Anadolu Ajansı tarafından
10 Kasım, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Hollanda’da CIMPOR Global’e ikincilik ödülü


WASSENAAR (AA) - Hollanda-Afrika İş Konseyi (NABC) tarafından düzenlenen "Doing Business in Africa 2024" ödüllerinde, bünyesinde OYAK Çimento'yu da bulunduran TCC Grubu'nun iştiraki CIMPOR Global ikincilik ödülüne layık görüldü.

Afrika ülkelerinin Hollanda'daki büyükelçilerinin katılımıyla Wassenaar kentinde düzenlenen törende, finansal sürdürülebilirlik, yenilikçilik ve ekonomik kalkınmaya katkı kriterleri değerlendirildi.

CIMPOR Global'i temsilen ödül törenine katılan Özge Aşçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Afrika'daki kısa zamanda yapmış olduğumuz çalışmaların sonuçlarını burada paylaştık. Bu ödülü almış olduğumuzdan dolayı tüm ekip olarak son derece mutluyuz." dedi.

Birinciliği çok az bir oy farkıyla kaçırdıklarını dile getiren Aşçıoğlu, TCC Gruba bağlı Cimpor Global çatısı altında faaliyet gösteren ve tepe yönetimimde Türk yöneticilerin bulunduğu şirketlerin başta Afrika olmak üzere, diğer faaliyet gösterilen ülkelerde başarılarının önümüzdeki dönemde artarak devam edeceğine inandığını aktardı.

Aşçıoğlu, "Bundan sonraki dönemde de başarılarımızın hızlı bir şekilde devam edeceğine inanıyorum. Yakın zamanda birincilik ödülünü alacağımıza tüm kalbimle inanıyorum." ifadelerini kullandı.

- Afrika'da sürdürülebilir yatırımlar

Bu arada CIMPOR, 2020 yılında Fildişi Sahili'nde başlattığı Afrika yatırımlarını Kamerun'da sürdürüyor. Şirket, Kamerun'un Kribi kentinde dünyanın ilk flaş kalsinasyon teknolojisiyle çalışan kalsine kil üretim hattını 29 Ekim 2023'te devreye aldı.

Kribi'deki yeni fabrika, yıllık 1,2 milyon ton çimento ve 400 bin ton kalsine kil üretim kapasitesine sahip bulunuyor.

Şirketin geliştirdiği "deOHClay" teknolojisi sayesinde, ton başına karbondioksit emisyonlarında yüzde 90'a, elektrik enerjisi tüketiminde yüzde 35'e ve ısıl enerji tüketiminde yüzde 40'a varan tasarruf sağlanıyor.

CIMPOR, Hollanda, Türkiye, KKTC, Portekiz, Romanya, İspanya, Fransa, İngiltere, Fildişi Sahili, Kamerun, Gana ve Yeşil Burun Adaları'nda faaliyet gösteriyor. Grup, 3 kıtada toplam 10 entegre çimento fabrikası, 7 çimento öğütme tesisi ve 3 kalsine kil üretim tesisi işletiyor.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.