Haber Merkezi tarafından
03 Kasım, 2024 15:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

FAHİŞ KİRA ARTIŞI MARKET KAPATTI

Erhaller Market, Karabük terminalinin yanındaki büyük şubesini 750 Bin Lira kira istenmesi üzerine kapattı.

Ekonomik Sıkıntılar Altında Ezilen Esnaf, Kira, Elektrik, Hammadde Gibi Artan Maliyetlerin Altından Kalkamıyor.

Türkiye’nin dört bir yanında ekonomik kriz, esnafı ve girişimcileri adeta canından bezdirdi. Yükselen maliyetler, ulaşılmaz hale gelen finansman kaynakları ve azalan talep, iş dünyasını ağır darbelere maruz bırakıyor. Ülke ekonomisinin can damarı olarak görülen küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) ayakta kalma mücadelesi her geçen gün daha da zorlaşıyor. 2024’ün ilk 8 ayındaki rakamlar, ekonomik buhranın boyutlarını gözler önüne seriyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun (TESK) verilerine göre, bu yılın ilk 8 ayında tam 57 bin 585 esnaf kepenk indirmek zorunda kaldı. Bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemindeki seviyelere yaklaşırken, Türkiye genelinde işsizliğin artma riski her geçen gün daha fazla hissediliyor. Ekonomik sıkıntılar altında ezilen esnaf, kira, elektrik, hammadde gibi artan maliyetlerin altından kalkamıyor.

KAPANAN İŞLETMELERİN SAYISI 30 BİNE DAYANDI!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) açıkladığı verilere göre, 2024’ün ilk 8 ayında kapanan işletme sayısı 28 bin 172’ye ulaştı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde kapanan işletme sayısına şimdiden yaklaşılmış durumda. Kapanan şirketlerin sayısındaki artış, ekonomideki daralmanın ve yatırım ortamındaki belirsizliğin çarpıcı bir göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. En dikkat çekici verilerden biri de kurulan işletme sayısındaki ciddi düşüş. 2024’ün ilk 8 ayında, yeni kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.2 oranında azaldı. Gerçek kişi ticari işletmelerde ise bu azalma tam yüzde 28.6 seviyelerine ulaştı. Özellikle kooperatif kuruluşlarındaki yüzde 13.2’lik düşüş, girişimcilerin yaşadığı finansal zorlukları ve ekonomik güvensizliği açıkça ortaya koyuyor.

"BU ŞARTLARDA AYAKTA KALMAK İMKANSIZ!"

Ağustos ayında kurulan işletme sayısında ise bir önceki yıla göre yüzde 11.7 oranında bir azalış kaydedildi. Özellikle kooperatifler ve gerçek kişi ticari işletmelerdeki düşüş, krizden en çok küçük ve orta ölçekli işletmelerin etkilendiğini gözler önüne seriyor. Küçük işletme sahipleri, ekonomik krizin artık dayanılmaz bir hal aldığını söylüyor. Artan enerji ve kira maliyetleri, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar ve yüksek faiz oranları nedeniyle nakit akışını sağlayamayan esnaf, “Bu şartlar altında ayakta kalmak imkansız hale geldi” diyerek isyan ediyor. Birçok işletme sahibi, kepenk indirmek zorunda kalacaklarını ya da çalışanlarını işten çıkarmak zorunda olduklarını belirtiyor.

KAPANMALAR YÜZDE 25 ARTTI, TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR!

TESK, esnafın içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için acil destek çağrısında bulunuyor. Yapısal reformların gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan konfederasyon, vergi indirimi, finansmana erişim kolaylıkları ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi gibi adımların hızla atılmasının hayati olduğunu belirtiyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla kapanan işletme sayısındaki yüzde 25.4’lük artış, alarm zillerini çaldırıyor. Her geçen gün kapanan işletme sayısı artarken, 2024’ün Ağustos ayında sadece 2 bin 929 işletme kapandı. Bu tablo, işletme sahipleri için gelecek konusunda derin bir endişe yaratıyor. Uzmanlar, kapanan işletmelerin hızının bu şekilde devam etmesi durumunda işsizliğin daha da artacağı ve ekonomide toparlanmanın daha da güçleşeceği uyarısında bulunuyor.

