19 Nisan, 2016 10:00 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 05.10.2024 08:15
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
Her Telden (19.Nisan.2016)
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ-KARDEMİR-İŞKUR MÜDÜRLÜĞÜ İŞBİRLİĞİ İLE ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ İÇİN PROJE VEEE..!!
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ-KARDEMİR-İŞKUR MÜDÜRLÜĞÜ işbirliği ile mükemmel bir proje hazırlanmıştı ve bu proje ile Üniversite öğrencileri KARDEMİR bünyesinde ÜCRETLİ ÇALIŞTIRILARAK bir anlamda İŞYERİ/İŞ ÖĞRENME STAJI yapacaklardı.
KARŞILIĞINDA ÜCRET ALACAKLARDI..
Burada ki temel düşünce ÖĞRENCİLERİ BAŞARIYA yönlendirmekti,bu anlamda da BAŞARILI ÖĞRENCİLER bu haklardan yararlanacak ve BAŞARILI OLMAYA yönlendirilecekti.
DİLERİZ İŞ SULANDIRILMAZ..
Biz tam bu dileğimizi dile getirirken,bir yerlerden “NE YAZIK Kİ SULANDIRILDI BİLE..” gibi sesler çıkmaya başladı ve Üniversiteli deyimi ile “ALTTAN DERSİ OLAN ÖĞRENCİLER,SIRF İLGİLİ HOCALARINA ŞİRİN GÖZÜKTÜKLERİ İÇİN..” kapsama alındı iddiaları geldi..
BİSMİLLAH DERKEN,İLKELER ÇİĞNENDİ Mİ YANİ..?
Eğer bu yönlü iddialar dile getirenler,doğruları söylüyorlarsa,gerçekten çok yazık,Üniversite öğrencisi hayata hazırlanırken,böyle bir uygulama ile neler düşünür ve GELECEĞİNİ NASIL ŞEKİLLENDİRMEYE BAŞLAR Allahaşkına..?
KONULAN İLKELER NOKTASINDA NELER DÜŞÜNÜR..?
“İLKELER ÇİĞNENMEK ÜZERE KONULUR..” anlayışı bu gençlerin temel düşüncesi olmaz mı ve bu düşünce ÜLKEMİZİ,BU GENÇ KARDEŞLERİ NASIL ŞEKİLLENDİRİR..?
İŞ BAŞLARKEN SULANDIRILDI MI..?
İŞKUR KARABÜK İL MÜDÜRÜ SAYIN COŞKUN GÜVEN VE MESAİ ARKADAŞLARI MÜKEMMEL HİZMET ÜRETİYORLAR..
İŞKUR Karabük İl Müdürü ve mesai arkadaşları gerçekten mükemmel hizmet üretiyorlar,atılımcı bir portre çiziyorlar,yaptıkları işlerin hakkını verirken,sosyal açılımları sonuna kadar kullanıyorlar.
Örneğin KARABÜK ÜNİVERSİTESİ ve KARDEMİR ile paydaş olarak düzenlenen İŞBAŞINDA/İŞYERİNDE EĞİTİM anlayışı mükemmel değil miydi..?
100 CİVARINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ YARARLANACAK..
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ bu proje ile ÖĞRENCİNİN BAŞARI DÜZEYİNİ yükseltecekti,KARABÜK ÜNİVERSİTESİ’NDE öğrenim gören Öğrenci iş garantisi yakalayacaktı falan.
İŞKUR İL Müdürü Sayın COŞKUN GÜVEN bu proje hakkında bilgiler verirken “PROJE ÖĞRENCİYİ BAŞARIYA YÖNLENDİREN BİR PROJE..” anlayışını sürekli vurguluyordu.
PROJEYE BAŞARILI ÖĞRENCİLER DAHİL EDİLECEKTİ..
Acaba bu ilke devam ediyor mu..?
BAŞARILI ÖĞRENCİLER Mİ yollanıyor,ilgililere ŞİRİNLİK yapan,ilgililerle aynı SİYASAL/SOSYAL GÖRÜŞÜ paylaşan öğrenciler mi dahil ediliyor..
İŞKUR OLAYIN BU YÖNÜNÜ GÖZDEN GEÇİRİR Mİ..?
Yoksa “ÜNİVERSİTE HANGİ İSMİ VERİRSE Mİ…” der..!!
GELECEKTE YAPILACAK “SEÇİMLİ BİR KARDEMİR GENEL KURULU VE YÖNETİM KURULU ÜYESİ OLMAK İSTEYENLER.”
Gelecekte yapılacak bir “KARDEMİR SEÇİMLİ GENEL KURULU..” için ve BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU Üyeliği için o kadar çok isim gündeme gelecek veya getirilecek ki,bunların bir bölümü şimdiden KULİSLERE YANSIDI bile.
Birkaç hafta önce,KARDEMİR Yönetimi içinde çok/çok etkili bir isim,Sayın BEKİR EREN’İN istifası ile boşalan Yönetim Kurulu Üyeliği için “BENİ DE UNUTMAYIN.BENİ DE DEĞERLENDİRİN..” diyen ÇOK SAYIDA isim olduğunu anlatmıştı.
Bu anlamda Sayın OSMAN KAHVECİ isminin ne kadar isabetli olduğuna işaret etmişti,bunu söylerken “ÇOK DEĞERLİ İSİMLER İÇİNDE Sayın OSMAN KAHVECİ İSMİ DE VARDI,KENDİSİNİ DEĞERLENDİRDİK..” gibi bilgiler vermişti.
ŞİMDİ KAMUOYU’NDA TALEPTE BULUNAN İSİMLER DOLANIYOR ve buradan yola çıktığınızda,gelecek için ortaya bir tahmin koymak mümkün..
YEREL İSİMLER TALEPTE BULUNACAKLARDIR MUTLAKA..
Olur/olmaz ayrı konu,ama mutlaka talepte bulunacaklardır,HATIRLARSINIZ KARDEMİR’İN KURULUŞ YILLARINDA Sendikacılar bu Yönetimlerde yer almadılar mı..?
Olaya bu göz ile baktığınızda,gelecek SEÇİMLİ Genel Kurullarda ve BAĞIMSIZ YÖNETİM KURULU atamalarında çok sayıda isim “BEN BU İŞE HAZIRIM..” mesajı verecektir..
Zaten ŞİMDİDEN VERENLER OLMUŞ,kulisler bunları biliyor..
BU KARABÜK HAKİKATEN ÇOK ENTERESAN BİR YER..
“KENDİSİNİ NİMETTEN SAYANLARLA DOLU İYİ Mİ..?”
KARES ALIŞVERİŞ MERKEZİ’NİN “ÇÖPLERİ VE ATIKLARI İLE İŞYERİ SAHİPLERİNİN MALLARI AYNI YERDEN Mİ..!!”
KARES ALİŞ/VERİŞ Merkezi’nde ciddi çarpık giden işler var,öncelikle mülkiyet noktasında sanıyoruz mahkemelik durumlar var,sonra bu ALIŞ/VERİŞ Merkezi’nin bir jeneratörü var,çalıştığında gürültüden durmak mümkün değil.
Şimdi de İŞYERİ SAHİPLERİ bir yakınma dile getiriyorlar..
KARES ALIŞ/VERİŞ Merkezi’nin çöpleri,atıkları ile İŞYERİ Sahiplerinin GIDA ÜRÜNLERİ dahil gelen tüm malları AYNI YERDEN alınıp,aynı yerden atılıyormuş.
Olacak iş değil doğrusu..
Düşünün ki NE KADAR ÇÖP,ATIK,PİSLİK varsa bir yerde toplanıyor ve ÇÖP KONTEYNIRLARINA yüklenerek o yerden atılıyor veya dışarı yollanıyor..
Daha sonra İŞYERİ SAHİPLERİNİN malları geliyor,aynı Mahalle indiriliyor ve oradan İŞYERLERİNE TAKSİM ediliyor,İŞYERLERİNE alınıyor..
BÖYLE BİR UYGULAMA OLUR MU..?
OLUR İSE NE KADAR SAĞLIKLI OLUR..?
Olay taaa PROJE AŞAMASINDAN gelen bir sıkıntı gibi..!!
AK PARTİ İÇİNDE YAŞANANLARI “TÜRLÜ/ÇEŞİTLİ İZAH EDEN AK PARTİ MENSUPLARI VE BÜNYESEL ZAAF İDDİALARI..”
AK Parti içinde yaşanan İL GENEL MECLİS Başkanlığı ve SAFRANBOLU BELEDİYE MECLİSİNDE yaşanan olaylar,AK Partililer arasında değerlendiriliyor elbet.
AK Parti içinde Siyaset yapmış birçok isim “DAHA ÖNCE BUNLARIN HİÇBİRİ YAŞANMAMIŞTI/YAŞANMIYORDU.ŞİMDİ BÖYLE OLAYLARIN YAŞANMASI YÖNETİMLER ANLAMINDA,BÜNYESEL BİR ZAAF OLARAK GÖRÜLMELİ..” diyorlar.
“BUNLAR AK PARTİ İÇİNDE BASİT GÖRÜLECEK İŞLER DEĞİL..” diyorlar ve “Sayın MEHMET ALİ ŞAHİN ve Sayın BURHANETTİN UYSAL GİBİ TABANA HAKİM,TABANLA ÇOK YAKIN MİLLETVEKİLLERİNE RAĞMEN BU ZAAFLAR YAŞANIYORSA..!!” gibi yaklaşım gösterenler bile var..
Bir AK Partili kardeşimiz “DEMEK BİR TIK AŞAĞIDA TABAN İLİŞKİSİ OLAN MİLLETVEKİLLERİ İLE ÇALIŞILSA,KARABÜK’TE NELER YAŞANIR,NELER…” dedi.
AK Parti TEŞKİLATLARI SIKINTILARI NASIL AŞACAK..?
Belki de “SIKINTI/MIKINTI YOK…” anlayışı ile aşarlar..!!
BU TÜR İŞLER BELLİ Mİ OLUR YANİ..!!
1 KASIM GENEL SEÇİMLERİNDEN SONRA KARABÜK GÜNDEMİNDEN DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILAN HAVAAALANI OLAYI..!
1 Kasım Genel Seçiminden sonra KARABÜK GÜNDEMİNE YENİ BİR HEDEF/YATIRIM konulmadığı gibi,eski hedeflerin en başında yer alan HAVAALANI YAPIMI ne yazık ki GÜNDEMDEN/HEDEFLERDEN düşürülmeye çalışılıyor.
NE YAZIK,HAVAALANI HEDEFİNDEN UZAKLAŞILIYOR..
1 Kasım Genel Seçiminden sonra KARABÜK’ÜN ÖNÜNE KONULAR hiçbir proje,BU KENTİN sosyo/ekonomik gelişimini sağlayacak ve buna katkı verecek hiçbir hedef konulmadı ortaya.
Bir İSMETPAŞA İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ olayıdır gidiyor,henüz MÜTEŞEBBİS KURUL oluşturma aşamasına bile gelmedi o konu..!!
Bakın SEVGİLİ OKURLAR..
KARABÜK-KASTAMONU KARAYOLU KAPALI..
Bu olayın üzerinden ne kadar zaman geçti,lütfen bir düşünün,ne kadar zaman geçti ve KARABÜK-KASTAMONU Karayolu “DOLANA YAR DOLAN TÜRKÜSÜ GİBİ..” aradan aylar geçti yol açılamadı.
100-150 METRELİK YERİ TAMİR EDEMEYEN bir irade,tamir edip aylardır yolu açamayan bir Karayolları 6 TÜNELLİ KARABÜK ile BARTIN KARAYOLU’NU nasıl/ne zaman yapabilir Allahaşkına..?
1 KASIM GENEL SEÇİMİ geçeli epeyi zaman oldu ve bu zaman zarfında EN KÖKLÜ İCRAAT 40 CİVARINDA MİNİBÜS ALINMASI oldu galiba..!!
Yeni bir şeyler var,biz mi görmüyoruz nedir..?
CHP KARABÜK İL BAŞKANI AVUKAT SAYIN ERDOĞAN DİNÇEL VE CHP’NİN KARABÜK SORUNLARINA YENİ YAKLAŞIMI
CHP Karabük İl Başkanı Avukat Sayın ERDOĞAN DİNÇEL,Karabük sorunlarına ilişkin görüşler dile getiriliyor ve geçtiğimiz gün AK Partili birkaç kardeşimiz ile oturuyorduk “KENT MEYDANI VE ATATÜRK ANITI HAKKINDA ÇOK DOĞRU SÖZLER ETTİ..” dediler.
Sayın ERDOĞAN DİNÇEL’İN eleştirilerine hak verdiklerini söylediler..
Sayın ERDOĞAL DİNÇEL o açıklamalarında KENT MEYDANI için KENT ÇUKURU deyimini kullanmıştı,ayrıca da,KENT MEYDANI noktasını dile getirirken ATATÜRK ANITI olayına da değindi..
Bu eleştirileri YEREL YÖNETİME YÖNELİKTİ..
Sayın ERDOĞAN DİNÇEL,Karabük’ün yapıp/beceremediği KATI ATIK BERTARAF TESİSİ olayına da değinerek ÇOK ÖNEMLİ BİR konuyu ele aldı “BU MİLLETİN 1.2 MİLYON LİRASI NEREYE HARCANDI..?” diye sordu.
Bize göre,bu sorunun muhatabı Karabük Valisi Sayın ORHAN ALİMOĞLU ve kucağında bulduğu KARÇEV Başkanlığı,harcandığı ileri sürülen 1.2 milyon liranın HARCANMA YERLERİNİ kalem/kalem açıklayabilir Sayın Vali.
Sayın ERDOĞAN DİNÇEL bu tür açıklamaları ile gündemi belirlemeye devam ederse,KARABÜK TEK KALE MAÇ YAPIYOR görüntüsü vermekten süratle sıyrılır ve bundan da KARABÜK KAZANIR..
Dileriz böyle devam eder,Sayın ERDOĞAN DİNÇEL..
Genel ve Yerel Yönetimi silkeliyor adeta.
Ve etkili olduğu da besbelli,meydanda..
TBMM’DE GRUBU OLAN ÜÇ MUHALEFET PARTİSİNDEN CHP SES VERİYOR, MHP SESSİZ/SUSKUN, HDP TEŞKİLATI YOK..
TBMM’DE Grubu bulunan üç muhalif Siyasi Partiden CHP Karabük’e ilişkin görüşler açıklıyor,eleştiriler getirdiği noktalar var ve bu anlamda SES VERİYOR olarak görmek mümkün.
MHP’NİN SESİ/SOLUĞU ÇIKMIYOR..
Yıllarını MHP içinde,ÜLKÜCÜ HAREKET içinde geçirmiş olanlar,BU SESSİZLİĞE,BU SUSKUNLUĞA ANLAM VEREMEDİKLERİNİ söylüyorlar,üzüldüklerini anlatıyorlar..
Bir kardeşimiz “GALİBA BU SESSİZLİK UMRE MUTABAKATINDAN KAYNAKLANIYOR..” dedi,ancak bunun ne anlama geldiğini ne demek istediğini açmadı/anlatmadı.
Yalnızca UMRE MUTABAKATI OLABİLİR dedi.
Her ne ise artık,yalnız somut bir şey var ki MHP KARABÜK’TE SESSİZ,belki de PARTİİÇİ ÇEKİŞMELERE bulaşmamak için böyle sessiz ve suskun kalıyor MHP TEŞKİLATLARI..
HDP’NİN İSE KARABÜK’TE TEŞKİLATI YOK..
Bu Partinin KARABÜK ÖZELİNDE LEGAL BİR TEŞKİLATI YOK..
Siyaset SES VERMEYİNCE,SORUNLAR DONUP KALIYOR..
Keşke KARABÜK’TE ÇOK SESLİ BİR SİYASET OLSA..
Kazanan bu Kent olur..
SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI SAYIN AKSOY “YAŞANANLAR PARTİ’NİN SORUNUDUR..” DERKEN HAKLI MIDIR..?
Safranbolu Belediye Başkanı Sayın NECDET AKSOY bir açıklamasında,Belediye Meclis Üyeleri arasında GRUP KARARINA UYMAYAN Üyeler için “BU PARTİNİN SORUNUDUR..” anlamında ifadeler kullanmış.
BU ELBET PARTİNİN BİR SORUNUDUR..
Ancak bu sorunun ortaya çıkmasına sebep olan gelişmeler noktasında “SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI’NIN HİÇBİR ETKİSİ VE ÜYELERİ GRUP KARARINA KARŞI ÇIKMA NOKTASINA İTEN TUTUMU/DAVRANIŞI OLMAMIŞ MIDIR..?”
Olay Partinin sorunudur,olayın bu tarafı kabul..
Ama OLAYIN GELİŞİMİNDEN NELER YAŞANMIŞTIR,HANGİ MENFİ BİRİKİMLERLE ÜYELER BU NOKTAYA kadar savrulmuşlar ,böyle bir tavır almışlardır..?
Bir Siyasi Parti açısından,özellikle de AK PARTİ gibi bu tür olaylara HOŞ BAKMAYACAK,KABULLENMEYECEK bir Siyasi Parti açısından olay gerçekten vahimdir,gerçekten içselleştirilmesi zordur.
İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞI,Safranbolu Belediye Meclis Üyeleri noktasında yaşanan gelişmeler,nedense hep SAFRANBOLU İLÇESİ İLE bağlantılı DEĞİL Mİ..?
Örneğin bunun de bir gerekçesi olmalı herhalde..
NEDEN,KİŞİSEL DEĞİL,İLKESEL HERHALDE..
AK Parti İLÇE TEŞKİLATI NEDEN GÖREVDEN ALINDI..?
Alfabenin A HARFİ orası galiba..!!
2002 yılında kardemirin zor günlerinde,gelecek endişesiyle kardemirden ayrılan teknik elemanlar olduğunda; yönetim kurulu başkan yardımcısı olan zat-ı muhteremin “iyi mühendisler gitti, iş yapmayanlar kaldı” ifadesine birebir şahit olan bir insan olarak, bu yöneticilerden ne bekliyorsunuz kapsam dışı arkadaşlar.Adamlar dışarıdan gelene tapıyor,her türlü imkanın onlara oluk oluk akmasına ses çıkarmıyorlar.Bundan da her gelen genel müdür ve ekibi nemalanıyor. karabük çocuğuysan sana yok,boşa bekleme.
karabük düşmanı
•
GÖNDEREN RUMUZLU ARKADAŞ BU NASIL BİR YORUM ALLAH AŞKINA.VAHŞİ BATI MI BURASI TEKSAS MI .KARABÜK ÜN TRAFİK YÜKÜNÜ ÇEKEN BALIK PAZARINDAN PTT YE ORADAN GÜVEN KAVŞAĞINA VE TEKRAR BALIK PAZARINA KADAR OLAN BÖLÜMDE 3-4 TANE TRAFİK POLİSİ GÖREVLENDİRİLİRSE HİÇ BİR SORUN ÇIKMAZ.BU KADAR ACİZMİYİZ ARKADAŞ VALİSİ VAR , EMNİYETİ VAR , BELEDİYESİ VAR BULUNUR BİR ÇARESİ.ŞİMDİ BİR KAÇ AKLI EVVELDE ÇIKAR ÇOCUKLARA BURS VERİLİYOR DER.DERNEĞE YARDIM ETMEK ZORLA OLMAZ İSTEYEN İSTEDİĞİ KADAR YARDIMINI YAPAR.SAYGILARIMLA…..
