Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
05 Eylül, 2025 13:52 tarihinde yayınlandı
0

Hamsiyi tezgahta erken gören balıkçı sevinsin mi üzülsün mü bilemedi

Yıllar sonra birinci kere bu dönem hamsi tezgahlarda yerini erken alırken, kilosu 250-300 TL ortasında satılıyor.

1 Eylül itibariyle balık döneminin açılmasıyla denize açılan tekneler şu ana kadar palamut avında umduğunu bulamadı. Olağan kaidelerde kasım ayında tezgâhlarda yerini alan hamsinin bu yıl eylül başında görülmesi, balıkçılar ortasında tasaya yol açtı. Balıkçılar, hamsinin bu kadar erken görünmesinin dönemin verimsiz geçeceğine işaret ettiğini belirtiyor.

Balıkçı esnaflarından Turgay Memiş, 35 yıldır kesimde olduğunu birinci defa bu türlü hamsinin bu kadar erken görüldüğünü belirterek “Son yıllarda görülen en erken hamsi dönemi başladı. Hamsinin bu kadar erken görülmesi, dönemin balık açısından kıt geçeceğine işaret ediyor. Zira hamsi olağanda kasım aylarında gelirken, bu yıl çok erken geldi. Bu nedenle dönemin biraz verimsiz geçmesini bekliyoruz. Şu anda hamsinin kilosunu 250-300 TL ortasında satıyoruz zira zati az ölçüde geldi. Hamsi ekseriyetle Samsun, Rize ve Hopa civarlarında avlandı. Yaklaşık 35 yıldır bu kesimdeyim, hamsinin bu kadar erken çıktığını hiç görmemiştim. Geçen dönem harika bir palamut dönemi olmuştu lakin bu yıl birebir durum kelam konusu değil. İlerleyen günlerde yağışların başlamasıyla birlikte palamut da görülebilir” dedi.

Balıkçı esnaflarından Kadir Pınar ise hamsinin bu dönem birinci sefer geldiğini kaydederek, “Bu dönem hamsi birinci defa geldi, inşallah devamı da gelir. Şu an biraz küçük, lakin ilerleyen günlerde büyüyeceğini umuyoruz. Uzun vakittir bu türlü bir durumla karşılaşmadım. Hamsi genelde istavritin ve palamudun peşinden gelirdi, lakin bu yıl 3-5 gün içinde gelmeye başladı. İnşallah bundan sonra yavaş yavaş çoğalır. Hamsi bol olursa dönem erken biter, palamut ise bu dönem pek görülmedi” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin