“Fiziksel aktiviteden kaçtıkça obezite riski artıyor”

İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Mart, 2025 10:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel, gelişen teknoloji ve değişen ömür alışkanlıklarına bağlı olarak fiziki aktiviteden kaçılmasına bağlı olarak obezite riskinin de arttığını söyledi.
Gelişen teknoloji ve değişen ömür alışkanlıkları, obezite riskini her geçen gün artırıyor. Uzmanlar, evvelden sadece gelişmiş ülkelerin sorunu olarak görülen obezitenin artık gelişmekte olan ülkelerde de önemli bir halk sıhhati sorunu haline geldiğini vurguluyor. Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz ömür usulünün obezitenin esas nedenleri ortasında olduğunu lisana getiren Medicana Sıhhat Kümesi tabiplerinden Doç. Dr. Kerim Güzel, açıklamalarda bulundu.
Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kerim Güzel, "Obezite, bedende çok yağ birikimi olarak tanımlanıyor. Günümüzde beşerler fizikî aktiviteden kaçınarak uzun saatler boyunca telefon, bilgisayar ve televizyon karşısında hareketsiz kalıyor. Bunun yanı sıra yüksek kalorili atıştırmalıklarla beslenme alışkanlığı da kilo alımını hızlandırıyor. Artan ulaşım imkanları ve teknolojik gelişmelerle birlikte beşerler daha az hareket ediyor, spor yapma alışkanlığı ise epey düşük düzeylerde kalıyor. Obeziteyle çabada diyet, idman ve ilaç tedavileri birinci adım olarak görülse de bu formüllerden sonuç alınamayan durumlarda cerrahi müdahale gündeme geliyor. Obezite cerrahisi, sadece kilo vermek için değil, çok kiloya bağlı olarak gelişen diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi ve yürüme bozuklukları üzere hastalıkların tedavisi için de tesirli bir yöntemdir" dedi.

Kimler obezite ameliyatı olabilir?
Obezite cerrahisini öbür tüm tedavi usullerini denemiş lakin başarılı olamamış hastalar için önerdiğini söyleyen Hoş, "Hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı, multidisipliner bir kıymetlendirme süreciyle belirleniyor. Beden kitle indeksi (VKİ) 40 ve üzeri olan hastalar direkt ameliyat için aday olabilirken, 35-40 aralığında olan ve hipertansiyon, Tip 2 diyabet, uyku apne sendromu üzere ek hastalıklara sahip bireyler de cerrahi süreç için değerlendirilebiliyor. VKİ 30-35 aralığında olup medikal tedavilere cevap vermeyen Tip 2 diyabet hastaları da obezite cerrahisine yönlendirilebiliyor" sözlerini kullandı.
Doç. Dr. Kerim Güzel, operasyon öncesi ve sonrasında yapılması gerekenleri ise şu sözlerle açıkladı:
"Ameliyat öncesinde hastalar, genel cerrahinin yanı sıra kardiyolog, göğüs hastalıkları uzmanı, psikolog, anestezi uzmanı ve endokrinoloji uzmanı tarafından ayrıntılı bir biçimde kıymetlendirilerek ameliyata uygunlukları belirleniyor. Ayrıyeten mide endoskopisi, karın ultrasonografisi ve laboratuvar testleri yapılıyor. Genel anestezi altında, laparoskopik (kapalı) usulle gerçekleştirilen ameliyatın akabinde hastalar, durumlarına nazaran bir gece ağır bakımda nezaret altında tutulabiliyor. Taburcu olduktan sonra ise diyetisyen ve cerrahın belirlediği beslenme ve antrenman programlarına uyulması büyük kıymet taşıyor. Tertipli doktor kontrolleri de aksatılmamalı."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

BARÜ’nün dijital teknolojileri arkeolojiyle buluşturacağı projede çalışmalara başlandı

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Mart, 2025 18:17 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Bartın Üniversitesinin (BARÜ) Erasmus+ tarafından desteklenen ve arkeolojik kültürel mirasın dijital teknolojilerle geleceğe aktarılacağı projesi kapsamında çeşitli temaslarda bulunuldu.
Bartın Üniversitesi (BARÜ) Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Evrak İdaresi Kısmı ile Sanat Tarihi Kısmının ortağı, Bulgaristan History Museum Primorsko Müze Müdürlüğünün yürütücüsü olduğu KA220 - DigiArcheoSpace Erasmus+ projesinde çalışmalar devam ediyor. "Arkeolojide Kültürel Mirası Belgelemek ve Sunmak İçin Çağdaş Araçlar" başlıklı projenin saha ziyaretleri kapsamında Filyos’taki Tios Antik Kenti’nin kültürel mirasını belgelemek amacıyla bir dizi görüşme gerçekleştirildi.
Bu doğrultuda proje grubunda yer alan Bilgi ve Doküman İdaresi Kısmından Doç. Dr. Ahmet Altay, Doç. Dr. Lale Özdemir Şahin ile Sanat Tarihi Kısmından Prof. Dr. Şahin Yıldırım ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Bora; Çaycuma Kaymakamı Adem Kaya, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile Filyos Belediye Lideri Erol Acar’ı ziyaret etti. BARÜ’nün "Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları" başlıklı ihtisaslaşma alanındaki mevzuları da kapsayan çalışmalar hakkında bilgi veren proje grubu, yeni teknolojiler kullanılarak yürütülen uygulamaları anlattı.
Görüşmelerde ayrıyeten projenin ikinci toplantısının Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan ve Türkiye’den 25 akademisyen ve uzmanın iştirakiyle 24 Mart 2025 tarihinde Filyos’ta gerçekleştirileceği, iştirakçilerin Tios Antik Kenti’nde bilimsel incelemelerde bulunacağı da paylaşıldı.
Kültürel mirasın korunması ve aktarılması noktasında BARÜ’nün ihtisaslaşma alanındaki çalışmalarını da kapsayan projenin ehemmiyetine değinen Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, "Bartın Üniversitesi olarak vilayetimizden başlayarak bölgemizin gelişimine paha katmak gayesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İhtisaslaşma alanımızı da kapsayan akademik araştırma ve uygulamalarla elde ettiğimiz deneyimleri, geniş bir çerçevede kullanarak disiplinler ortası iş birlikleri yapıyoruz. Bu noktada Filyos’ta bulunan Tios Antik Kenti’nin arkeolojik kültürel mirasının belgelenmesini ve geleceğe aktarılmasını epeyce kıymetli buluyor, çalışmaların bölgemiz ve ülkemiz ismine güzel olmasını diliyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.