Gönderen
•
Cadde ve sokaklardan park ücreti alınmasın, araba park edecek yer bulmak mümkün olmaz. Park yüzünden de çok sık kavgalar olur. Can yanar. Şimdi hiç olmaz ise o işten ekmek kazanan birileri var, işin sahibi var, cadde kenarlarında bir düzen var. 20 – 25 sene öncesi gibi değil. Şimdi araba sayısı çok fazla, insanlar birbirine tahammülsüz….
Büyük şehirlerde de o işin mafyası oluşuyor hemen. Sahipsiz bir cadde var ise, eline değneği alan park etmiş araçlardan haracını alıyor. Yoksa aracının ya tekeri patlıyor, ya kaportası çiziliyor….
karabük düşmanı
•
BAKALIM KARABÜK DE NE ZAMAN ÇIKACAK BÖYLE BİR BABAYİĞİT Cadde ve sokakların belediyeler tarafından ücretli otopark ilan edilerek kiraya verilmesini yargıya taşıyan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği’ni haklı bulan Danıştay, “yolların amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti. Ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal nitelikteki kararla ilgili açıklama yapan davayı açan derneğin başkanı Kemal Arslan, kişi ve kuruluşların talep etmeleri halinde ellerindeki bilgi ve belgeleri paylaşabileceklerini söyledi. BELEDİYE CADDE VE SOKAKLARI OTOPARK OLARAK KİRALADI Burdur Hasta ve Tüketicileri Koruma Derneği (BURTUKODER), dönemin Burdur Belediyesi’nin 8 Nisan 2010 tarihinde aldığı kararla kent merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark ilan edilip kiraya verilmesini öngöre düzenlemenin iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak Mahkeme derneğin bu talebini reddetti. Mahkemenin red kararını temyiz eden derneği haklı bulan Danıştay 8. Dairesi, Burdur’daki kimi caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilmesinin yolunu açan belediye kararını, “yolların asıl amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle iptal etti.ARAR, ÜLKE GENELİNDEKİ UYGULAMALARA EMSAL NİTELİĞİNDE Ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal teşkil edecek nitelikteki yargı kararını değerlendiren BURTUKODER Başkanı Kemal Arslan, Burdur Belediyesi’nin kararı temyiz etme isteminin de Danıştay tarafından reddedildiğini belirterek, “Burdur Belediye Başkanlığı, Danıştay kararına, ‘karar düzeltilmesi’ talebiyle yine itiraz etmiş, Danıştay bu istemi de yerinde görmeyerek itirazı reddetmiş, karar kesinleşmiştir. BURTUKODER olarak 5 yılı bulan bir hukuk mücadelesi sonucu, sadece Burdur’daki uygulamayı değil, tüm Türkiye’de cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulamasını durduracak emsal bir kararı çıkartmış bulunmaktayız” dedi.
Arslan, yaşadıkları kentlerde bu sorundan rahatsız olan kişi ve kuruluşların talep etmeleri halinde, dava süreciyle ilgili belge ve bilgileri paylaşabileceklerini de sözlerine ekledi.
Cemil arseven
•
Danıştay’dan “Yoldan Alınan Otopark Paralarına İptal” Kararının Tam Metni
Danıştay 8. Daire E. 2011/1214, K. 2011/3344, T. 24.6.2011 T.C. Danıştay 8. Daire
E. 2011/1214 K. 2011/3344 T. 24.6.2011
• İLDEKİ BAZI CADDELERİN ÜCRETLİ OTOPARK OLARAK TAHSİSİ KİRAYA VERİLMESİ ( Durak Yerleri ile Karayolu Yol Cadde Sokak Meydan ve Benzeri Yerler Üzerinde Araç Park Yeri Tespit Etmek İşletmek ve İşlettirmek Yetkisinin Belediyeye Ait Olduğu – Cadde Üzerinde Yapılan Park Tahsisinin Şehircilik ve Trafik Güvenliği Bakımından Uygun Olup Olmadığının Araştırılması Gereği ) • TAKDİR YETKİSİNİN KULLANIMI ( İdarelerin Kanunla Kendilerine Tanınan Yetkileri Kullanırken Kamu Yararı ve Hizmet Gereklerine Uygun Objektif ve Makul Gerekçelere Dayanarak Kullanmaları Gereği – Belediyenin Yetkisindeki Cadde Üzerinde Ücretli Otopark Belirleme Yetkisinin Kamu Yararı ve Şehircilik İlkelerine Uygun Kullanılıp Kullanılmadığının Değerlendirilmesi Gereği ) 5393/m. 15/p ÖZET : Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek, kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek belediyelerin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır. İstemin Özeti : Davacı tarafından, Burdur ilindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilip kiraya yerilmesine dair 8.4.2010 gün ve 2010/189, 15.4.2010 gün ye 2010/199-200-201-202 Sayılı Burdur Belediyesi Encümen kararlarının iptali istemiyle açılan davada; 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15 ( p ) maddesine göre karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerleri tespit etmek, işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek hususunda belediyeler yetkili olduğundan tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden Isparta İdare Mahkemesi’nin 24.12.2010 gün ve E:2010/705, K:2010/954 Sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 Sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir. Savunmanın Özeti: İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır. Danıştay Tetkik Hakimi H. Aktemur Dermancıoğlu’nun Düşüncesi: İstemin