Reklam
Reklam
İhlas Haber Ajansı Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
10 Kasım, 2025 09:22 tarihinde yayınlandı
0

Hıdırnebi’de sel kapanı ile taşkın riski azalacak, doğa turizmi canlanacak

Trabzon’un Akçaabat ilçesindeki Hıdırnebi Yaylası’nda Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen Sel Kapanı Projesinde çalışmalar sürüyor. Bölgenin taşkın riskini azaltmayı amaçlayan proje kapsamında oluşturulacak göletin, turizm açısından yaylada çeşitlilik oluşturması hedefleniyor.

DSİ 22. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen Hıdırnebi Sel Kapanı projesi ile Hıdırnebi ve etrafındaki dere yataklarında yaşanabilecek muhtemel sel ve taşkınların önüne geçilmesi planlanıyor. Akçaabat’ın Sertkaya mevkiinde yürütülen çalışmalar kapsamında 24 metre yüksekliğinde bir kapan inşa ediliyor. Yaklaşık 230 bin metreküp su tutma kapasitesine sahip olacak proje ile taşkın riski değerli ölçüde azaltılacak. Denetimli su akışının sağlanacağı yapıyla dere yatakları garanti altına alınırken, projenin etrafında oluşturulacak peyzaj alanlarıyla kamp, yürüyüş, tabiat sporları ve fotoğrafçılık üzere aktivitelerin desteklenmesi amaçlanıyor.

“Bu proje hem turizmi destekliyor hem gelecekteki su gereksinimimizi karşılayacak”

Hıdırnebi Sel Kapanı proje ile ilgili bilgiler veren Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, projenin 2026 yılının sonunda tamamlanacağını belirterek “Hıdırnebi Yaylası’nda rastgele bir taşkında muhafaza hedefli bir proje yapılıyor. O bölgede birebir vakitte bir turizm planlaması var. Proje ile o turizm planlaması desteklenecek ve hoş bir gölet oluşturulacak. Yaklaşık 24 metre yüksekliği olacak. 230 bin metreküp civarında su tutacak. Bölgedeki turizmin gelişmesi için kıymetli bir katkı sağlayacak. Vakit içerisinde global ısınmasının vermiş olduğu tesirle bir arada üst kotlarda su biriktirme ve göletler yapma üzere zorunluluğumuz var. Bu sayede onu da gerçekleştirmiş oluyoruz. Bu proje hem turizmi destekliyor hem gelecekteki su gereksinimimizi karşılayacak. Tıpkı vakitte taşkında oradaki sorunları önleyecek. Bunun turizm tarafı da pahalı. O bölgenin yaz aylarında nüfusu yaklaşık 15 bini buluyor. Bu nüfusun daha hoş alanlarda vakit geçirebilmesi ve turizmin çeşitlendirilmesi açısından kıymetli bir proje. Önümüzdeki yılın son aylarına yanlışsız projenin tamamlanarak su tutması hedefleniyor” dedi.

Çevre dostu bir proje yapıldığına dikkat çeken Lider Ekim, “Biz etraf dostu projeler geliştiriyoruz. Ne kadar ağaç kesiliyorsa 10-20 katı ağaçlandırma yapılıyor. Bu proje içerisinde kesilen fazla ağaç ölçüsü yok. Bir elin parmakları kadar bile ağaç kesilmemiştir. Rastgele bir etraf katliamı değil orada etraf dostu bir proje hazırlanıyor” sözlerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin