İhlas Haber Ajansı tarafından
07 Nisan, 2025 12:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Giresun yaylalarında Nisan ayında karla mücadele sürüyor

Giresun’un Dereli ilçesine bağlı Yavuzkemal Beldesi hudutlarında yer alan Kulakkaya Yaylası’nda, nisan ayına karşın karla uğraş çalışmaları devam ediyor. Yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığı nedeniyle takımlar, yüksek rakımlı mahalle yollarını ulaşıma açmak için kuvvetli koşullarda çalışmalarını sürdürüyor.
Kış mevsiminin uzun ve sert geçtiği bölgede, Yavuzkemal Belde Belediyesi’ne bağlı gruplar, bilhassa 2 bin rakıma yaklaşan Bektaş Yaylası temas yollarında kar temizleme çalışmalarına devam ediyor. Yavuzkemal Belediye Başkanı Adem Önal, her yıl kasım ayında başlayan karla uğraş sürecinin mayıs ayı başına kadar sürdüğünü belirterek bilhassa hayvancılıkla geçinen vatandaşlar için yol erişiminin hayati ehemmiyet taşıdığını söyledi.
Başkan Önal, "Kulakkaya Yaylası’nın da içinde bulunduğu beldemizde, yüksek rakımlı mahalleler bulunuyor. Bu bölgelerde kış erken başlar, geç biter. Karla çabamız yaklaşık 6-7 ay sürüyor. Mahallelerin obalarına giden yolların açılması gerekiyor zira artık hayvanlar yaylaya çıkacak. Vatandaşlarımızın depoladığı yem ve erzak da tükenmek üzere. Bu nedenle karla uğraş beldemizde mecburî bir görevdir" dedi.
Yol açma çalışmalarının sürdüğü bölgede hava sıcaklıklarının apansız düşmesiyle birlikte kar yağışı da tesirli oldu. Lider Önal, "Yayla havası değişkendir. Dün sabah takımlarımız yol açarken, akşam saatlerinde ansızın bastıran kar yağışıyla karşılaştık. Bilhassa Kümbet, Bektaş ve Kulakkaya yaylalarında Nisan ayında kar yağışı tesirli oldu" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 17:42 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Endüstriyel robotlara kadın eli değdi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.