blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
16 Haziran, 2024 04:22 tarihinde yayınlandı

Görme ve duyma engellilerle empati yapabilmek için bilgisayar oyunu geliştirdiler

blank

KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da Tosya Fen Lisesi öğrencileri, görme ve duyma engellilerin bilgisayar oyunu oynarken yaşadıkları sorunları gösterebilmek amacıyla oyun geliştirdi.

Tosya Fen Lisesi 11. sınıfta eğitim gören Eyüp Talha Pelit, Yusuf Talha Okuyucu, Abdullah Salih Varlık ve Furkan Şenovalı, görme ve duyma engellilerin oyun oynarken yaşadığı sorunları başkalarının da anlayabilmesi için bilgisayar oyunu geliştirmeye karar verdi.

Geliştirilen "Nanoninja" ismi verilen bilgisayar oyununda oyuncu, bazı yerlerde görme duyusu olmadan sadece sesle, bazı yerlerde de ses duyusu olmadan görsel olarak ilerliyor.

Oyunu İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen Bilim Festivali'nde sergileyen öğrenciler, projelerini geliştirmeyi hedefliyor.

- Oyunu piyasaya sunmayı hedefliyorlar

Oyunu geliştiren öğrencilerden Eyüp Talha Pelit, AA muhabirine, arkadaşlarıyla engellilerin oyun oynarken çektikleri sıkıntıları gördüklerini, bununla ilgili çalışma yapmaya karar verdiklerini söyledi.

Oyun ile görme ve duyma engellilerin oynarken neler yaşadıklarını anlamaya çalıştıklarını vurgulayan Pelit, "Karakterimiz bir fabrikada üretilirken patlama sonucunda kaçıyor. Patlama nedeniyle de değişime uğruyor. Bu nedenle oyunun bazı kısımlarında bir anda görme ve duyma yeteneğini kaybediyor. Bu şekilde empati yeteneğimizi geliştirerek engelli arkadaşlarımızı daha iyi anlayabiliyoruz. Sahayı duyarak ya da sadece görerek oynamaya çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Oyunu geliştirmeye devam ettiklerini anlatan Pelit, "Onlara da destek olmuş oluyoruz. Hala gelişim sürecinde aslında. Daha planlarımız devam ediyor. Oyun piyasasına çıkarmaya kadar ilerlemeyi düşünüyoruz." dedi.

Yusuf Talha Okuyucu da oyunlarını piyasaya sürmek için çalışma yürüttüklerini dile getirerek, "Türkiye pazarından sonra bir yardımcı bulup dünya pazarına yayınlamayı planlıyoruz. Gelecekle ilgili hedefimiz, bu oyunu yaygınlaştırıp engelli dostlarımızın nasıl oyun oynayabildiğini göstermek." diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 18:42 tarihinde yayınlandı

Kanserden ölen Kaplancan son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden,aynı vakitte Alaplı TSO Meclis Başkanı Nedim Kaplancan’nın yeğeni olan 27 yaşındaki ismet Kaplancan son seyahatine uğurlandı.
Zonguldak’ın Alaplı İlçesi TSO Meclis Başkanı Nedim Kaplancan’nın yeğeni, Kaplancan Orman Eserleri Sahiplerinden Ahmet Kaplancan’ın oğlu, İsmet Kaplancan (27) akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Ankara’da tedavi gördüğü İbni Sina Hastanesi’nde hayatını kaybetti. İsmet Kaplancan’nın cenazesi Alaplı Merkez Cami’nde öğlen namazını müteakiben kılınan cenaze namazı sonrasında defnedilmek üzere Osmanlı Köyü Çandırlı Mahallesinde defin edildi. Gerçekleştirilen cenaze merasimine Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ile Cenazeye çok sayıda sevenleri katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin