Halkın Sağlığı “Gıda Denetimi Seferberliği” İle Korunuyor

Halkın Sağlığı “Gıda Denetimi Seferberliği” İle Korunuyor

Yayın: 18.02.2020 19:31
Paylaş:
A+ A-

81 ilde başlatılan “gıda denetimleri” kapsamında Karabük’te et ve et ürünleri denetlendi
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ve 81 ilde 6 gün boyunca gerçekleştirilecek “ürün bazlı gıda denetimleri” kapsamında Karabük’te et ve et ürünlerini denetimleri yapıldı.
Karabük Tarım ve Orman İl Müdürü Çetin Ayvalık ve gıda kontrol denetim görevlilerinden oluşan heyet, il genelinde gıda güvenilirliğini sağlamak ve farkındalığını artırmak amacıyla, et ve et ürünleri satışı ile üretimi yapan yerleri denetledi.
İl Müdürü Ayvalık, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketicinin bulunduğu her ortamda, güvenilir gıdaya ulaşmada Tarım ve Orman Bakanlığının yetki ve sorumluluğu olduğunu söyledi.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’in öncülüğünde “gıda denetim seferberliği”nin ikinci gününde et ve et ürünleri denetimleri yaptıklarını ifade eden Ayvalık, “Cumartesi günü tamamlanacak olan bu denetim seferberliği, nihayete erecek bir çalışma değildir. Biz yılın 365 günü 24 saat esasına dayalı olarak bu denetimlerimizi il genelinde yapmaktayız. Vatandaşlarımızın bu denetimlere duyarlı olmalarını, bize yardımcı olmalarını özellikle istirham ediyoruz. 2019 yılında ilimizde 2 bin 476 işletmede 4 bin 600 civarında bir denetimimizi gerçekleştirdik” diye konuştu.
CİMER ve 174 Gıda İhbar hattına yapılan şikayetleri de zamanında değerlendirdiklerini aktaran Ayvalık, şunları kaydetti:
“Bunun haricinde kurumumuza direk gelen, yerel hattan da bizlere ulaşan üreticilerimizin ve tüketicilerimizin de sorunlarını çözme gayretinde bulunduk. Bu kapsamda 86 gıda işletmesine kurallara uymayan, eksiklik gösterenlere uyarı cezasında, 13 işletmeye de idari para cezasında bulunduk. Çalışmalarımız bu doğrultuda devam edecek. Biz özellikle tüketicilerimizin de 174 Gıda İhbar hattını kullanmalarını istirham ediyorum. Onlar ne kadar duyarlı olursa, bizim çalışmalarımızın da önü o kadar açılır.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

ÇÖP KONTEYNERLERİNDE ÜÇ ÖĞÜN YAŞAM..!

Yayın: 02.05.2024 15:14
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te son günlerde çöplerin yanında çoluklu çocuklu kadın veya bazı erkeklerin bireysel olarak çöpleri karıştıran görüntüleri artmaya başladı. Bu durum, vatandaşların psikolojisini de olumsuz etkiliyor.
Çöp karıştıran kişi veya kişilerin her gün belirli saatlerde belli çöp konteynerlerinin çevresinde olduğu görülüyor.
Vatandaşlar, bu durumun sadece bir yoksulluk belirtisi olmadığına inanıyor ve bu kişilere sosyal yardım ve psikolojik destek sağlanması gerektiğini düşünüyor. Yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının, bu konuda hassasiyetle harekete geçmesi ve çözüm bulması talep ediliyor.

Kısa süreli çözüm olarak da özellikle zincir “üç harfli” market ve süper marketlerin yanındaki çöp konteynerlerinin düzenlenmesi öneriliyor. İhtiyaç sahiplerine uygun bir şekilde sebze ve meyvelerin ayrı konulması, çözüm arayışlarının bir parçası olarak gösteriliyor. Çöpten yiyecek toplamak zorunda kalan insanların durumu ise derin bir üzüntü yaratıyor.
Çöplerin karıştırılması, hayat pahalılığı ile mücadele eden vatandaşları bile etkilemeye başladı. Artık bu eylemler gizlenmeden, gözler önünde yapılmaya başlandı ve insan olmanın paradoksunu yaşatıyor. Bu durumun önlenmesi ve çözüm bulunması gerekliliği her geçen gün daha da önem kazanıyor.
Karabük’te ve ilçelerinde son günlerde artarak yaşanan insanların çöpten yiyecek toplamak zorunda kalmaları, bu durumun nasıl önlenebileceği ve çözüm bulunabileceği üzerinde düşünülmesi gerektiğinin altını çiziyor. Artık insanların çöplerden değil, düzenli bir şekilde yardım alarak yaşamlarını sürdürmeleri gerektiği görüşü ön plana çıkıyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)