liraya kadar alıcı buluyor.
Eski Cami Sokak’taki Bastoncular Çarşısı’nda çalışan Güllüoğlu, bir yıl boyunca dinlendirdiği kızılcık ağacından yapılan bastonlarını 750 ila 20 bin lira ortasında satışa sunuyor. Güllüoğlu, mesleğe adım atış sürecini şu sözlerle anlattı:
"Çocukluğumuzdan bugüne bu mesleği yapıyorum. Gerçek ustalar ağabeylerimdi. Onların yanında görerek denedim. Baktım, bende de yetenek varmış. Baston yapmaya başladım. Ağacı elime alıyorum, ne çizersem, ne istersem büsbütün hayal gücümle alakalı o figürü yapabiliyorum."
Teknolojiye direnerek klâsik sanatı yaşatıyor
Tamamen el işçiliğiyle baston ürettiğini vurgulayan Güllüoğlu, makine kullanmadıklarını belirterek, "Biz el emeği personellik yapıyoruz. Yaptığımız bastonlar büsbütün el işçiliğiyle oluyor. Teknolojiye de direniyoruz. Teknoloji ile de gayret ediyoruz. Takviye göremiyoruz. Kendi gayretlerimizle mesleği ayakta tutmaya çalışıyoruz. Takviye bekliyoruz" dedi.
Sanatını icra ederken bastonlara hayvan figürleri işleyen Güllüoğlu, iguana, kaplumbağa, yılan, kurt, salyangoz, at, köpek, kartal, leylek ve kurbağa üzere farklı motiflerle eserlerine sanatsal bir dokunuş katıyor.
Geleneksel baston imalini yaşatmak için çaba eden Güllüoğlu, mesleğinin gelecek kuşaklara aktarılması için dayanak davetinde bulundu.