blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
22 Nisan, 2025 12:42 tarihinde yayınlandı

İngiliz gezgin Karl Bushby, 26 yıl sonra Türkiye’de!

İngiliz gezgin Karl Bushby, 1998’de Şili’den başlattığı ve yalnızca yürüyerek sürdürdüğü dünya turunun son yılına girdi.

26 yıldır hiçbir ulaşım aracı kullanmadan yürüyen Bushby, Kolombiya-Panama sınırındaki tehlikeli Darien Boşluğu’nu, buzlarla kaplı Bering Boğazı’nı ve Hazar Denizi’ni yüzerek aşmayı başardı. Şu anda Kocaeli’de olan gezgin, evine ulaşmak için önündeki son büyük engel olan İstanbul Boğazı’nı geçmek için izin bekliyor.

Edinilen bilgiye göre, 1998 yılında, Güney Amerika’nın en güney noktası olan Şili’den İngiltere’deki evine yürüyerek gitmek için yola çıkan Karl Bushby, bu dev macerasında 55 yaşına geldi. 26 yılda bin bir coğrafi ve bürokratik zorluğu aşan Bushby, rotasını hiç bozmadan yalnızca yürüyerek ve yüzerek ilerledi. Ormanlar, çöller, okyanuslar ve savaş bölgeleri gibi zorlu alanlardan geçen Bushby, şimdiye kadar yaklaşık 47 bin kilometre kat etti.

"Güney Amerika’nın en güney ucundan buraya gelmem 26 yılımı aldı"

Yaşadığı süreci anlatan Karl Bushby, "Güney Amerika’nın güney ucundan Birleşik Krallık’a doğru yürüyorum. Bu yolculuk, sanırım ’dünyayı yürüyerek dolaşmak’ olarak adlandırılabilir. Herhangi bir ulaşım aracı kullanmadan yürüyorum. Uçak, tekne gibi araçları bile okyanusları geçmek için kullanmıyorum, şehirler arası ulaşımda da hiçbir araç kullanamıyorum. Güney Amerika’nın en güney ucundan buraya gelmem 26 yılımı aldı. Bunun yaklaşık 13 yılı yürüyerek geçti, geri kalanı ise çeşitli sorunları aşmakla geçti, pandemiler, vize yasakları, finansal krizler gibi. Ayrıca çok karmaşık bölümleri planlamak gerekiyordu, örneğin Bering Boğazı’nı ya da Orta ve Güney Amerika arasında kalan Darien Boşluğu’nu geçmek gibi. Hazar Denizi’ni yüzerek geçmek zorunda kaldık. Tüm bunlar çok zaman alıyor ama şimdiye kadar, bütün bu süreç sonunda, rotayı hiç bozmadan, sadece yürüdüm veya yüzdüm. Şu anda İstanbul’un hemen yakınlarına kadar geldim. Tüm bu 26 yıllık yolculuk boyunca tek bir ulaşım aracı bile kullanmadım" dedi.

İstanbul Boğazını geçmek istiyor

Yaklaşık 47 bin kilometreyi geçtiğini söyleyen Karl Bushby, "Bu da yaklaşık olarak 90 bin 560 küsur gün ediyor sanırım. Bu yolculuk gerçekten büyük bir meydan okumaydı. Dünyadaki en büyük hayallerden birini gerçekleştirdik. Gezegenin en uzak noktasından Birleşik Krallık’a, hiçbir ulaşım aracı kullanmadan geri dönüyorum. Bu tamamen kesintisiz bir yolculuktu, ya yürüyerek ya da bazen nehirleri veya nadiren denizleri yüzerek geçtim, bu planın bir parçasıydı. Şu anda İstanbul’a sadece birkaç gün mesafedeyiz. Köprüyü kullanmak ya da Boğazı yüzerek geçmek için izin gerekiyor. Bu yolculuğu aynı tarzda, yani ulaşım aracı kullanmadan, sürdürebilmem için bu gerekli. İstanbul’a vardığımızda, burada bağlantı kurduğumuz arkadaşlarımız ve temaslarımızla bu konuda çalışacağız. Umarım bir çözüm bulabiliriz" diye konuştu.

"Türkiye’de çok güzel karşılandık"

Türkiye’ye gelmeden önce yolda birçok gezginle karşılaştığını belirten Bushby, "Gezginler bana, Türkiye’nin ziyaret edeceğim en güzel ülkelerden biri olacağını söylediler çünkü insanların çok misafirperver olduğunu, yürümekte zorlanacağımı çünkü sürekli eve davet edilip, ikramlarla karşılaşacağımı söylediler. Gerçekten de öyle oldu. Türkiye’de çok güzel karşılandık. Büyük bir misafirperverlik gördük. Burada beni ağırlayan dostum da dahil olmak üzere herkes bana çok sıcak davrandı. Genel olarak, son 26 yılda dünyayı dolaşırken gördüm ki tüm ülkeler aslında aynı. Bazıları biraz daha sıcak karşılıyor olabilir ama genel olarak insanlar olağanüstüydü. Yolda tanıştığım insanların hepsi harikaydı. Herkes sadece yardımcı olmak, beni gideceğim yere ulaştırmak istiyordu. Bu da yolda öğrendiğimiz inanılmaz bir ders oldu" şeklinde konuştu.

"İngiltere o kadar çok değişti ki eve döndüğümde tanıyamayacağım"

Yolculuğu sırasında ailesinden de uzak kaldığını ifade eden Karl Bushby, "Ailem, annem, babam beni görmek için birkaç kez geldiler. Onlarla zaman zaman buluştum. Ama evden uzakta kalmak tabii ki zor bir şey. Üstelik İngiltere o kadar çok değişti ki, eve döndüğümde tanıyamayacağım. Sanırım yola çıktığımda Başbakan Tony Blair’di. O zamandan bu yana 5, hatta 7 başbakan değişti. Gerçekten uzun zaman oldu" ifadelerini kullandı.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
10
Haziran Salı
1446 HİCRİ Zilhicce 14
İkindi Vakti
Şuanki vakit
İkindi
  İmsak
03:10
  Güneş
05:10
  Öğle
12:54
  İkindi
16:54
Akşam vaktine kalan süre
 
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:19

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

blank
Karabük

Anahtar Parti Eskipazar İlçe Başkanı Fatih Şerefli ve Yönetimi İstifa Etti

blank
Yaşam

Bursa’da 200 yıllık ‘Deliler’ gece vakti köyü bastı! Alabaş geleneği…

blank
Gastronomi ve Mutfak

Yazıköy’de Geleneksel Keşkek Şöleni İle Kültürel Miras Canlanıyor

blank
Gündem

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

Video Haberler

blank

Kızılay 157 Yaşında: “Kötülüğü Azaltamıyorsan İyiliği Çoğalt”

blank

BARÜ, iklim dayanıklılığı hedefiyle güç birliği yapıyor

blank

Milletvekili Aldatmaz ’dan TOKİ müjdesi

blank

Kavşakta zincirleme kaza : 1 yaralı

blank

Samsun’da boğulmalara karşı sıkı tedbir: 18 noktada denize girmek yasaklandı

blank

En çok kazandıran yatırım araçları belli oldu! TÜİK açıkladı…

blank

Yörük Köyü Başaran’ın Tablolarına İlham Kaynağı Oluyor

blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
10 Haziran, 2025 19:39 tarihinde yayınlandı

Kızılay 157 Yaşında: “Kötülüğü Azaltamıyorsan İyiliği Çoğalt”

Türkiye'nin köklü insani yardım kuruluşlarından Türk Kızılay, 157'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor.

11 Haziran 1868 tarihinde “Vatana Muhabbet Yaralılara Muavenet” ilkesiyle Hilal-i Ahmer adıyla kurulan Kızılay, savaş ve afetlerde yürüttüğü özverili çalışmalarla yalnızca Türkiye'nin değil, dünyanın da saygın yardım kuruluşlarından biri haline geldi.

Kızılay yetkilileri, kuruluş yıl dönümüne ilişkin yaptıkları açıklamada, kurumun yalnızca 157 yıllık bir geçmişe değil, Peygamber Efendimiz’in de yer aldığı “Hılfü’l-Fudûl (Erdemliler Topluluğu)” geleneğine dayanan bir misyonu taşıdığına inandıklarını ifade etti.

Yapılan açıklamada, “Kızılay, Kızılay Yatırım’ın faaliyet gelirleri ve bağışçılarımızın destekleriyle, başta Türkiye olmak üzere pek çok ülkede, afet ve savaş gibi olağanüstü durumlarda mağdur ve mazlumların yardımına koşmaktadır. Yardımlarını dil, din, ırk ayrımı gözetmeden ulaştıran Kızılay, uluslararası düzeyde akredite edilmiş bir insani yardım kuruluşudur” denildi.

Kurumun, Türkiye Cumhuriyeti adına ulusal düzeyde tek yasal kan tedarikçisi olduğu hatırlatılan açıklamada, Kan Bağış Hizmetleri’nin kesintisiz sürdürüldüğü vurgulandı.

Kızılay’ın gücünü milletin dayanışma ruhundan, gönüllülerin özverisinden ve çalışanların adanmışlığından aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Bugün bu köklü çınarın çatısı altında yürütülen her faaliyet, bir hayatı kurtarmaya, bir umudu yeşertmeye ve bir yarayı sarmaya yöneliktir” ifadelerine yer verildi.

Kuruluşun bu anlamlı günü vesilesiyle, Kızılay’ın kurucuları rahmet ve minnetle anıldı; gönüllüler, çalışanlar ve destekçilere teşekkür edildi.

Açıklama, “Kızılay, dün olduğu gibi bugün ve yarın da ‘Kötülüğü azaltamıyorsan iyiliği çoğalt ki iyilik kötülüğe galebe çalsın’ inancıyla insanlığın yanında olmaya devam edecektir” ifadeleriyle son buldu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Namaz Vakitleri

Karabuk
10
Haziran Salı
1446 HİCRİ Zilhicce 14
İkindi Vakti
Şuanki vakit
İkindi
  İmsak
03:10
  Güneş
05:10
  Öğle
12:54
  İkindi
16:54
Akşam vaktine kalan süre
 
  Akşam
20:29
  Yatsı
22:19

Haftanın Okunanları

blank
Gündem

Yunus Emre’nin Karabük’teki İzleri Bulundu

blank
Karabük

Anahtar Parti Eskipazar İlçe Başkanı Fatih Şerefli ve Yönetimi İstifa Etti

blank
Yaşam

Bursa’da 200 yıllık ‘Deliler’ gece vakti köyü bastı! Alabaş geleneği…

blank
Gastronomi ve Mutfak

Yazıköy’de Geleneksel Keşkek Şöleni İle Kültürel Miras Canlanıyor

blank
Gündem

Karabük’ün Zopran Köyü’nde 3 Gün Sürecek Bayramlaşma Başladı

Video Haberler

blank

Kızılay 157 Yaşında: “Kötülüğü Azaltamıyorsan İyiliği Çoğalt”

blank

BARÜ, iklim dayanıklılığı hedefiyle güç birliği yapıyor

blank

Milletvekili Aldatmaz ’dan TOKİ müjdesi

blank

Kavşakta zincirleme kaza : 1 yaralı

blank

Samsun’da boğulmalara karşı sıkı tedbir: 18 noktada denize girmek yasaklandı

blank

En çok kazandıran yatırım araçları belli oldu! TÜİK açıkladı…

blank

Yörük Köyü Başaran’ın Tablolarına İlham Kaynağı Oluyor