HAYHAŞAM ve EL NİNO

HAYHAŞAM ve EL NİNO

Yayın: 11.06.2023 13:19 |Güncelleme: 21.09.2023 14:49
Paylaş:
A+ A-

Bu sene yağmurun arkası kesilmeyecek gibi görünüyor. Epey bir süredir Kuşadasında olduğum için  yağmurları Safranboluyu takiplerimden biliyorum. Kuşadası bu mevsim seyrek yağış almasına rağmen dün gece hayhaşam vardı. El Ninonun marifetiymiş olanlar.Hayhaşam şiddetli yağmurun yağdığı, şimşekli, gök gürültülü ve sert rüzgarlı bir havanın ismi oluyor…Ürkünç yani.

Şimdiğe değin, bu  kelimeyi benden başka kullananla  karşılaşmadım.. Kastamonu tarafında kullanılan bir sözcük. Yaşanan bu  azametli hava olayını tam olarak  ifade edebiliyor. Vardır böyle güzel kelimeler Kastamonu’luların ağzında. Kastamonunun Araç ilçesinin İksife köyündenim ben. İksife İkiz efe demek. Köyü ikiz efeler kurduğu için bu isim verilmiş, fakat 1960 lı yılların sonunda nedense bütün köylerin ismi değişti. Ben de hatırlıyorum, köye mektup gönderirken İksife yerine Özbel yazmaya başladık. Özelbel de güzel, anlamlı bir isim olmakla birlikte eski ismi tercih ederim. Bence eski isimleri, köylere geri verilmeli. Verilmeli çünki hala ahali tarafından  eskileri kullanılıyor. Sevip, benimsememiş insanlar bu yeni adları. Diğer bir köyünki, Sindere’den Dereçatı’ya dönüşmüş. Ona da hala Sindere deniliyor. Sinerek( ağır, aheste, gizli gibi )  akan  deresi  olan köy ! Ne kadar orjinal bir isim değil mi ? Türk halkının nüktedan ve zeki anlamlandırmaları ile konulan bu isimler, tepedeki bir veya birkaç  insanın düşünüp taşınıp buldukları isimleri, her bakımdan solluyor ve sönük bırakıyorlar. Bu uygulamanın haklı bir çıkış noktası varmıştır eminim, fakat genele yayılıp bütün köyleri kapsaması iyi olmamış. Safranbolu’nun Gayza köyüne de bu isim İncekaya’dan daha çok yakışıyor. Bence eski olan uygulamalara çok çok gerekmedikçe  dokunmamalı !

Karadenizin yağışı buralarda  havayı nemlendiriyor.

Safranbolu’yu sevdiğim kadar Kuşadası’nı da seviyorum. Bazı benzerlikleri de var.İkisi de dereli tepeli olan yerlerden. Engebeli olan yerler, doğa manzaraları seyretmenize imkan tanır. Gözleri doyurur. Çarşının Hıdırlık tepesi gibi buranında Gazi Beğendi tepesi var. Atatürk, seneler evvel bu tepeden Kuşadasına bakıp, buraya hayran kalmış. Aynı yerden Kuşadasına bakıyor olmak, insana mutluluk verdiği gibi, bir tuhaf hissetmenize de neden oluyor. Burası, insanı görselleriyle büyülüyor. Tıpkı Amasra misali. Amasra’yı aldığında Fatihin “Lala, çeşmi cihan bu mu ola” demesi gibi,  Atatürk de burayı çok beğenmiş. Her ikiside gördüklerine aşık olmuşlar bence.  Amasra da engebeli ve tepe tepelidir. Sağa dönsen deniz, sola dönsen deniz selamlar insanı. Kuşadası da aynı böyle. Amasra Karadeniz, Kuşadası Akdeniz !

Safranboluda da Kuşadasında da turizim önemli. Kuşadasının çarşısında ve plajlarında engelliler düşünülmüş. Yollar yürümeye elverişli.Tekerlekli sandalyelerle gezilebiliyor. Yürümekte zorlananlar da rahat yürüyebiliyor. Olması gereken de bu zaten. Safranbolu’muzda ise Çarşıdaki Arnavut kaldırımlar buna imkan tanımıyor. Bu sorun  ivedilikle çözümlenmeli.Tarihi Safranbolu’nun mevcut durumu; yürüyemeyenler vede  yürümekte zorlananlar gelmesin demek oluyor. Oysa burada şahit olduğum kadarıyla, onlarda seyehat edip dünyayı geziyorlar. Tarihi Safranbolunun  yollarının  bir bölmesi bu kişilerin yürüyebilmesine elverişli hale getirilebilir mi ? Getirebilinir, diyor içimdeki ses. Belediye başkanımızın mimar olması çözüm için büyük avantaj olsa gerek. Böyle bir düzenleme gerçekleşirse; sayın Elif Köse Safranbolu’ya silinemez imzasını uluslararası ölçekte  atmış olur.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CHP Genel Başkanı Özel, Erbaa’daki patlamayla ilgili Tokat Valisi Hatipoğlu’ndan bilgi aldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erbaa ilçesinde bir bağ evindeki patlamaya ilişkin Tokat Valisi Numan Hatipoğlu'ndan bilgi aldı.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Özel, Erbaa'daki bir bağ evinde 5'i jandarma 7 kişinin yaralandığı patlamanın ardından Tokat Valisi Hatipoğlu ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sabri Küyük ile telefonda görüştü.

Olay ve yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi alan Özel, partisinin Tokat Milletvekili Kadim Durmaz'ı süreci takip etmesi için görevlendirdi.