İçinde bulunduğu otobüs enkaz altında kalan Düzceli depremzede acı hatıraları unutamıyor
SAKARYA (AA) - GÖKSEL CÜNEYT İĞDE - Düzce'de 12 Kasım 1999'da meydana gelen depremde enkaz altında kalan belediye otobüsünden 5 saat sonra kurtarılan Murat Ünal, aradan geçen 25 yıla rağmen yaşadığı zorlu saatleri aklından çıkaramıyor.
Merkez üssü Kaynaşlı ilçesi olan 7,2 büyüklüğündeki depreme o dönem belde statüsündeki Konuralp Belediyesine ait halk otobüsünde yakalanan Ünal, aracın üzerine yıkılan binanın enkazından 5 saat sonra kurtarıldı. Sakarya ve İstanbul'da yaklaşık 2 yıl süren tedavi sürecinin ardından sağlığına kavuşan Ünal, özel sektördeki çalışma hayatının ardından 2 yıl önce emekli oldu.
Otobüste yolcuyken enkazda mahsur kaldığı 12 Kasım 1999 günü ve sonrasında yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Ünal, Konuralp beldesine gitmek için terminalden bilet aldığını, önce yanlış araca bindiğini, şoförün uyarısıyla diğer otobüse geçtiğini söyledi.
Depremin olduğu bölgeye geldiklerinde araçta 36 kişi olduklarını aktaran Ünal, "Bulvar çıkışına geldiğimizde şoför durdu, araçtan indi. Herhalde marketten bir şey alacaktı. O sırada deprem birden vurdu. Şiddeti düşünün, başım tavana vurdu ve 3-4 saniye içinde yanımızdaki bina üzerimize yıkıldı." dedi.
Ünal, otobüste çocukların ve öğrencilerin de bulunduğunu belirterek, "Bir ara sessizlik oldu. Oradan çıkıp evime gideceğimi zannediyordum. Sonrasında anladım binanın altında kaldığımızı. Daha sonra artçılar devam ettikçe binanın yerleşmeyen kısımları da üzerimize geldi. Çok bağıran oldu." diye konuştu.
Ekiplerin, otobüsün ön cephesinden oksijen kaynağıyla enkaz demirlerini keserek kendilerine ulaşmaya çalıştığını anlatan Ünal, "Oksijen kaynağının ısısını başımın arkasında hissettim. Sesim duyulunca 'İçeride canlı var' denmişti. Enkaz altında kaldığım 3 saati hatırlıyorum fakat son 2 saati hatırlamıyorum. Kurtulduk ama 33 kişi öldü." ifadesini kullandı.
- Kahramanmaraş depremleri, 25 yıl önceki acıyı hissettirdi
Ünal, enkazdan yaralı olarak çıkarıldıktan sonra sol bacağında kırıklar ve bedenindeki ezilmeler nedeniyle 2 yıl tedavi gördüğünü aktararak, şöyle devam etti:
"Aracın korkulukları da denk geldiği için omzum öne doğru kaydı. Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde 6 ameliyat geçirdim. Bu süreçte 80 kilodan 40-50 kilolara düştüm. Böbrekler çalışmıyor, her gün 6 saat hemodiyalize giriyordum. En son beni kurtaramayacaklarını düşünüp İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesine sevk ettiler. Burada çok iyi baktılar, demek ki vademiz gelmemiş. Uzun zaman orada yattım sonra platin takıldı, böbrekler iyileşti ama bu benim 2 senemi aldı."
Ünal, 25 yıl önce yaşadığı acıyı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından bölgeden gelen haberleri televizyon kanallarında takip ettiğinde bir kez daha hissettiğini dile getirdi.
Kahramanmaraş depremlerinin çok büyük yıkım yaşattığını anımsatan Ünal, şunları kaydetti:
"Enkaz altında kalanları gördüğümde o acıyı bir kez daha hissettim. Allah başa vermesin. Hani derler ya, 'Allah düşmanımın bile başına vermesin.' İnanılmaz kayıplar, inanılmaz şekilde binaların yok oluşu ama insanların seferber olması güzeldi. Devletimiz başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, yardımlar gitti. İşte biz böyle durumlarda duyarlı insanlarız."
Siyasi Partilerin amacı nedir diye sorduğumuzda bir çok kitle tarafından verilen cevap VATANA HİZMETTİR Cevabı karşımıza çıkıyor.
Peki; Hangi parti vatan için daha çok çalışıyor? Hiç sorguladınız mı?
Yoksa hepsi de aynı silsilenin devamı?
Biz Karabük’ten yola çıkarak buradaki yerel siyasetin nasıl işlediğini hangi partinin daha çok Karabük’e çalıştığını bir bakalım.
****
İktidar partisi AK Partiden başlayalım.
İl Başkanı Ferhat SALT; İl Başkanlığına atandığından bu güne kadar çalışmalarında üstün performans sergiliyor.
Özellikle Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya ile uyum içerisinde olduğu teşkilatlarına karşı tutum ve davranışları çözüm odaklı çalışmasıyla dikkat çekiyor.
Partili Milletvekilleriyle gerek Ankara’da Bakanlıklar da yapılan çalışmalar da Muhteşem üstü organize çalışma içinde. Bu çalışmaları elbette ki Karabük’e de yansıması büyük.
****
KARABÜK MİLLETVEKİLLERİ CEM ŞAHİN VE D. ALİ KESKİNKILIC;
Bu iki milletvekilimiz için ne söylemek gerekir bilemiyorum ama gerçek olan bir durum var. KARABÜK İÇİN VAR GÜÇLERİ İLE ÇALIŞIYORLAR
Özellikle Cem ŞAHİN; Milletvekili seçimlerinde hakkında birçok dedikodular yapılan, eleştiri alan bir isimdi Cem ŞAHİN
İnsanoğlunun yapısında vardır ÖNYARGI ile bakmak.
Sayın Cem ŞAHİN bu ön yargıları tamamen kırdı.
Gerek AK PARTİ genel Merkezi ile
Gerek Bakanlıklar seviyesinde Karabük’te yapılması düşünülen her konuda büyük rol alıyor.
Sayın Ali KESKİNKILIC’la beraber uyum içinde çalışıyorlar.
****
Ak Partinin En Dinamik, En Heyecanlı, En Çalışkan, Aldığı görevlerde başarı ile çıkan, bir Milletvekilimiz; Durmuş Ali KESKİNKILIC
Bu cümleleri kurarken mütevazi olmak için söylemiyorum.
Niçin söylüyorum işte cevabı;
2003 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinde göreve başladı.
TBMM Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğünde görev aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Danışmanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığında danışmanlık yaptı. 2020 yılında Millî Savunma Bakanlığına bağlı Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) Genel Müdür Yardımcılığına atandı.
MKE AŞ Genel Müdür Vekili olarak görev yaptı.
Birçok sivil toplum kuruluşunda aktif rol aldı.
Karabüklüler Vakfı ve ECA Elgin kan Vakfı Mütevelli Heyet üyeliği,
Türk-Alman Üniversitesi Vakfı Yönetim Kurulu üyeliği,
Türk Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyeliği,
Türk Ağır Sanayi ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenler Sendikası Denetim Kurulu üyeliği ve ROKETSAN Genel Kurul üyeliklerin de bulunmuştur.
İşte bunun için diyoruz ki;
En Dinamik, En Heyecanlı, En Çalışkan, Aldığı görevlerde başarı ile çıkan, bir Milletvekilimiz; Durmuş Ali KESKİNKILIC
Özellikle Eskipazar Organize Sanayii’nin gelişmesin de öncü rol alan bir isimdir.
Çözüm odaklıdır, Gerek teşkilatlarıyla, Gerek Milletvekilleriyle, Gerek Belediye Başkanlarıyla uyum içinde çalışır. Bilgi ve tecrübesini Karabük’e hizmet olarak yansıtıyor olması başarısındaki etkendir.
****
Belediye Başkanı Özkan ÇETİNKAYA;
Gençlik kollarından başlayarak, Partinin her kademesinde görev almış ve Merkez ilçe başkanlığı görevinden; KARABÜK BELEDİYE BAŞKANLIĞINA seçilmiş ve hak etmiş bir isimdir.
Başarılı insanların belli özellikleri vardır.
Bu özellikler hiç değişmez.
Hiçbir zaman ben yaptım oldu diye söylemde bulunmamak gerekir.
Bu işin ruhu ekip çalışmasından geçer.
Özkan ÇETİNKAYA’da bunu başardı ve Karabük halkına güzel hizmetleri dokunuyor.
Parti Teşkilatıyla uyum içersin de ve Başrolde oynuyor.
Hem sahada etkili… Hem masada etkili olması…
Saygınlığını hiçbir şekilde bozmuyor…
Ve en önemlisi kendin den çok emin…
Hem uzlaşmacı… Hem sert…
Dedik ya Başarılı insanların belli özellikleri vardır.
İşte bu özellikler İnsanı başarıya ve azme getiriyor.
Son bir yıl içinde gözle görülür, elle dokunulur hizmetler yapıyor.
Bu duruşunu bozmadığı sürece Karabük’e büyük hizmetleri dokunur,
Sayın ÇETİNKAYA’nın.
****
ANA MUHALEFET PARTİSİ CUMHURİYET HALK PARTİSİ (CHP)
Simgesi 6 ok olan Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik ilkelerini savunan Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün kurduğu Türkiye’de tarih yazmış bir partidir.
CHP’nin şöyle bir özelliği var her nedense;
Parti içinde uzun yıllar görev yapan isimler her dönem bir şekilde karşımıza çıkıyor. O koltuklar o kadar tatlı ki hiç bırakmak istemezler. Karşılarında birileri çıkınca da onları istemezler ve karşılarına muhalif olurlar. Bu da parti içi çatışmalara neden olur. Mesela bu AK parti de olmaz veya nadir görülür.
CHP’nin Karabük Teşkilatlarına ve Belediye Başkanlarına baktığımız da;
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabük İl Başkanı Vedat YAŞAR;
Uzun yıllar Parti teşkilatların da görev yapmış bir isim; muhalefet partisi il başkanı olarak partisinin taşımış olduğu misyonu nu yerine getiren aktif rol alan ama teşkilatı içinde bir türlü uyumu sağlayamayan ve parti içinde her an bir tartışma yaşanacak gibi durması olumsuz olarak karşımıza çıkıyor.
Dedik ya; O koltuklar o kadar çok tatlı ki kimse bırakmak istemiyor.
Genç, aktif rol alabilecek, siyaseti sevecek, toplumu kucaklayabilecek, teşkilatlarına ve partisine hakim olabilecek isim veya isimlerin olması gerekir.
****
Karabük Milletvekili Cevdet AKAY;
Mütevazi, Partisine hizmet eden, etrafına saygılı, araştırmacı, bir isim
Ancak; Parti Genel merkezinde aktif rol aldığı için Karabük için çok vakit ayıramıyor. Ancak Meclis kürsüsünden Karabük için muhalefet görevini yapıyor.
Karabük teşkilatıyla ve Safranbolu Belediye Başkanıyla pek uyum içinde çalıştığı söylenemez. Karabük adına çok fazla rol aldığı da söylenemez.
Bu tutum ve davranışlar açıkça ortadadır. Bu gidişata bir son vermeleri gerekir.
Vatandaş ilgi bekler, hatır bekler, Karabük’e hizmet bekler.
*****
SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI SAYIN ELİF KÖSE;
Namı değer TOPUKLU EFE;
Safranbolu halkına sempatik tavırlar sergileyerek tekrar Belediye Başkanı seçilen KÖSE İkinci dönemin rahatlığını yaşıyor.
Bu rahatlık ona zaman için de çok pahalıya mal olacağı gibi gözüküyor.
Neden mi?
Sayın Köse’de kendi teşkilatlarıyla pek uyum içinde olduğu söylenemez.
Gördüğümüz kadarıyla da Milletvekili Cevdet AKAY’la da uyum sorunu yaşıyor.
Bu uyum sorunu probleminden Safranbolu halkıda rahatsız.
Safranbolu halkından, esnafından ve hatta kendi parti mensuplarından hakkında bir çok şikayetler var sayın Elif KÖSE’nin
Sayın Köse “Dediğim Dedik Çaldığım Düdük” demeğe devam ederse siyaset sahnesine son noktayı koyar.
Evet sayın okuyucularımız bizden bu kadarlık yeter, yorum sizlerin.