Emeklilik hayatını el sanatına adayan Ziya Bayraktar, Samsun’daki atölyesinde Karadeniz’in kültürel sembolü olan taka teknelerini tekrar canlandırıyor. Bayraktar hobi olarak başladığı minyatür tekne imalinde yıllık 10 bin adede yaklaşan üretim gerçekleştiriyor.
Emeğini ve sanatını Karadeniz’in dört bir yanına ulaştıran Ziya Bayraktar bu işe büsbütün bir meşguliyet arayışıyla başlamış. Bayraktar, bu süreci şöyle anlatıyor:
“Emekli olmadan evvel de yapıyordum. Meskende hobi olarak başlamıştım. Farklı vilayetlerde bulunduk, toplumsal ortamlar azdı. O denli olunca konutta mecbur bir şeylerle ilgilenmek zorunda kalıyorsunuz.”
Emekli olduktan sonra hobisini profesyonel bir işe dönüştürdüğünü söyleyen Bayraktar, bugün gelinen noktada yılda ortalama 8 ile 10 bin civarında tekne ürettiğini belirtiyor. Bu üretim sayısıyla adeta bir minyatür tekne fabrikası işletiyor.
“Para kazanmak kıymetli değil, gerilimini atıyorsun”
Sanatın kendisine manevi tatmin sağladığını belirten Bayraktar, “Para kazanmak hiç değerli değil. Hem şundan zevk alıyorsun; bir eseri sen yapıyorsun, onu diğer birinin alıp ona paha vermesi seni daha çok hoşnut ediyor. Natürel ki gerilimini atıyorsun. İnsan rahatlıyor, ferahlıyor” dedi.
Bayraktar’ın atölyesinde, boyutuna ve ayrıntısına nazaran imali iki gün ile bir ay ortasında değişen 8-10 çeşit balıkçı takası ve taraftar temalı tekne modeli bulunuyor. Her geminin üretim süreci farklı bir emek gerektiriyor. Eserlerini toptan vermenin yanı sıra, dükkânında perakende olarak satışa sunuyor.
“Hanıma dedim ki üst kat benim alt kat senin olsun”
Yoğun üretim temposunu ailesiyle kurduğu özel bir düzenle sürdüren Bayraktar, eşiyle yaptığı muahedeyi ise gülerek anlatıyor:
“Hanıma biz dedik ki bu işi yapacağımız vakit biz bir dubleks mesken alalım. Üst kat benim olsun, alt kat senin olsun. O denli anlaştık yapacak bir şey yok. Ben alt kata karışmıyorum, o da üst kata karışmıyor. Üst katta atölyem var, alt katta meskenimiz var”
“8-10 bin civarında gemi yapıyorum”
Karadeniz Bölgesi’ndeki birçok yere toptan satış yaptığını belirten Bayraktar, “Ortalama yılda çabucak hemen her çeşit içinde olmak kaydıyla ortalama 8-10 bin civarında gemi yapıyorum. Allah boşta duranı sevmez. Biz de bu işlerin peşine koşturduk. Küçük teknelerimiz diyelim ki taraftar uzunluklarından başlıyor. 100 liradan başlıyor. 250-300 liraya kadar devam ediyor. Balıkçı tekniklerinin en küçüğü 225 lira. En büyükleri 500 lira. Bunların üzerine ayrıyeten isim de yazdırabiliyoruz” diye konuştu.

