27 Şubat, 2023 17:15 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 01.03.2023 14:37
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
Karabük’te iş yapan mühendis kalmadı!
Karabük İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Satılmış Sarıcı “Odamıza kayıtlı 300 üyemiz var.Pandemi döneminden önce serbest çalışan 65 İnşaat mühendisi sayısı 30’a düştü. Bir çoğu emekli olurken, bir çok inşaat mühendisinin işi bırakması nedeniyle neredeyse müteahhitlik yapan mühendis çok azaldı” dedi
Karabük İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Satılmış Sarıcı, ev sahiplerinin, depreme dayanıklılık testi yaptırmak için kendilerini aramalarına rağmen, evlerinin depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıkar korkusu ile depreme dayanıklılık testi yaptırmaya yanaşmadıklarını söyledi
6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Merkezli ve 10 ili etkisi altına alan deprem sonrası, Karabük İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Satılmış Sarıcı Bölgenin Sesi Gazetesine İnşaat Mühendisleri Odasının çalışmaları hakkında bilgiler verdi. 48 yıllık inşaat mühendisliği ve 24 yıllık oda başkanlığı yapan Satılmış Sarıcı, vatandaşlarda deprem bilincinin çok fazla olmadığını belirtti.
2001 YILI SONRASI YAPILANLAR DAHA GÜVENLİ
İnşaat Mühendisleri Odasının görevlerinin ilk başında depreme dayanıklı ve emniyetli binaların yapılmasını sağlamak olduğunu belirten Başkan Sarıcı “2001 yılından 2011 yılına kadar yapılan binalar daha önceki yıllara göre yapılan binalardan daha güvenli. Özellikle 1999 yılından sonra meydana gelen deprem sonrası belediyelerle protokol imzalayıp binaların yapım aşamasında gerekli denetimleri yapıyorduk. İnşaat mühendislerinin, fenni mesulün ve belediyenin kontrolünde yapılıyordu. 2011 yılından sonra yapı denetim firmaları bizim yaptığımız işleri yapmaya başladılar. Şantiye şefleri şu anda, makine, elektrik mühendisleri, tenik öğretmen ve teknikerlerden de olabiliyor.Bunlar asla demir kontrolü yapamaz.Demir kontrolünü sadece inşaat mühendisi yapabilir. Her mühendis kendi branşından sorumlu olup kendisini ilgilendiren kısımları denetlemesi lazım. Bir inşaatın yapımında demirin, betonun ve beton döküldükten sonra kjorunmasının kontrol edilmesi çok önemlidir” dedi.
DAHA ÖNCEDEN KURSLAR DÜZENLİYORDUK
Sarıcı, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizler 2001 yılından sonra odamız, milli eğitim müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalayıp demirci, betoncu, kalıpçılık ile ilgili kurslar düzenledik. Biz bu kurslara katılanlara inşaatta yapılacak konuları çok güzel bir şekilde anlattık. Bu kursumuza katılanlar inşaattaki demir projesine uygun imalatlar yaptıklarını dnetime gittiğimiz inşaatlarda tespit ettik. Bizler bunu o zamanlarda gözlemledik. Güvenli binalar işte o zamanlar ortaya çıktı. Daha sonra bu yetkiler ortadan kaldırılıp,Türkiye’deki ki büyük firmalara verildi. Bu firmalar ise işçilere ücret karşılığında kurs verip belge düzenledikleri için, bu sefer işçiler tarafından istenmedi. Yani kurslar ve işçilerin bilgilendirilmesi inşaat mühendisleri odasının elinden alınmış oldu. 1999 yılından sonra üyelerimiz için belirli kurslar v seminerler yapılıyordu bu kurslara katılma şartı vardı. Bu seminerlerden 7/10 una katılma mecburiyeti vardı. Bu katılımları gerçekleştiren meslektaşlarımız da gerekli belgeleri alıyorlardı. Karabük’e yakın illerde seminerler oluyordu, bu seminerlerine üyelerimiz katılıyorlardı. Bu seminerlerde bütün üyelerimiz bilinçlendiriliyordu ve bilgi tazeleniyordu. İlerleyen yıllarda bunlar iptal oldu ve seminerler düzenlenmez oldu. O zaman bir araya geldiğimiz zaman bütün sorunlarımızı konuşabiliyorduk. Yapı denetim firmaları konusu ortaya çıktıktan sonra bu tür etkinlikler kaldırıldı”
30 MÜHENDİSİMİZ VAR
Karabük İnşaat Mühendisleri Odasına kayıtlı 300’e yakın üye sayısından30 mühendis arkadaşımız projecilik yapmaktadır. “300’e yakın inşaat mühendisi var ama bunların çoğu emekli ve bir çoğu da inşaat sektöründen ayrılmış durumdalar. Faal olarak yani bina projeleri çizen pandemi öncesi 65 kişi vardı. Şu anda 30 tane serbest çalışan proje çizen ve inşaat yapan mühendisimiz var.”
