Gözler Yarın Açıklanacak Enflasyon Verisinde

Gözler Yarın Açıklanacak Enflasyon Verisinde

Yayın: 02.01.2024 13:13
Paylaş:
A+ A-

Memur ve emeklinin maaş zammı yarın açıklanacak enflasyon verisiyle belli olacak. 5 aylık enflasyona göre memurlar yüzde 44’lük zammı şimdiden cebine koydu. Aralık ayı verisiyle bu oranın yüzde 50’ler çıkması bekleniyor. Memur zammı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri içinde referans olacak. Yüzde 50’lik zamma göre; en düşük memur emeklisi maaşı 14 bin 800 TL’ye, en düşük memur maaşı 33 bin TL’ye, en düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşı da 11 bin 250 liraya çıkacak.

Asgari ücretin yüzde 49’luk zamla 17 bin 2 lira olarak belirlenmesinin ardından gözler emekli ve memur zammına çevrildi. Milyonların maaş zammı yarın açıklanacak enflasyon verisiyle netleşecek. 2023’ün temmuz-aralık dönemini kapsayan 6 aylık enflasyon oranına, toplu sözleşme ile alınan zam oranı da eklenerek memur ve memur emeklisinin zammı ortaya çıkacak. Memur zammı, SSK ve Bağ-Kur emeklisine de referans olacak. Enflasyon üzerinden yapılan hesaplamaya göre, memur ve emekliye yüzde 50 zam yapılması bekleniyor.

5 AYLIK ENFLASYON YÜZDE 33

Enflasyon temmuzda yüzde 9,49, ağustosta yüzde 9,09, eylülde yüzde 4,75, ekimde yüzde 3,43, kasımda ise yüzde 3,28 oranında arttı. Böylece 5 aylık enflasyon farkı yüzde 33,64 oldu. Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla 6 aylık enflasyon farkı yüzde 38 civarında olacak.

MEMURA YÜZDE 50 ZAM BEKLENİYOR

Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı hesaba katıldığında memur ve memur emeklisi zammı yüzde 47’ye çıkacak. Refah payı eklenmesiyle bu oranın yüzde 50’ye çıkması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıklamaları da bu yönde. Yılmaz, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, “Memurun biliyorsunuz toplu sözleşme gereği alacağı bir fark var. Aldığı bir artış var, artı enflasyon farkı var. Bu da oldukça önemli bir rakama gelecek gibi görünüyor. Dolayısıyla bu memur emeklisine de zaten yansımış olacak. Memur ve emeklisine yüzde 50 civarında bir artış öngörüyoruz. Elimizden gelen tüm imkanlarla emeklilerimizin yanında olacağız.” dedi.

MEMUR ZAMMI EMEKLİ İÇİN REFERANS OLACAK

Memur zammının SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zam için referans olacağı söyleniyor. Temmuz ayında aldıkları yüzde 25’lik zamdan memnun olmayan ve geçim sıkıntısı şikayetleri artan emeklilere de yüzde 50 zam yapılması gündemde.

EN DÜŞÜK MAAŞ NE KADAR OLACAK?

Yüzde 50’lik zamma göre en düşük memur emeklisi maaşı 9 bin 876 liradan 14 bin 800 liraya, en düşük memur maaşı ise 22 bin TL’den 33 bin TL’ye yükselecek. En düşük SSK ve Bağ-Kur emeklisi maaşı ise 7 bin 500 TL’den 11 bin 250 liraya çıkacak. (Halil Kızılyer)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Sinop’ta cami temel atma törenine katıldı:

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 00:30
Paylaş:
A+ A-

SİNOP (AA) – Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Sinop Üniversitesi Kampüs Cami temel atma törenine katıldı.

Sinop Valisi Mustafa Özarslan'ı ziyaret eden Erbaş, daha sonra Sinop Üniversitesi Kampüs Cami temel atma törenine katıldı.

Sinop Üniversitesi kampüs alanında yapımına başlanan ve 11 bin 520 metrekare arazi üzerine caminin inşaat alanı 1176 metrekare. Külliye alanı 5 bin 100 metrekare olacak cami, 1722 kişilik namazgaha ve 150 araçlık otoparka sahip olacak.

Erbaş, burada yaptığı konuşmada, cami ve camia kelimesinin aynı kökten geldiğini ve cami olmadan camia olmayacağını dile getirdi. İlim medeniyetlerinde okumanın ve öğrenmenin her şeyin başında bulunduğunu söyleyen Erbaş, “İlk inen sure, Alak suresi, oku diye başlıyor. Yaratan Rabbinin adıyla oku. Beş ayet, okumaktan, öğrenmekten, kalemle yazmaktan bahsediyor ve çok manidardır, ikinci inen surenin adı da kalem suresidir. Surenin ismini veren Allah'tır. Birinci inen sure oku diye başlıyor, İkinci inen sure yaz diye başlıyor adeta. Bizim medeniyetimizin mensuplarının en çok dikkat etmesi gereken şey okuma, yazma, ilim, irfan, bilgi, hikmet olması lazım.” dedi.

Üniversite camilerini çok önemsediklerini dile getiren Erbaş, şu ifadelere yer verdi:

“Burası sadece namaz kılınan, ezan okunan bir yer olmayacak. Mescid-i Nebevi'nin içinde nasıl yüzlerce, binlerce sahabe yetişip binlerce kilometre uzaklara gidip İslam'ın hakikatlerini nasıl anlattılar ise işte bu camide kitaplarıyla, kütüphanesiyle öğrencilerimiz gelecek, okuyacaklar, eksikliklerini tamamlayacaklar, hocalarımız mihrapta Kur'an bilmeyen öğrencilerimize Kur'an öğretecek, ilmihal bilmeyen öğrencilerimize ilmihal öğretecek, burası bir suffe olacak inşallah. Camia ve cami buluşmasını tam gerçekleştirmiş olacağız. Rabbim hayırlı eylesin, hayırlara vesile eylesin, cumanızı tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun inşallah.”

Programa Vali Özarslan, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, İl Müftüsü Paşa Bektaş, protokol üyeleri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.