blank
Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
08 Haziran, 2024 04:45 tarihinde yayınlandı

İstiklale giden yolun 95 kilometrelik kısmında 750 kişi 4 gün boyunca yürüyecek

blank

KASTAMONU (AA) - Türkiye'nin tek istiklal madalyalı ilçesi İnebolu'da 9 Haziran'da başlayacak 18. "Atatürk ve İstiklal Yolu Yürüyüşü"nde 750 kişi, 4 gün boyunca 95 kilometrelik yolu yürüyecek.

Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu Limanı'na gelen silah ve cephanenin Anadolu'ya sevk edildiği 95 kilometrelik güzergahta düzenlenen yürüyüşün hazırlıkları tamamlandı.

Bu kapsamda 9 Haziran'da İnebolu'dan yola çıkacak katılımcılar, 12 Haziran'da Kastamonu'ya ulaşacak.

Kastamonu Valisi Meftun Dallı, AA muhabirine, İstiklal Yolu'nun tarihi önemine işaret etti.

Dallı, Kurtuluş Savaşı yıllarında Karadeniz üzerinden gelen silah, cephane, mühimmat ve insanların bu yol üzerinden cepheye intikal ettirildiğini söyledi.

İstiklal Yolu'nun yakın tarihte milli park olduğunu da hatırlatan Dallı, "Kastamonu'nun 3 milli parkından bir tanesi de İstiklal Yolu Milli Parkı. Atatürk biliyorsunuz, 'Gözüm Sakarya'da, Dumlupınar'da, kulağım İnebolu'da' demiş. Kurtuluş Savaşı'mızın kazanılmasında gerçekten bu yoldan aktarılan silah, cephane, mühimmat ve insan desteği çok ciddi bir rol oynamış. Coğrafyanın zorluğunu biliyorsunuz. Sadece burası 95 kilometre." dedi.

Karadeniz'den gelen cephanenin gemilerden denk kayıklarına alındığını anlatan Dallı, mühimmatın bu şekilde karaya ulaştığını vurguladı.

Cephanenin zorlu coğrafyayı aşarak cepheye kadar ulaştırıldığına dikkati çeken Dallı, şunları dile getirdi:

"Daha sonra Atatürk, savaş kazanıldıktan sonra demiş ki 'Bu kayıkçıların özellikle yaptıkları bu hizmetin karşılığını biz ödeyelim'. Kendilerine bir teklif getirilmiş. Hiçbiri kabul etmemiş. Demişler ki, 'Biz bunu vatan için yaptık'. 1924 yılında İnebolu'ya istiklal madalyası tevcih etmiş. Türkiye'nin tek istiklal madalyalı ilçesi de İnebolu."

Yürüyüşün o günkü ruhu yansıtması açısından önemli olduğunun altını çizen Dallı, "Onların hissettiği o ruhu, çektikleri o sıkıntıları, çileyi bir nebze de olsa bugünkü gençlerimize, işte insanlarımıza hissettirmeye çalışalım. Bunu hep beraber içimizde, gönlümüzde, kalbimizde hissedelim. Bu vatanın nasıl kurtulduğunu, bu Cumhuriyetin nasıl kurulduğunu biraz daha derinden hissetme imkanı bulalım. Bu yürüyüşü yapmaktaki bütün maksadımız bu." değerlendirmesini yaptı.

Yürüyüşü daha geniş kapsamlı yapmak istediklerini ifade eden Dallı, bunun arayışı içinde olduklarını aktardı.

Bu yılki yürüyüşle ilgili de bilgi veren Dallı, her yıl olduğu gibi bu yıl da yürüyüşün aynı konsepte gerçekleşeceğini anlattı.

Gün boyunca yürüyüş yapılacağını belirten Dallı, "Akşamları konaklama noktaları var, biliyorsunuz. Oralarda akşamları çeşitli etkinlikler yapılacak, tabii bu yürüyüşün ruhuna aykırı olmamak kaydıyla bunlar yapılıyor. 750 kişinin katılacağını şu an itibariyle öngörüyoruz. Hep birlikte inşallah bunu da daha ulusal düzeyde tanınır ve kutlanır hale getirmek için çalışıyoruz." dedi.

Yürüyüşün tamamlanacağı 12 Haziran'da vatandaşları Cumhuriyet Meydanı'na davet eden Dallı, "Burada Kastamonu Jandarma Komando Eğitim Merkezimizin çok güzel gösterileri olacak. Uçaklarımızın gösterisi olacak. Yani son günkü programımızın çok güzel olacağını umuyorum." diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Haber Merkezi tarafından
04 Haziran, 2025 14:38 tarihinde yayınlandı

Karabük Belediyesi’nden Sağlıklı Yaşam İçin Anlamlı Etkinlik

Karabük Belediyesi ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen “Sağlıklı Yaşam İçin Egzersizler” kursu, dönem finalini Yenice Göktepe Yaylası’nda gerçekleştirilen doğa yürüyüşü ve açık hava spor etkinliğiyle tamamladı. Yoğun ilgi gören kursa toplam 437 kişi katılım sağladı. Final etkinliğinde ise 65 kişi doğrudan katılarak doğayla iç içe, hareket dolu bir gün geçirdi.

Uzman eğitmenler eşliğinde yapılan yürüyüş ve egzersizlerle katılımcılar hem fiziksel aktivitede bulundu hem de sağlıklı yaşamın önemine dair farkındalık kazandı. Temiz hava eşliğinde gerçekleşen etkinlikte, doğanın insan sağlığına olumlu etkileri vurgulandı.

Etkinlik sonrası açıklamalarda bulunan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, projeye gösterilen ilgiden memnuniyet duyduklarını belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Yenice Göktepe Yaylası gibi doğal alanlarda hemşehrilerimizi sporla buluşturmak bizler için çok kıymetli. Karabük Belediyesi olarak, her yaştan vatandaşımıza hitap eden sağlıklı yaşam projelerini sürdürecek; sporun ve hareketin hayatın bir parçası olması için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz.”

Kursların yeni dönem başvurularının önümüzdeki günlerde yeniden başlayacağı ve Karabük Belediyesi sosyal medya hesapları üzerinden gerekli duyuruların yapılacağı bildirildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin