İhlas Haber Ajansı tarafından
27 Mart, 2025 09:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-

İlaç yazdırmaya gitti, kanser olduğunu öğrendi

Rize’de, 72 yaşındaki emekli öğretmen aile hekiminin yönlendirmesiyle yaptığı tarama sayesinde erken evrede kanseri yenerek hayata tutundu.
Rize’de rutin kullandığı ilaçlarını yazdırmak için kayıtlı olduğu aile doktoruna başvuran Yakup Cansız, doktorunun yönlendirmesi ile Sağlık Bakanlığı tarafından 50-70 yaş ortasındaki vatandaşlara fiyatsız kalın bağırsak kanseri de denen kolorektal kanser taramasını yaptırabileceğini öğrendi. Bunun üzerine harekete geçen Cansız, kendisine verilen gaitada zımnî kan testiyle kolorektal kanser taramasını yaptırdı. Test sonucunun olumlu çıkmasıyla Vilayet Sıhhat Müdürlüğüne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) tarafından tedavi için uzman tabibe yönlendirildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversite Eğitim ve Araştırma Hastanesi (RTEÜ) Gastroenteroloji Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zehra Zeynep Keklikkıran tarafından gerekli analiz ve tetkikleri sonucu erken teşhis alarak, kapalı sistemle yapılan başarılı cerrahi operasyonla sıhhatine kavuştu.
Mart ayının kolorektal kalın bağırsak kanseri farkındalık ayı olduğunu belirten ve Kanser konusunda geç kalmamayı öneren Rize Vilayet Sıhhat Müdürü Doç. Dr. Gökhan Demiral, "Ameliyat olup sıhhatine kavuşan ve Rize’nin sıhhat, imkânlarından övgüyle bahseden vatandaşımızın keyifli olması bizleri de memnun ediyor. Erken teşhisin hayat kurtardığını tüm halkımıza söylüyoruz. Biz halkımızı seviyoruz ve halkımızın sıhhati bizim için çok kıymetli. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı olarak 50-70 yaş ortası vatandaşlarımıza fiyatsız uyguladığımız kolorektal kanser taramasının değerini bir defa daha vurgulamak istiyoruz" sözlerini kullandı.
Erken teşhiste aile doktorlarının çok kıymetli olduğunu vurgulayan Demiral, "Vatandaşlarımızı Aile Sıhhati Merkezlerinde bulunan aile doktorlarımıza, Sağlıklı Hayat Merkezimize, KETEM’e fiyatsız kanser taramalarını yaptırmaları için bekliyoruz" dedi.

"Gastroenteroloji uzmanı kısa müddette ameliyat olmam gerektiğini söyledi"
İlaçlarını yazdırmak için aile doktoruna gittiğinde aile tabibinin yönlendirmesiyle kanser taramasını yaptıran Yakup Cansız, "Hiçbir şikâyetim yoktu. Aile doktorumu kırmamak ismine verdiği kanser tarama kitiyle taramamı yaptım. Sonucun müspet olduğu gördüm ve aile doktorumun yanına tekrar gittim. Yapılan tetkikle ve kolonoskopi sonucunda kalın bağırsakta kitle tespit edildi. Gastroenteroloji uzmanı kısa müddette ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Başarılı bir ameliyat geçirdim kendimi çok yeterli hissediyorum. Bütün vatandaşlarımızın şikâyeti olsun olmasın kanser taramalarını yaptırmaya davet ediyorum. Hastalığım sürecinde yakın ilgilerini gördüğüm tüm sıhhat çalışanlarına teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük Üniversitesi Bir İlke Daha İmza Attı: Yaşlılara Yönelik Sanal İlk Yardım Eğitimi

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan projeyle, yaşlı bireyler için sanal gerçeklik destekli 15 farklı ilk yardım senaryosu hazırlandı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ), yaşlı bireylerde ilk yardım eğitimine yönelik önemli bir yeniliğe imza atıyor. “Artırılmış Gerçeklik ile Geriatrik Bireylerde İlk Yardım Eğitimi” projesi kapsamında, sanal gerçeklik teknolojisi ile desteklenen uygulamalı bir eğitim modeli geliştirildi.

Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan bu yenilikçi proje, KBÜ’nün koordinatörlüğünde; Gazi Üniversitesi, Karabük İl Millî Eğitim Müdürlüğü, HHK GmbH Humane Häusliche Krankenpflege (Almanya), ASG Pflege GmbH (Almanya) ve SosuSv. Kirili Metodij (Kuzey Makedonya) ortaklığıyla yürütüldü.

Proje kapsamında geliştirilen 15 farklı modül, geriatrik bireylerde en sık karşılaşılan ilk yardım senaryolarını kapsıyor. Temel yaşam desteği, solunum yollarına yabancı cisim kaçması, hipertansiyon, sıcak çarpması ve donma gibi durumlar, sanal gerçeklik ortamında bire bir deneyimlenebiliyor. Eğitim programı, özellikle öğrenciler ve sağlık çalışanlarının uygulamalı deneyimle ilk yardım becerilerini geliştirmesini hedefliyor.

Sanal gerçeklik gözlüğü ve özel sensörlü kollarla desteklenen sistem, öğrencilerin gerçek hayatta uygulama yapma imkânı bulamayacağı senaryoları interaktif biçimde deneyimlemesine olanak tanıyor.

15 Farklı İlk Yardım Senaryosu

Proje hakkında bilgi veren Karabük Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Dürdane Yılmaz Güven, “Toplamda 15 farklı aplikasyon geliştirildi ve bu uygulamaların her biri üç dilde kullanılabiliyor. Sistem yalnızca Türkiye’de değil, Almanya’da ve İngilizce konuşulan tüm ülkelerde uygulanabilir” dedi.

“Gerçek Hayata Uyum Daha Yüksek”

Uygulamanın eğitimdeki katkılarına değinen Güven, “Etkileşimli yapısı sayesinde öğrenciler, gerçek hayatta karşılaşmaları zor olan durumları sanal ortamda birebir uygulayabiliyor. Bu sistem; yaşlı bakım merkezlerinde, huzurevlerinde, klinik eğitimde, hastanelerde ve okullarda rahatlıkla kullanılabilir. Öğrenciler her bir senaryoyu bu sistemle deneyimleyebiliyor ve adeta o anı yaşıyormuş gibi hissediyor. Yapılan çalışmalar da gösteriyor ki öğrenciler bu uygulamalar sayesinde gerçek hayatta çok daha kolay ve başarılı müdahalelerde bulunabiliyor” ifadelerini kullandı.

KBÜ’nün geliştirdiği bu yenilikçi sistem, yalnızca yaşlı bireyler için değil; sağlık eğitiminde dijital dönüşümün önünü açan örnek bir uygulama olarak değerlendiriliyor.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.