EKONOMİK DÜZENİN KÖKLÜ SORGULANMASI GEREKİYOR

Ekonomistler, Türkiye’nin yaşadığı bu işletme kapanışlarının sadece kısa vadeli bir kriz olmadığını, daha derin yapısal sorunların bir göstergesi olduğunu belirtiyor. Kapanan işletmelerin büyük çoğunluğunun küçük ve orta ölçekli olması, ülke ekonomisinin belkemiğini oluşturan KOBİ’lerin giderek zayıfladığını işaret ediyor. Türkiye, ekonomik krizin pençesinden kurtulmak için hem devlet hem de özel sektör düzeyinde daha güçlü ve köklü adımlar atmak zorunda. Ekonominin sürdürülebilirliğini sağlayacak yeni bir yapısal düzenlemeye ihtiyaç duyuluyor. Aksi halde, daha fazla işletmenin kapanması, işsizliğin tırmanması ve halkın alım gücünün daha da düşmesi kaçınılmaz olacak.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
18 Nisan, 2025 03:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Yaralı sürücüye, kovalamaca sırasında peşinde olan polisler yardım etti

Bartın’da arabasını polisin üzerine süren ve "dur" ihtarına uymayan şoför ile polis grupları ortasında kovalamaca yaşandı. Yaklaşık 30 kilometre kaçmayı başaran şoför kaza yapınca yakalandı. Yaralanan şoförün yardımına ise peşindeki polisler yetişti.
Edinilen bilgiye nazaran Orduyeri Caddesi’nde "dur" ihtarına uymayan 74 AAN 037 plakalı Tofaş aracın şoförü E.Y. ile polis aracı ortasında kovalamaca başladı. Bir polisin üzerine aracı süren E.Y., Bartın-Amasra yoluna çıkarak kaçmaya devam etti. Yolda orta refüje çıkan aracın şoförü, kazaya karşın yoluna devam etti. Bartın-Kurucaşile istikametine yanlışsız süratle giden şoför ile polis ortasında yaklaşık 30 kilometre boyunca kovalamaca yaşandı. Şoför peşine taktığı polislere izini kaybettirirken, Bozköy mevkisinde ise araç virajı alamayarak yol kenarındaki su kanalına düştü.
Araçtan çıkarak kanalda sırtüstü yatan yaralı şoförün yardımına ise peşindeki polis grupları yetişti. Bölgede ikinci bir kaza yaşanmaması emeliyle, polis ve jandarma takımları tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı.
Otomobili için feryat etti
Yaralı halde yerde yatan şoför ise aracın halini görünce kendi acısını unutarak aracı için ağladı. Yaralı şoför, "Arabam bu hale gelmeyecekti. Babam bu arabayı bu halde görürse ne der? Babam beni boğar. Ben uygunum ağabey ancak bu otomobilin bu türlü kalmasını ben istemiyorum. Bu otomobil bu hale nasıl geldi? Bu arabayı kim bu hale getirdi? Ben mi getirdim arabayı bu hale? Anne, babam nerde? Kaza yaptım, ehliyetim de yok" diye bağırdı
Ehliyetsiz ve alkollü olduğu belirlendi
Araçta yapılan armada kabahat ögesine rastlanılmazken, 23 yaşındaki şoför E.Y.’nin 231 promil alkollü olduğu ve ehliyetinin bulunmadığı belirlendi. Yaralı şoför olay yerine gelen ambulansa alınarak birinci müdahalesi yapıldıktan sonra Bartın Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kazada yaralanan ehliyetsiz ve alkollü şoför E.Y’nin babasının mahalle muhtarı olduğu ve aracı müsaadesiz aldığı öğrenildi.
Ailesi kayıp ilanı verdi
Kovalamacanın yaşandığı anlarda ise polisten kaçan E.Y.’yi ailesinin telefonla aradığı ve ulaşılamadığı ileri sürüldü. Çocuğuna ulaşamayan aile ise jandarma karakoluna müracaatta bulunarak kimlik bilgi ve eşkalini verdikleri çocukları E.Y’nin kayıp olduğunu söz etti.
Olayı hastane polisi fark etti
Hastane polisi, kayıp müracaatında bulunulan E.Y’nin yaralı olarak hastaneye getirilen yaralı olduğunu fark etti. Hastane polisinin telsiz anonsu ile durumu haber merkezine duyurması üzerine ise telefonla durum jandarmaya bildirildi.
Jandarma grupları tarafından da kayıp müracaatında bulunan aile bilgilendirilerek hastaneye yönlendirildi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.