blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
30 Nisan, 2025 09:09 tarihinde yayınlandı

Fındık üreticisine ‘küllenme’ uyarısı

SAMSUN (İHA) – Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, üreticilerin külleme hastalığına bağlı eser ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla denetim etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal çabaya başlamaları gerektiğini söyledi.
Samsun’da fındık alanlarında Külleme hastalığı, iklim değişikliklerinin de tesiriyle, yaygın olarak görülüyor. Çaba edilmediğinde randıman ve kalite kayıpları meydana gelebiliyor. Üreticilerin, fındık bahçelerini sık aralıklarla denetim etmeleri ve hastalık görülen bahçelerde gerekli tedbirleri alarak, vaktinde ve tekniğine uygun biçimde uğraş yapmaları ise kayıpları azaltıyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun Vilayet Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Fındık bitkisinin değerli hastalıklarından biri olan külleme hastalığı, ilkbaharda gelişmekte olan yaprak ve sürgünler üzerinde belirtilerini gösterir. Hastalık rüzgârla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır. Külleme hastalığı belirtileri yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları ve sarımsı lekeler halinde görülür. İlerleyen vakitlerde yapraklar giderek kahverengileşmeye, gevrekleşmeye, kıvrılmaya başlar ve vaktinden evvel dökülürler. Genç sürgünlerde ve yapraklarda yüzeyde birinci evvel un serpilmiş üzere bir manzara oluşmakta; ilerleyen devirlerde renkte matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Bilhassa erken periyotta hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlenmektedir. Gayretinde, bulaşma kaynaklarının azaltılması için yere dökülen yapraklar ile hastalıklı bitki artıkları toplanmalı, bulaşık taban sürgünleri kesilmeli ve imha edilmelidir. Bahçede nemi azaltmak, yeterli bir hava sirkülâsyonu, kâfi ışıklanma sağlamak için budama ve yabancı ot uğraşına değer verilmelidir" dedi.

"Hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal çabaya başlanmalı"
Fındık bahçelerinde külleme hastalığının hava sıcaklıklarına bağlı olarak nisan ayından itibaren görülmeye başladığını tabir eden Sağlam, "Belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanır. Daha evvelki yıllarda bahçede hastalık görülmüş ise belirtiler görülmeden de çotanak bağlama devrinde ilaçlama yapılır. Hastalığın şiddeti, iklim şartları ve ilacın tesir mühleti dikkate alınarak ikinci ve öbür ilaçlamalara hasada kadar devam edilir. İlaçlamalarda bakanlığımızca tavsiyesi olan ruhsatlı bitki muhafaza eserlerinden rastgele biri kullanılmalıdır. Çisentili ve mevsim için olağandışı sayılabilecek çok sıcak günlerde ve güneşli günlerde öğlen saatlerinde ilaçlama yapmaktan kaçınılmalıdır. İlaçlamalarda sırt pülverizatörü, mekanik, motorlu yahut hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılmalıdır. İlaç etiket bilgilerine dikkat edilmeli, esere tavsiyesi olan bitki müdafaa eseri ile vaktinde ve uygun doz ile tüm bitki yüzeyini kaplayacak biçimde uygulamalar gerçekleştirilmelidir. Vilayet ve ilçe müdürlüklerimiz teknik elemanları tarafından külleme hastalığı sürveyi yapılmakta olup, uğraşı ile ilgili üreticilerimize yönelik eğitim ve yayım çalışmaları aralıksız devam etmektedir. Üreticilerimizin külleme hastalığına bağlı eser ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini kısa aralıklarla denetim etmelerini, hastalık belirtileri görülür görülmez kimyasal gayrete başlamalarını, ilaç uygulamalarının yeterli bir kaplama sağlayacak biçimde yapılmasını ve tüm gözetici tedbirlerin alınmasını tavsiye ediyoruz. Ayrıyeten üreticilerimizin, hastalığa bağlı randıman kaybı yaşamamaları için il/ilçe müdürlüklerimizden detaylı bilgi alabilir ve bu sayede fındıkta külleme hastalığı gayretini aksatmadan vaktinde yapmış olur" diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
12 Haziran, 2025 11:00 tarihinde yayınlandı

Karabük Belediyesi, Şehir Temizliğinde Kesintisiz Çalışıyor

Karabük Belediyesi, şehir genelinde yürüttüğü temizlik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinden gece geç vakitlere kadar birçok noktada yoğun mesai yaparak cadde ve sokaklarda kapsamlı temizlik faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Kent merkezinden mahalle aralarına, yürüyüş yollarından çocuk oyun alanlarına kadar birçok alanda eş zamanlı temizlik çalışmaları devam ediyor.Ekipler çöp konteynerlerinin düzenli olarak yıkanması ve dezenfekte edilmesinin yanı sıra, çevre kirliliği oluşturan moloz ve büyük hacimli atıklar da belirlenen noktalardan kısa sürede temizleniyor.

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, şehir temizliğine büyük önem verdiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

“Temizlik, sadece belediyecilik hizmeti değil; aynı zamanda şehir kültürünün bir parçasıdır. Daha sağlıklı, daha düzenli bir Karabük için tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte sahadayız. Hemşehrilerimizin memnuniyeti ve şehrimizin estetik görünümü için anlık müdahalelerde bulunuyor, her mahallede düzenli denetimler gerçekleştiriyoruz. Biz Karabük’ü bugünün ihtiyaçlarıyla değil, geleceğin vizyonuyla ele alıyoruz.”

Bizi sosyal medyadan takip edin