HEM Yıl Sonu Sergisi Açıldı

HEM Yıl Sonu Sergisi Açıldı

Yayın: 13.06.2019 23:46
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu Halk Eğitim Merkezi Yılsonu Sergisi yoğun katılımla açıldı.

Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sezai Öztaş’ın ev sahipliğini yaptığı sergi açılışına, Safranbolu Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, İŞKUR Müdürü Coşkun Güven,daire amirleri, kursiyer ve öğretmenler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Öztaş; “Örgün eğitimin içinde olan ve ya dışında kalmış, her yaş gurubundaki fertlerin, günün gelişen teknolojik, toplumsal, sosyal ve kültürel şartlara uyumlarını, değişik meslek sahibi olmalarını sağlayan, okuma-yazma ve eksik eğitimlerini tamamlayan eğitim faaliyetleri Halk Eğitimi kapsamındadır. Halk Eğitim Merkezleri; eğitim öğretimin yanı sıra insanlarımızın kadın-erkek, genç-yaşlı bir arada yaşamalarını sağlayan sosyal toplum merkezleridir” dedi.

Okuryazarlık seferberliği kapsamında 37 kursta 105 vatandaşa ulaştıklarını, meslek edindirme kursları ile 60 vatandaşın iş sahibi yapıldığını hatırlatan Sezai Öztaş; “Geleneksel Türk el sanatlarından diksiyona, yabancı dilden piyanoya kadar daha pek çok alanda yüzlerce kurs açtık. Gerçekleştirilen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sergimizin hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Safranbolu Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer ise; “Halk Eğitim Merkezi vasıtası ile on bin kişiye eğitim vermişiz. Gerçekten Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğundan bu güne ismi ile müsemma olan Halk Eğitimin ismini yaşattığının bir göstergesi. Ben çok iyi biliyorum ki, her yaştan insanımıza bu kurslar vasıtası ile ulaşıyoruz. Örgün eğitimle beraber yaygın eğitimiz de yine bu kurslar aracılığı ile sağlıyoruz. Tabii ki burada Halk Eğitim Merkezimizin Safranbolu’daki vatandaşlara ulaşmasındaki bir başarı da var. Bu tabii ki tek başına olmuyor. Paydaş kurumlarımız var. Valiliğimiz, Kaymakamlığımız, Belediyemiz, İŞKUR gibi. Bunlar bizim çok önemli paydaşlarımız. Bizler sadece kurs açmakla kalmıyoruz. Açtığımız kurslar vasıtası ile kişilere gelir de temin ediyoruz. Yine sosyalleşme anlamında da kurslar çok önemli” dedi.

Okuma yazma kurslarının tüm köylerde açıldığını ve yine açılmaya devam edeceğini hatırlatan Ürkmezer; “Bu vesile ile uzun bir kurs döneminin ardından ortaya çıkan bu güzel eserlerde emeği olan herkesi tebrik ediyor, serginin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından halk oyunları, judo gösterileri ile okuma yazma kurslarındaki büyüklerin performansları ve ödül törenine geçildi.

Ödül töreninin ardından Protokol Üyeleri ve vatandaşlar sergiyi gezdiler. Büyük beğeni toplayan sergi bir hafta açık kalacak.

Serginin ardından kısa bir açıklama yapan Safranbolu Belediye Başkan Elif Köse, Halk Eğitim Merkezi tarafından yıl boyunca verilen kursların ardından birbiriden güzel eserlerin orta çıktığını ifade ederken; “ Bilindiği üzere iki gün evvel de Safranbolu Kültür ve Eğitim Merkezi ( SAKEM )’in yılsonu sergisinin açılışını yaptık. Gerçekten her iki kurum da verdikleri eğitimlerle ve binlerce kursiyeri ile çok hoş eserlerin ortaya çıkmasını sağlamış. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.