kabulüyle Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir. Danıştay Savcısı Radiye Tiryaki’nin Düşüncesi: Burdur İlindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilip kiraya verilmesine dair encümen kararının iptali istemiyle açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir. İdare Mahkemesince, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15/p maddesi uyarınca, karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerleri tespit etmek, işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek hususunda belediyeler yetkili olduğundan tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de, 3194 Sayılı İmar Yasasının ilgili hükümlerine göre, herhangi bir sahanın imar planında gösterildiği amacın dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı, ihtiyaca binaen lüzumlu park yerlerinin de imar planında gösterilmesi gerekeceği anlaşıldığından, davaya konu olayda, imar planında yol olarak geçen bazı yerlerin imar planındaki amacının dışında, otopark olarak tahsis edilerek kiraya verilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığından, kararda yazılı gerekçe ile davayı reddeden idare mahkemesi kararında isabet görülmemiştir. Açıklanan sebeple mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir. TÜRK MİLLETİ ADINA Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeyerek işin gereği görüşüldü: KARAR : Uyuşmazlık, davacı tarafından, Burdur İl merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilerek kiraya verilmesine dair Encümen kararlarının iptali isteminden doğmuştur. 5393 Sayılı Kanunun 15/p maddesinde; Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek, kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek belediyelerin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır. İdarelere belli bir kararı alıp almamak veya kanunda öngörülen değişik çözümler arasında bir seçim yapmak konusunda tanınan serbestiye takdir yetkisi denir. Bu yetki, keyfi bir hareket yetkisi olmayıp, ancak mevzuatın belirlediği alan içerisinde hukuka uygun bir şekilde kullanılabilir. Takdir yetkisine dayalı işlemlerin hukukun belirlediği sınırlar ile kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun şekilde objektif, makul ve geçerli neden ve gerekçelere dayalı olarak tesis edilmesi gerektiği idare hukukunun en temel ilkesidir. Bu bağlamda, karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek konusunda belediyelerin yetkili olduğu açık ise de, bu yetkinin takdir yetkisi ile ilgili olarak yukarda belirlenen hukuki çerçeve içinde kullanılması gerekmektedir. Bu durumda, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerinin tespiti ve işletilmesi konusunda belediyeye verilen yetkinin hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun kullanılıp kullanılmadığı, belediyece belirlenen cadde ve sokakların belirli kısımlarının otopark olarak işletilmesinin, yolların asıl kullanım amacını engelleyip engellemediği, ulaşımı güçleştirip güçleştirmediği, trafik güvenliği açısından sakıncasının bulunup bulunmadığı, planlama ve şehircilik ilkeleri açısından yapılan uygulama ile yolların kullanım fonksiyonunun ne şekilde değiştiği ve bu değişikliğin yolun imar planlarında öngörülen fonksiyonuna uygun olarak kamuya hizmet vermesine imkan verip vermediği hususlarının tespiti amacıyla bilirkişi incelemesi yapılması gerekirken, belediye sınırları içinde trafik düzenlemesi ile ilgili olarak Belediyelerin takdir yetkisinin bulunduğu gerekçesiyle verilen, İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir. SONUÇ: Açıklanan nedenlerle, Isparta İdare Mahkemesi kararının BOZULMASINA, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine, 24.6.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
kapsamdışı
•2002 yılında kardemirin zor günlerinde,gelecek endişesiyle kardemirden ayrılan teknik elemanlar olduğunda; yönetim kurulu başkan yardımcısı olan zat-ı muhteremin “iyi mühendisler gitti, iş yapmayanlar kaldı” ifadesine birebir şahit olan bir insan olarak, bu yöneticilerden ne bekliyorsunuz kapsam dışı arkadaşlar.Adamlar dışarıdan gelene tapıyor,her türlü imkanın onlara oluk oluk akmasına ses çıkarmıyorlar.Bundan da her gelen genel müdür ve ekibi nemalanıyor. karabük çocuğuysan sana yok,boşa bekleme.
karabük düşmanı
•GÖNDEREN RUMUZLU ARKADAŞ BU NASIL BİR YORUM ALLAH AŞKINA.VAHŞİ BATI MI BURASI TEKSAS MI .KARABÜK ÜN TRAFİK YÜKÜNÜ ÇEKEN BALIK PAZARINDAN PTT YE ORADAN GÜVEN KAVŞAĞINA VE TEKRAR BALIK PAZARINA KADAR OLAN BÖLÜMDE 3-4 TANE TRAFİK POLİSİ GÖREVLENDİRİLİRSE HİÇ BİR SORUN ÇIKMAZ.BU KADAR ACİZMİYİZ ARKADAŞ VALİSİ VAR , EMNİYETİ VAR , BELEDİYESİ VAR BULUNUR BİR ÇARESİ.ŞİMDİ BİR KAÇ AKLI EVVELDE ÇIKAR ÇOCUKLARA BURS VERİLİYOR DER.DERNEĞE YARDIM ETMEK ZORLA OLMAZ İSTEYEN İSTEDİĞİ KADAR YARDIMINI YAPAR.SAYGILARIMLA…..
Gönderen
•Cadde ve sokaklardan park ücreti alınmasın, araba park edecek yer bulmak mümkün olmaz. Park yüzünden de çok sık kavgalar olur. Can yanar. Şimdi hiç olmaz ise o işten ekmek kazanan birileri var, işin sahibi var, cadde kenarlarında bir düzen var. 20 – 25 sene öncesi gibi değil. Şimdi araba sayısı çok fazla, insanlar birbirine tahammülsüz….
Büyük şehirlerde de o işin mafyası oluşuyor hemen. Sahipsiz bir cadde var ise, eline değneği alan park etmiş araçlardan haracını alıyor. Yoksa aracının ya tekeri patlıyor, ya kaportası çiziliyor….
karabük düşmanı
•BAKALIM KARABÜK DE NE ZAMAN ÇIKACAK BÖYLE BİR BABAYİĞİT
Cadde ve sokakların belediyeler tarafından ücretli otopark ilan edilerek kiraya verilmesini yargıya taşıyan Burdur Tüketicileri Koruma Derneği’ni haklı bulan Danıştay, “yolların amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle düzenlemeyi iptal etti. Ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal nitelikteki kararla ilgili açıklama yapan davayı açan derneğin başkanı Kemal Arslan, kişi ve kuruluşların talep etmeleri halinde ellerindeki bilgi ve belgeleri paylaşabileceklerini söyledi.
BELEDİYE CADDE VE SOKAKLARI OTOPARK OLARAK KİRALADI
Burdur Hasta ve Tüketicileri Koruma Derneği (BURTUKODER), dönemin Burdur Belediyesi’nin 8 Nisan 2010 tarihinde aldığı kararla kent merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark ilan edilip kiraya verilmesini öngöre düzenlemenin iptali istemiyle Isparta İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Ancak Mahkeme derneğin bu talebini reddetti. Mahkemenin red kararını temyiz eden derneği haklı bulan Danıştay 8. Dairesi, Burdur’daki kimi caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilmesinin yolunu açan belediye kararını, “yolların asıl amacına uygun olarak kullanılmasını olumsuz yönde etkileyeceği” gerekçesiyle iptal etti.ARAR, ÜLKE GENELİNDEKİ UYGULAMALARA EMSAL NİTELİĞİNDE
Ülke genelindeki benzeri uygulamalara emsal teşkil edecek nitelikteki yargı kararını değerlendiren BURTUKODER Başkanı Kemal Arslan, Burdur Belediyesi’nin kararı temyiz etme isteminin de Danıştay tarafından reddedildiğini belirterek, “Burdur Belediye Başkanlığı, Danıştay kararına, ‘karar düzeltilmesi’ talebiyle yine itiraz etmiş, Danıştay bu istemi de yerinde görmeyerek itirazı reddetmiş, karar kesinleşmiştir. BURTUKODER olarak 5 yılı bulan bir hukuk mücadelesi sonucu, sadece Burdur’daki uygulamayı değil, tüm Türkiye’de cadde ve sokaklardaki ücretli otopark uygulamasını durduracak emsal bir kararı çıkartmış bulunmaktayız” dedi.
Arslan, yaşadıkları kentlerde bu sorundan rahatsız olan kişi ve kuruluşların talep etmeleri halinde, dava süreciyle ilgili belge ve bilgileri paylaşabileceklerini de sözlerine ekledi.
Cemil arseven
•Danıştay’dan “Yoldan Alınan Otopark Paralarına İptal” Kararının Tam Metni
Danıştay 8. Daire E. 2011/1214, K. 2011/3344, T. 24.6.2011
T.C.
Danıştay 8. Daire
E. 2011/1214
K. 2011/3344
T. 24.6.2011
• İLDEKİ BAZI CADDELERİN ÜCRETLİ OTOPARK OLARAK TAHSİSİ KİRAYA VERİLMESİ ( Durak Yerleri ile Karayolu Yol Cadde Sokak Meydan ve Benzeri Yerler Üzerinde Araç Park Yeri Tespit Etmek İşletmek ve İşlettirmek Yetkisinin Belediyeye Ait Olduğu – Cadde Üzerinde Yapılan Park Tahsisinin Şehircilik ve Trafik Güvenliği Bakımından Uygun Olup Olmadığının Araştırılması Gereği )
• TAKDİR YETKİSİNİN KULLANIMI ( İdarelerin Kanunla Kendilerine Tanınan Yetkileri Kullanırken Kamu Yararı ve Hizmet Gereklerine Uygun Objektif ve Makul Gerekçelere Dayanarak Kullanmaları Gereği – Belediyenin Yetkisindeki Cadde Üzerinde Ücretli Otopark Belirleme Yetkisinin Kamu Yararı ve Şehircilik İlkelerine Uygun Kullanılıp Kullanılmadığının Değerlendirilmesi Gereği )
5393/m. 15/p
ÖZET : Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek, kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek belediyelerin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır.
İstemin Özeti : Davacı tarafından, Burdur ilindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilip kiraya yerilmesine dair 8.4.2010 gün ve 2010/189, 15.4.2010 gün ye 2010/199-200-201-202 Sayılı Burdur Belediyesi Encümen kararlarının iptali istemiyle açılan davada; 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15 ( p ) maddesine göre karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerleri tespit etmek, işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek hususunda belediyeler yetkili olduğundan tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddeden Isparta İdare Mahkemesi’nin 24.12.2010 gün ve E:2010/705, K:2010/954 Sayılı kararının; hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 Sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti: İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi H. Aktemur Dermancıoğlu’nun Düşüncesi: İstemin kabulüyle Mahkeme kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı Radiye Tiryaki’nin Düşüncesi: Burdur İlindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilip kiraya verilmesine dair encümen kararının iptali istemiyle açılan davayı reddeden idare mahkemesi kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
İdare Mahkemesince, 5393 Sayılı Belediye Kanununun 15/p maddesi uyarınca, karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerleri tespit etmek, işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek hususunda belediyeler yetkili olduğundan tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş ise de, 3194 Sayılı İmar Yasasının ilgili hükümlerine göre, herhangi bir sahanın imar planında gösterildiği amacın dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı, ihtiyaca binaen lüzumlu park yerlerinin de imar planında gösterilmesi gerekeceği anlaşıldığından, davaya konu olayda, imar planında yol olarak geçen bazı yerlerin imar planındaki amacının dışında, otopark olarak tahsis edilerek kiraya verilmesi işleminde hukuka uyarlık bulunmadığından, kararda yazılı gerekçe ile davayı reddeden idare mahkemesi kararında isabet görülmemiştir.
Açıklanan sebeple mahkeme kararının bozulması gerekeceği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması istemi hakkında karar verilmeyerek işin gereği görüşüldü:
KARAR : Uyuşmazlık, davacı tarafından, Burdur İl merkezindeki bazı caddelerin ücretli otopark olarak tahsis edilerek kiraya verilmesine dair Encümen kararlarının iptali isteminden doğmuştur.
5393 Sayılı Kanunun 15/p maddesinde; Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergahlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek, kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek belediyelerin yetkileri ve imtiyazları arasında sayılmıştır.
İdarelere belli bir kararı alıp almamak veya kanunda öngörülen değişik çözümler arasında bir seçim yapmak konusunda tanınan serbestiye takdir yetkisi denir. Bu yetki, keyfi bir hareket yetkisi olmayıp, ancak mevzuatın belirlediği alan içerisinde hukuka uygun bir şekilde kullanılabilir. Takdir yetkisine dayalı işlemlerin hukukun belirlediği sınırlar ile kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun şekilde objektif, makul ve geçerli neden ve gerekçelere dayalı olarak tesis edilmesi gerektiği idare hukukunun en temel ilkesidir.
Bu bağlamda, karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek konusunda belediyelerin yetkili olduğu açık ise de, bu yetkinin takdir yetkisi ile ilgili olarak yukarda belirlenen hukuki çerçeve içinde kullanılması gerekmektedir.
Bu durumda, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerinin tespiti ve işletilmesi konusunda belediyeye verilen yetkinin hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine uygun kullanılıp kullanılmadığı, belediyece belirlenen cadde ve sokakların belirli kısımlarının otopark olarak işletilmesinin, yolların asıl kullanım amacını engelleyip engellemediği, ulaşımı güçleştirip güçleştirmediği, trafik güvenliği açısından sakıncasının bulunup bulunmadığı, planlama ve şehircilik ilkeleri açısından yapılan uygulama ile yolların kullanım fonksiyonunun ne şekilde değiştiği ve bu değişikliğin yolun imar planlarında öngörülen fonksiyonuna uygun olarak kamuya hizmet vermesine imkan verip vermediği hususlarının tespiti amacıyla bilirkişi incelemesi yapılması gerekirken, belediye sınırları içinde trafik düzenlemesi ile ilgili olarak Belediyelerin takdir yetkisinin bulunduğu gerekçesiyle verilen, İdare Mahkemesi kararında hukuka uyarlık görülmemiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle, Isparta İdare Mahkemesi kararının BOZULMASINA, yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine, yürütmenin durdurulması harcının istemi halinde davacıya iadesine, 24.6.2011 tarihinde oybirliği ile karar verildi.