En Çok Lüks Konut Satılan Yer

En Çok Lüks Konut Satılan Yer

Yayın: 29.11.2023 15:18 |Güncelleme: 27.12.2023 16:28
Paylaş:
A+ A-

Uluslararası emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın yayımladığı son rapora göre, küresel emlak piyasasındaki yavaşlama, Dubai’deki lüks konut satışlarını olumlu bir şekilde etkiliyor. Üçüncü çeyrekte, geçen yılın aynı dönemine göre lüks konut satışları yüzde 2,4 düşerken, Dubai’de satışlar arttı.

Covid-19 döneminde ultra zenginlerin daha büyük mülkler ve tatil yeri benzeri olanaklara sahip ikinci evlere yönelmeleriyle başlayan emlak satışlarındaki artış, lüks konut segmentini de etkileyen yüksek faiz oranları nedeniyle düşüşe geçmişti.

Rapora göre, temmuz ve eylül ayları arasında 12 küresel pazarda 10 milyon doların üzerinde toplam 362 ev satıldı. Bu, 10 milyon doların üzerindeki lüks konut satışlarının üçüncü çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 2,4 düşmesine işaret ediyor.

2021’deki toplam satışın 40,7 milyar dolar olmasına rağmen, lüks satışların toplam değeri son 12 ayda 31,7 milyar dolara düştü. Ancak bu rakam, salgın öncesindeki 18,6 milyar dolarlık satışların hâlâ üzerinde bulunuyor.

Knight Frank’ın üçüncü çeyrek raporuna göre en çok lüks konut satışı 89 adetle Dubai’de olurken onu 51 satışla Londra, 39 satışla Hong Kong, 36 satışla Los Angeles, 34 satışla New York izledi.

Üçüncü çeyrekte geçen yıla kıyasla daha az sayıda lüks konut satılsa da birkaç şehirde satışlar arttı. Dubai, 2022’nin üçüncü çeyreğinde 58 lüks konut satışı gerçekleştirirken, 2023’te bu rakamı 89’a yükselterek yavaşlamayı tersine çevirdi. Cenevre ve Hong Kong’da da artış kaydedildi.

Knight Frank Küresel Araştırma Müdürü Liam Bailey, lüks konut piyasasının diğer konut piyasalarına göre daha dirençli olduğunu belirtti. Bailey, “Lüks konut satışları diğer konut piyasalarına kıyasla oldukça dirençli oldu. Seyahatlerdeki toparlanma ve yeni inşaatların tamamlanması satışları desteklemeye yardımcı oldu” dedi. Knight Frank, daha az lüks konut inşa edildiği için satışların önümüzdeki yıl daha da düşmesini bekliyor. (Halil Kızılyer)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kızılırmak Deltası’nda 22 yılda 200 binin üzerinde kuş halkalandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezince 2002'de başlatılan ve aralıksız sürdürülen çalışma sonucunda Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 200 binin üzerinde kuş halkalaması yapıldı.

Kuşlar, yaygın olmaları, kolay izlenebilmeleri ve her türlü ekosistemde bulunabilmeleri dolayısıyla en yoğun araştırılan canlı grubu özelliğini taşıyor.

Kuş göçü de üzerinde en çok araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Bu amaçla kullanılan yöntemler ve elde edilen bilgiler önemli bilimsel veri sağlıyor.

Samsun'un Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçeleri sınırlarında kalan, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

“Kuş Cenneti” olarak da bilinen ve Karadeniz sahilinde doğal özelliklerini koruyabilmiş en büyük sulak alan olan delta, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturuyor.

Deltada bugüne kadar aralarında deniz kartalı, tepeli pelikan, kara leylek, turna, balıkçıl ve yağmurcunun da aralarında bulunduğu yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kışladığı delta, bu yönüyle de uluslararası ornitolojik (kuşları inceleyen bilim dalı) öneme sahip bulunuyor.

Nesli tehlikede olan kuş türlerinden cüce karabatak, şah kartal, dikkuyruk, küçük kerkenez ve alboyunlu kaz gibi türler deltada görülen kuşlar arasında yer alıyor.

Büyük deniz düdükçünü, küçük kiraz kuşu ve ak kaşlı kirazkuşu gibi türler ise son 20 yıldır Kızılırmak Deltası'nda da görülebiliyor.

– İlkbahar dönemi halkalama çalışması 3 Haziran'a kadar sürecek

OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezince de Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde bulunan istasyonda göçmen kuşların hareketlerini izlemek için 2002 yılından bu yana kuş halkalama çalışması yürütülüyor.

Yürütülen çalışmalarda geçen yıl sonbahar döneminde yaklaşık 5 bin kuş halkalandı. Bu yıl 15 Mart'ta başlayan ilkbahar dönemi halkalama çalışması ise 3 Haziran'a kadar devam edecek.

Deltada yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 200 binin üzerinde kuş halkalanarak göç rotaları ve hareketleri takip edildi.

– Delta içindeki istasyon çevresinde 50 noktada ağ kuruldu

Kızılırmak Deltası'nda 8 yıldır çalışmalara katılan uzman halkalamacı Deniz Oğuz, AA muhabirine, ilkbahar dönemi halkalama çalışmasında bugüne kadar 800'e yakın kuş halkalaması yaptıklarını söyledi.

Delta içindeki istasyon çevresinde 50 farklı noktada ağ kurduklarını belirten Oğuz, “Bu ağlara takılan kuşların önce yaşını ve cinsiyetini öğreniyoruz. Ne kadar vücudunda yağ var, ona bakıyoruz. Bunlar bize göç ile ilgili bilgi veriyor. Kuşların göçe hazır olup olmadığı konusunda birtakım bilgiler elde etmiş oluyoruz. Kanat ve kuyruk uzunluklarını, ağırlığını aldıktan sonra kuşları tekrar doğaya salıyoruz.” dedi.

Halkalamanın önemine değinen Oğuz, şunları kaydetti:

“Halkalama, göçmen kuşların göç rotalarını, Kızılırmak Deltası gibi alanlarda ne çeşit kuş varlığı olduğunu öğrenmemizi sağlıyor. Yani popülasyon bilgileri, göçmen türlerin ne zaman gelip ne zaman gittikleri gibi bilgileri öğrenmemizi sağlıyor. Yine Kızılırmak Deltası gibi kuş popülasyonunun yoğun olduğu yerlerin korunmasını sağlıyor. Türkiye'de halkalama çalışması sadece Ankara, Kocaeli, Antalya, Iğdır ve Samsun'da yapılıyor. Halkalama çalışmasını, 2,5 ay sonbahar ve 2,5 ay ilkbahar olmak üzere toplam 5 ay yapıyoruz. Geçen yıl sonbaharda 5 bin civarında kuş halkalaması yapıldı.”