UYGULAMADA SIKINTI VAR
“Binaların projelendirilmesinde, tasarımında bir sıkıntı yok ama uygulamada sıkıntı yapılıyor. Yapı denetim firmaları denetim ücretlerini binayı yapan müteahhitten alıyor.
İnşaatları yapanlar inşaat mühendisi değil. Çünkü inşaat ile ilgili branşlarda değiller. Bizler ne kadar bu konuda uyarılarımızı yapmamıza rağmen bir yere gelemedik. Yapı denetimleri Karabük’te yeterli değil. Kanun ve yönetmeliklerin değişmesi lazım. Uygulama eksik olduğu için, sıkıntılarla karşılaşmaktayız.
BELEDİYELERİN HABERİ OLMUYOR
Belediyelerin görevlerini yapıp yapmadığı konusunda da bilgiler veren Başkan Sarıcı “Belediyeler görevlerini yapıyorlar ama yinede şu sorun var. Yerleşim yeri için imara açılırken, belediyelerin yerleşim yeri olacak yerlerin imara açıldığından haberi olmuyor. Örneğin Safranbolu’da Doğal Sit Bölgelerinin statüsünün değişmesi ve imara açılması, belediyenin muhalefetine rağmen, Ankara’dan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından imar değişikliği yapılıyor fakat belediyelerin haberi olmuyor. Ancak imar değişikliği yapıldıktan sonra haberimiz oluyor buda çok büyük bir yanlış “. Ancak imara açılan diğer yerler için belediyeler yetkili olup, gerek komisyon ve gerekse de belediye meclisinde gerekli incelemeler yapılarak arazinin ve bölgenin durumuna göre imar yapılıyor. Bu ise daha uygun ve daha verimli oluyor.
DAYANIKLILIK TESTİNİ SORUYORLAR TEST YAPTIRMIYORLAR
“En son yaşanan depremden sonra vatandaşlarımız binalarının depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda ne yapmaları gerektiğine dair odamızı arıyorlar, beni arıyorlar, mühendis arkadaşlarımızı arıyorlar. Bizleri arayanlara inşaat mühendisi tarafından binanın bir kontrolü yapılması lazım diyoruz. Kontrol yapılırken belirli bir fiyat söylüyoruz, belirtilen fiyatı kabul ediyorlar fakat, en büyük sıkıntı incelenecek binasının“tek katlı veya daha fazla katlı bina eğer depreme dayanaklı çıkmaz korkusu nedeniyle” hiçbir kişi müracaatını devam ettirip tamamlamıyor. Binalarımız depreme dayanıklı çıkmaz ise evlerimiz para etmez diye korkuyorlar. Halbu ki vatandaşlarımız böyle düşünmeseler, binaların güçlendirilmesi var.Bu güçlendirilme yapılırsa, binaların değerinde bir kayıp olmaz. Güçlendirme projesi ile depreme dayanıklı hale getirilebilir. Vatandaşlarımızda deprem bilinci fazla yok“ dedi.
01.Mart.2023 Tarihinden itibaren, inşaat mühendisleri odası web sayfasında yayınlanacak, sertifikası olan mühendisler tarafından ancak binalar kontrol edilip, depreme dayanıklılığı konusunda rapor verilebilecektir” dedi.(Sadık Arslan)
Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde araç yedek modül üretimi yapan fabrikada yangın çıktı. Grupların kısa müddette müdahalesiyle yangın büyümeden söndürüldü.
Olay, Beyköy beldesine bağlı 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde meydana geldi. Alınan bilgilere nazaran fabrikanın art kısmında bulunan makinelerde belirlenemeyen bir sebeple yangın çıktı. Dumanların kısa müddet içerisinde fabrikaya sarması sonrasında bölgeye sıhhat, jandarma ve itfaiye grupları sevk edildi. Kısa müddet içerisinde bölgeye ulaşan gruplar fabrikanın art kısmındaki makinelerde söndürme çalışmasına başladı. Yaklaşık 10 dakikalık söndürme çalışması sonrasında yangın denetim altına alınırken, fabrikada maddi hasar oluştu.