Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel, gelişen teknoloji ve değişen ömür alışkanlıklarına bağlı olarak fiziki aktiviteden kaçılmasına bağlı olarak obezite riskinin de arttığını söyledi.
Gelişen teknoloji ve değişen ömür alışkanlıkları, obezite riskini her geçen gün artırıyor. Uzmanlar, evvelden sadece gelişmiş ülkelerin sorunu olarak görülen obezitenin artık gelişmekte olan ülkelerde de önemli bir halk sıhhati sorunu haline geldiğini vurguluyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz ömür usulünün obezitenin esas nedenleri ortasında olduğunu lisana getiren Medicana Sıhhat Kümesi tabiplerinden Doç. Dr. Kerim Güzel, açıklamalarda bulundu.
Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel, "Obezite, bedende çok yağ birikimi olarak tanımlanıyor. Günümüzde beşerler fizikî aktiviteden kaçınarak uzun saatler boyunca telefon, bilgisayar ve televizyon karşısında hareketsiz kalıyor. Bunun yanı sıra yüksek kalorili atıştırmalıklarla beslenme alışkanlığı da kilo alımını hızlandırıyor. Artan ulaşım imkanları ve teknolojik gelişmelerle birlikte beşerler daha az hareket ediyor, spor yapma alışkanlığı ise epey düşük düzeylerde kalıyor. Obeziteyle çabada diyet, idman ve ilaç tedavileri birinci adım olarak görülse de bu formüllerden sonuç alınamayan durumlarda cerrahi müdahale gündeme geliyor. Obezite cerrahisi, sadece kilo vermek için değil, çok kiloya bağlı olarak gelişen diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve yürüme bozuklukları üzere hastalıkların tedavisi için de tesirli bir yöntemdir" dedi.
Kimler obezite ameliyatı olabilir?
Obezite cerrahisini öbür tüm tedavi usullerini denemiş lakin başarılı olamamış hastalar için önerdiğini söyleyen Hoş, "Hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı, multidisipliner bir kıymetlendirme süreciyle belirleniyor. Beden kitle indeksi (VKİ) 40 ve üzeri olan hastalar direkt ameliyat için aday olabilirken, 35-40 aralığında olan ve hipertansiyon, Tip 2 diyabet, uyku apne sendromu üzere ek hastalıklara sahip bireyler de cerrahi süreç için değerlendirilebiliyor. VKİ 30-35 aralığında olup medikal tedavilere cevap vermeyen Tip 2 diyabet hastaları da obezite cerrahisine yönlendirilebiliyor" sözlerini kullandı.
Doç. Dr. Kerim Güzel, operasyon öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri ise şu sözlerle açıkladı:
"Ameliyat öncesinde hastalar, genel cerrahinin yanı sıra kardiyolog, göğüs hastalıkları uzmanı, psikolog, anestezi uzmanı ve endokrinoloji uzmanı tarafından ayrıntılı bir biçimde kıymetlendirilerek ameliyata uygunlukları belirleniyor. Ayrıyeten mide endoskopisi, karın ultrasonografisi ve laboratuvar testleri yapılıyor. Genel anestezi altında, laparoskopik (kapalı) usulle gerçekleştirilen ameliyatın akabinde hastalar, durumlarına nazaran bir gece ağır bakımda nezaret altında tutulabiliyor. Taburcu olduktan sonra ise diyetisyen ve cerrahın belirlediği beslenme ve antrenman programlarına uyulması büyük kıymet taşıyor. Tertipli doktor kontrolleri de aksatılmamalı."