Hican Aşı

Hican Aşı

Yayın: 05.02.2017 23:33 |Güncelleme: 06.02.2017 09:25
Paylaş:
A+ A-

Aş sözcüğü iş ile birleştiğinde çok büyük anlam ifade eder.
Hele işsizlik oranın arttığı bu dönemde iş ve aş kelimenin tam anlamıyla hayat memat meselesi olmuştur.
Neyse bugünkü yazımız sadece nesli tükenmeye yüz tutan hican aşı üzerine okuyucularımızla bilgi paylaşımını içermektedir.
Geleneksel yöresel yemek kültürümüz deyince aklınıza ne gelir.?
Çok şey…
Her coğrafya ve yerleşimin kendine has bir yemek kültürü vardır.
Yemek kültürü yaşama sanatının, uğraşının ve çabasının bir ifadesidir.
Değişik merhalelerden geçen yemek yapma sanatı aslında bir emek ve zaman sürecini anlatır.
O yörede yetişen ürünlerin ve beslenen hayvan türlerinin aşı’n oluşumunda büyük etkisi vardır.
Sözü nereye getirmek istiyorum…
Geçenlerde Karabük Üniversitesi Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinde bir sunumda yöremizdeki Paflagonya Yemekleri hakkında bilgilendirme yapıldı.
Böyle bir sunum Yörük ve Türkmen diyarı Safranbolu’da bu coğrafyaya özgü yemeklere ne oldu sorusunu haklı olarak gündeme getirdi.
Konunun uzmanı olmamama rağmen yaptığım araştırma sonucu Konarı Köyü’nde Hican Aşı namıyla anılan ilginç bir yemeğe rastladım.
Geleneksel mirasımızın en önemli unsurlarından birisi olması vesilesiyle unutulmak üzere olan Hican Aşı’nın tarifini buradan sizlerle paylaşmak istiyorum.
Böylece konuyla ilgilenen araştırmacılara daha geniş bilgi toplamaları için bir kapı araladığımı düşünmek beni gerçekten çok mutlu ediyor.
Hican Aşı yemeğinin malzemeleri şunlar:
1.Taze süt Mısır (4 Adet)
2.Taze tane fasulye (200 gr)
3.Maniye domates (2 Adet)
4.Kıyma (100 gr)
5.Tereyağı (100 gr)
6.Bulgur (Bir avuç)
Yapılışı:
Süt mısırlar aynen döner et keser gibi bıçakla ince ince kesilir.
Bir kaba maniye domatesler rendelenir.
İçine taze fasulyeler atılır ve tereyağı ile birlikte hafif kısık ateşte pişirilmeye bırakılır.
Sonra içine doğranmış olan süt mısırlar bırakılır.
5 dakika ateşte karıştırıldıktan sonra içine 1 litre su ilave edilir.
Su kaynama noktasına gelinceye kadar açık ateşte karıştırılır.
Kaynama işleme bittikten sonra yemek 20 dakika kadar daha kısık ateşte bekletilir ,bu arada bir avuç bulgur eklenir ve sonrasında servis yapılır.
Hican Aşı adını Konarı köyünde yaşayan bir aileden ve kişiden almıştır.
Yani yemeği bulan ve yapanın ismi ona ad olmuştur.
Hican Aşı konusunda beni bilgilendiren öğretmen arkadaşım Sayın Ahmet Ergin’e ve Sayın Kadriye Tuna hanımefendiye buradan teşekkürlerimi sunuyorum.
Ayrıca bu yazıyı kalem almam konusunda beni teşvik eden Sayın İbrahim Görkem’e de sevgilerimi gönderiyorum.
Dediğim gibi yemek kültürü deyip geçmeyelim.
Bugün bu beslenme alışkanlıklarının değişmesi hepimizi değişik hastalıklara muzdarip kılmıştır.
Köyden kente göç ve marketlerin belirlediği beslenme alışkanlıkları,hormonlu yiyeceklerle yapılan yemekler hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.
O nedenle içinde bulunduğumuz handikaplı ortamın farkında olalım…!
Bilmediğimiz ürünleri tüketmiyelim.

Yorumlar

  1. Demet Yıldıran Sönmez

    Çok sevdiğim bir yemektir. Sayenizde küçükken yediğim yemeğin tarifine sahip oldum. Hatta bugün pişirmeyi planlıyorum. Kaybolmasın güzel kültürümüz 🙂

    Sevgiyle kalın

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sakarya ve çevre illerde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 16:24
Paylaş:
A+ A-

SAKARYA (AA) – Sakarya, Zonguldak, Bartın, Bolu, Düzce ve Kocaeli'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla etkinlikler gerçekleştirildi.

Sakarya'da 21 Haziran İlkokulu önünde bir araya gelen Sakarya Emek ve Demokrasi Bileşenleri, ellerinde taşıdıkları döviz, afiş ve pankartlarla sloganlar atarak Gar Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada saygı duruşunda bulunan sivil toplum kuruluşları ve sendika üyeleri, daha sonra öğrencilerin sunduğu sokak gösterisini izledi. Eğitim-Sen müzik grubu da etkinlikte mini konser verdi.

Programda konuşan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Sakarya Şubeler Platformu Sözcüsü ve Eğitim-Sen Sakarya Şube Başkanı Yücel Kaçar, herkesin güvenceli, insanca çalıştığı bir işinin ve gelirinin olduğu, sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açıldığı, grevlerin yasaklanmadığı bir düzen istediklerini söyledi.

CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent'in de yer aldığı etkinlikte, katılımcılar müzik eşliğinde halay çekti.

– Kocaeli

Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşe, CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, CHP Kocaeli milletvekilleri Mühip Kanko, Harun Özgür Yıldızlı, Nail Çiler ile DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, siyasi partilerin ve farklı sendikaların üyeleri ile temsilcileri katıldı.

Cumhuriyet Bulvarı'nda başlayan etkinlikte, gruptakiler İzmit Belediyesi bandosu eşliğinde yürüyerek İzmit Yürüyüş Yolu'ndan eski Real Otoparkı'na geldi.

Burada polis kontrolünden geçen grup, daha sonra alanda sloganlar ve şarkılar eşliğinde 1 Mayıs'ı kutladı.

Bazı sendika temsilcilerinin konuşmasının ardından program, konserle sona erdi.

– Zonguldak

İstasyon Caddesi'nde toplanan sivil toplum kuruluşu ve sendika üyeleri, ellerinde taşıdıkları döviz ve afişlerle sloganlar atarak kent merkezindeki Madenci Anıtı önüne geldi.

Etkinlikte saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, yaptığı konuşmada, bugün ülkenin dört bir yanında omuz omuza vererek seslerini yükselttiklerini belirterek, 1 Mayıs'ın emeğin, alın terinin, barışın, demokrasinin ve güvenli bir gelecek için dayanışmanın, yardımlaşmanın günü olduğunu ifade etti.

Emekçiler olarak kuşaklar boyu aktarılan üretim kültürüyle ülke ve millet için ürettiklerini dile getiren Mutlu, “İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksiksiz alındığı çalışma şartlarında daha çok üretmek, ülkemize ve milletimize daha çok katkı vermek istiyoruz.” dedi.

Konuşmanın ardından konser verildi.

– Bartın

Kemer Köprü Meydanı'nda bir araya gelen Bartın KESK Şubeler Platformuna bağlı sendikalar ile Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şubesi, Belediye-İş Sendikası ile sivil toplum kuruluşu üyeleri, döviz ve afişlerle kapalı pazar yerine yürüdü.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu adına konuşan Eğitim-Sen Bartın Şube Başkanı Sedat Bora, insanca yaşamak isteyen milyonlar olarak demokrasi, özgürlük, eşitlik ve laiklik özlemlerini ülkenin dört bir yanında alanlarda haykırdıklarını dile getirdi.

– Bolu

Bolu'da Demokrasi Meydanı'nda toplanan siyasi parti temsilcileri, sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri sloganlar atarak, Hükümet Meydanı'na yürüyüş yaptı.

Grup adına Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Dilek Çakman tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Konuşmanın ardından gruptakiler, müzik eşliğinde halay çekti.

– Düzce

Düzce'de ise belediye önünde bir araya gelen sendika ve sivil toplum kuruluşu üyeleri, sloganlar atarak Anıtpark Meydanı'na yürüdü.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından grup adına konuşmalar yapıldı.