blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
27 Aralık, 2024 11:03 tarihinde yayınlandı

İsrail’in Filistin’deki saldırılarının yol açtığı tahribatı uydudan görüntülediler

ZonguldakBülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, radar uyduları aracılığıyla geliştirdikleri yer izleme sistemi ile birlikte İsrail’in son bir yıldır Filistin’e yönelik akınlarının yol açtığı tahribatı uydudan görüntüledi.
Kutoğlu, radar uyduları aracılığıyla geliştirdiği Global Yer İzleme Sistemi ile İsrail’in Filistin’e yönelik hücumlarının son bir yıllık yapısal değişimini inceledi. Bilhassa Gazze’nin üst ve altyapısının tahrip edildiğini, hücumlar sebebiyle yapıların yıkıldığını bu tahribatın vakit içindeki değişiminin sistem aracılığıyla görüntülenebildiğini söz eden Kutoğlu, yapıların yüzde 90’ına yakınının tahribata uğradığına dikkat çekti.
İsrail’in geçen yıl Ekim ayından bu yana Filistin’e yönelik akınlarının meydana getirdiği tahribatı; geliştirdikleri yazılım ile inceleyen Kutoğlu, "Radar uydu bilgilerinden yararlanarak dünya çapında yeryüzündeki global değişimleri izleyebiliyoruz. Geliştirdiğimiz uygulamanın ismine global yer izleme sistemi ismini verdik. Bu manada dünyanın neresinde olursa olsun geçmişe dönük olarak değişimleri izleyebiliyoruz. Yaklaşık bir yıldan beri Gazze’de ağır bir taarruz var. Adil olmayan bir savaş yürütülüyor. Gazze bölgesi yerleşim sivil alanları bombardımana uğruyor. Biz de ’Acaba burada tahribatın boyutları nedir’ diyerek geliştirdiğimiz uygulamayla incelemek istedik. Baktığımızda geçtiğimiz sene Ekim ayından bu yana gelişen süreçte Gazze’nin bütün bir alt ve üst yapısının çabucak hemen yüzde 90’ına yakınının hasar aldığını gördük. Burada değerlendirmeye baktığımız vakit mavi ile işaretlenmiş alanlar daha evvel orada var olan kütlelerin artık yok olduğunu gösteriyor. Kırmızı alanlar da daha evvelce var olmayan kütlelerin yeri oluştuğunu gösteriyor" dedi.
İsrail tarafını incelediklerinde kentsel alanlarda değişim gözlemlenmediğini; ziraî faaliyetler nedeniyle kütlesel değişimlerin olduğunu gözlemlediklerini söz eden Kutoğlu, "Mavi renk ile görüyoruz. Ziraî faaliyetler var. Kırmızı alanlarda da yeni bitkiler büyümüş. Yeni mahsuller oluşmuş. Fakat Gazze şeridine geldiğimiz vakit tam zıddı kentsel alanlarda büyük yıkım ve kütle kayıpları görüyoruz. Bunlar mavi alanlar ağır hasar almış yada yıkılmış binalar. Kıyı bölgesine baktığımız vakit önemli yeni kütlelerin varlığını görüyoruz. Bu da büyük ihtimalle kentsel bölgede savaştan kaçan insanların oluşturdukları yeni çadır kentler yahut öteki türlü yapılar oluşturdularsa barınmak için onlar olduğunu düşündürüyor bize" halinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
04 Haziran, 2025 18:42 tarihinde yayınlandı

Kanserden ölen Kaplancan son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’da kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden,aynı vakitte Alaplı TSO Meclis Başkanı Nedim Kaplancan’nın yeğeni olan 27 yaşındaki ismet Kaplancan son seyahatine uğurlandı.
Zonguldak’ın Alaplı İlçesi TSO Meclis Başkanı Nedim Kaplancan’nın yeğeni, Kaplancan Orman Eserleri Sahiplerinden Ahmet Kaplancan’ın oğlu, İsmet Kaplancan (27) akciğer kanseri nedeniyle tedavi gördüğü Ankara’da tedavi gördüğü İbni Sina Hastanesi’nde hayatını kaybetti. İsmet Kaplancan’nın cenazesi Alaplı Merkez Cami’nde öğlen namazını müteakiben kılınan cenaze namazı sonrasında defnedilmek üzere Osmanlı Köyü Çandırlı Mahallesinde defin edildi. Gerçekleştirilen cenaze merasimine Alaplı Kaymakamı Selçuk Köksal, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin ile Cenazeye çok sayıda sevenleri katıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin