KTSO Başkanı Fatih Çapraz, Filyos Limanı’nın etkin kullanımı ve demiryolu entegrasyonunun güçlendirilmesiyle Karabük sanayicisinin lojistik maliyetlerinin düşeceğini belirterek, Karabük Lojistik Merkezi’nin bölgenin ihracatına önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde, TPAO/TP-OTC Filyos Liman İşletme Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Filyos Limanıyla Lojistikte Yeni Ufuklar Sempozyumu”na katıldı.
Sempozyum öncesinde bölge ticaret ve sanayi odaları, kamu kurumları ile yatırımcı temsilcilerinden oluşan heyet, Filyos Limanı, Serbest Bölge, Lojistik Merkez ve çevresindeki yatırım alanlarında incelemelerde bulundu. Program kapsamında düzenlenen panel oturumlarında ise limanın mevcut kapasitesi, bölgesel lojistik altyapısı, yeni ticaret koridorları ve sanayinin geleceği masaya yatırıldı.
Programa KTSO Genel Sekreteri Hasan Kaya, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) Karabük Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Şakir Adem Yazıcı, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Murat Tümen ile Karabük Lojistik Merkezi Fizibilite Raporu çalışmalarını yürüten Berkant Güzelküçük de katıldı.
“Lojistik Güçlenirse Sanayici Kazanır”
Sempozyumda konuşan KTSO Başkanı Fatih Çapraz, Batı Karadeniz Bölgesi’nin sanayi potansiyelinin daha da güçlenebilmesi için lojistik altyapının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.
Bölge üreticilerinin limanlara uzaklık nedeniyle yüksek taşıma maliyetleriyle karşı karşıya kaldığını belirten Çapraz, Filyos Limanı’nın daha etkin kullanılması ve demiryolu ağının verimli hale getirilmesiyle sanayicinin lojistik giderlerinde önemli avantaj sağlanacağını ifade etti.
Eskipazar OSB’nin Demiryolu Avantajına Dikkat Çekti
Fatih Çapraz, Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi’nin içerisinden demiryolu hattı geçen sayılı organize sanayi bölgelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, bu durumun bölge açısından stratejik bir avantaj sunduğunu dile getirdi.
Bu avantajın doğru planlanması halinde Karabük sanayisinin hem iç pazarda hem de ihracatta daha rekabetçi hale geleceğini belirten Çapraz, Filyos Limanı ile kurulacak güçlü ulaşım bağlantılarının bölgenin ekonomik gelişimine ivme kazandıracağını söyledi.
Karabük Lojistik Merkezi Bölgenin Gücünü Artıracak
Karabük’te hayata geçirilmesi planlanan Lojistik Merkezi’nin Filyos Limanı ile entegre çalışmasının yalnızca Karabük’e değil, Batı Karadeniz’in tamamına katkı sağlayacağını vurgulayan Çapraz, güçlü bir lojistik altyapısının üretim maliyetlerini azaltacağını, yeni yatırımların önünü açacağını ve sanayicinin rekabet gücünü artıracağını ifade etti.
Çapraz, Karabük Lojistik Merkezi’nin faaliyete geçmesiyle üretim tesisleri, demiryolu ağı ve liman arasında güçlü bir entegrasyon sağlanacağını, bunun da bölgenin ihracat kapasitesine önemli katkılar sunacağını kaydetti.
“Batı Karadeniz İçin Ortak Hareket Etmeliyiz”
Organize sanayi bölgelerinin limanlarla daha güçlü ulaştırma bağlantılarıyla entegre edilmesine yönelik çalışmaları önemsediklerini belirten Çapraz, üretim merkezleri, organize sanayi bölgeleri, demiryolu ve limanlar arasında kurulacak koordinasyonun Batı Karadeniz Bölgesi’nin rekabet gücünü artıracağını söyledi.
Programın sonunda organizasyonda emeği geçen kurum ve yetkililere teşekkür eden Çapraz, ortak akıl ve iş birliğiyle yürütülecek çalışmaların hem Batı Karadeniz’in kalkınmasına hem de Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inandığını ifade etti.

