Gümüşhane’nin merkeze bağlı Pirahmet köyü kırsalında köylülerin büyük bir itinayla koruduğu yaban keçileri sürü halinde dere kenarına inip su içtikten sonra cep telefonu kamerasına yansıdı. Yavrularıyla birlikte yaklaşık 60 bireylik sürünün o anları tabiatın eşsiz hoşluklarını bir kere daha gözler önüne serdi.
Gümüşhane doğal mirasının kıymetli bir modülü olarak kabul edilen yaban keçilerinin sayısı hem toplumsal hassaslığın artması hem de kaçak avla ağır ve faal uğraş sonucu sayıları 3 bini aşarken “Gümüşhane dağlarının süsü” olarak kabul edilen ve kayaların usta tırmanıcısı olan yaban keçileri sık sık kameralara takılmaya devam ediyor.
Sarp ve yüksek kayalıklarda hayatlarını sürdüren, zarafeti, asaleti ve masumiyetiyle gören herkesi etkileyen yaban keçileri yılın her mevsimi Gümüşhane’de kah dağ başında kah köy yolunda kah da kent merkezinde sık sık vatandaşların karşısına çıkıyor.
Türkiye’de yaban keçilerinin en rahat gözlenebildiği kentlerin başında gelen ve “Dikkat! Yaban keçisi çıkabilir” telaffuzunun sıkça dillendirildiği kent olarak bilinen Gümüşhane’de son olarak Pirahmet köyünde yavrularıyla birlikte sayıları 60’a yaklaşan yaban keçilerinin büyük gürültüyle taşları düşürerek dere kenarına indiğini fark eden Hamza Eralp Meydan, o anlara çocuklarıyla birlikte tanıklık ederek karşılaştıkları görüntü karşısında şaşkınlık ve memnunluk yaşadı.
O anları anlatan Meydan, “Çocukları köyde kaydırmaya getirmiştim. Taşların yuvarlandığını duyunca çocuklar yanımda olduğundan evvel yabani hayvan olabilir diye çekindim, kurt ya da ayı sandım. Daha sonra sesin dağdan geldiğini fark ettim ve keçileri gördüm. Evvel birkaç tanesi indi, akabinde büyük bir küme su içmeye geldi. Tabiatın korunmuş olması, insanların bu canlılara ziyan vermemesi çok sevindirici. Dünya onların dünyası, bizden evvel de vardılar. Bu, hakikaten memnunluk verici bir tecrübe oldu” dedi.
Pirahmet köyü sakinlerinin uzun yıllardır bilhassa yaban keçilerini müdafaa konusundaki hassasiyetinin bilindiğini kaydeden Meydan, “Köyümüzde uzun yıllardan beri var olan yaban keçileri köylülerimiz tarafından itinayla korunuyor. Keçiler birtakım vakitlerde köyün içine kadar da korkmadan geliyor. Bu durum bölgede yaban keçilerinin de inançlı bir biçimde yaşamalarını sağlıyor” tabirlerini kullandı.