Anadolu Ajansı tarafından
22 Şubat, 2024 08:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı, 23. Vehbi Koç Ödülü’ne layık görüldü

blank

İSTANBUL (AA) - Vehbi Koç Vakfı'nın her yıl kültür, eğitim ve sağlık alanlarında verdiği Vehbi Koç Ödülü'nün bu yılki sahibi Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) oldu.

​​​​​​​Vakıftan yapılan açıklamaya göre, bu yıl 23'üncüsü düzenlenen organizasyonda ödülü, kadın hekimlerin "tek reçetemiz eğitim" anlayışıyla kurduğu, çocuk ve gençlere burs sağlamanın yanı sıra okulların güncel eğitim olanaklarına kavuşmasına destek olan KAHEV kazandı.

KAHEV, bu ödüle, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu'nun yanı sıra 20. Vehbi Koç Ödülü'nün sahibi Prof. Dr. Hüseyin Vural'ın başkanlığını yaptığı ve Prof. Dr. Ebru Aktan Acar, Prof. Dr. Soner Yıldırım, Prof. Dr. Emine Erktin ile Prof. Dr. Yüksel Kavak'tan oluşan seçici kurulun önerdiği üç aday arasından seçilerek layık görüldü.

- "On binlerce yetenekli gence eğitim bursları verdik"

Açıklamada törendeki konuşmasına yer verilen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç, kurucuları Vehbi Koç'u vefatının 28'inci yılında rahmet ve minnetle yad ettiklerini ve uğruna büyük emek sarf ettiği idealleri hep birlikte hatırladıklarını kaydederek, "Köklü vakıf geleneğini yeniden canlandırmak amacıyla Türkiye'nin ilk özel vakfı olarak 55 yıl önce kurulan Vehbi Koç Vakfı, 'üstümüze vazife' diyerek toplumsal kalkınmayı desteklemiş, on binlerce yetenekli gence eğitim bursları vermenin yanı sıra, inşa ettiği ve bağışladığı okul, yurt, hastane ve tıp merkezleriyle milyonlarca insanın hayatında iz bırakmıştır." ifadelerini kullandı.

6 yıl gibi kısa bir sürede binlerce öğrenciye umut olmuş bir kurumu ödüllendirdiklerini aktaran Koç, "Cumhuriyet kadınlarının dayanışmasının çok özel örneklerinden biri olan KAHEV, çağdaş ve müreffeh bir topluma ancak eğitim yoluyla erişebileceğimiz anlayışıyla da takdire şayandır." değerlendirmesinde bulundu.

- "Eğitimin insani bir hak olduğunu düşünüyoruz"

KAHEV Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Demet Orhan Başer ise Vehbi Koç Ödülü'ne layık görülmelerinin, gurur verici bir başarı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Biz, Cumhuriyetimiz sayesinde eğitim olanaklarıyla buluşabildik, Cumhuriyet kadınları olarak önce kendi mesleklerimizi kazandık. Ardından topluma yararlı işler yapma aşamasına geldiğimizi fark ettiğimiz zamanlarımızda sosyal medya üzerinden bir öğrencinin eğitimini yarıda bırakmaması amacıyla buluştuk ve bu kıvılcım sağlık camiası içinde adeta bir eğitim seferberliğine dönüştü. Sonra da verdiğimiz her burs, yenilerini yaptığımız her okul yardımı, diğerini doğurdu. Mütevelli heyetimiz ve yönetim kurulumuzla bu enerjiyi doğru şekilde yönlendirmek için çalıştık. Eğitimin insani bir hak olduğunu düşünüyoruz ve her bireyin eğitim olanaklarına eşit şekilde ulaşabilmesini istiyoruz."

KAHEV'in özellikle kırsal bölgelerdeki çocukları nitelikli eğitime ve okulları da eğitim materyallerine eriştirmeyi amaçladığını aktaran Başer, "Öğrencilere burs vererek başlattığı faaliyetlerini yıllar içinde genişleten vakıf, kırsaldaki okullara bakım onarım hizmetleri sunmasının yanı sıra bu okullarda yeni sınıflar, laboratuvarlar ve kütüphaneler açıyor. 5 binden fazla öğrenciye düzenli burs sağlayan ve Kovid-19 salgını döneminde hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının çocuklarına düzenli burs ve destek veren KAHEV'in, 5 bin 500'den fazla resmi üyesi ve 26 binden fazla gönüllüsü bulunuyor." açıklamasında bulundu.


blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
16 Nisan, 2025 10:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Çorum’da binlerce yıllık Hitit ekmeği görücüye çıktı

Çorum’da Turizm Haftası Çorum Müzesi’nde düzenlenen programla kutlandı. Programda binlerce yıllık Hitit ritüellerinde yapılan Hitit ekmeğinin sunumu yapıldı.
Çorum’da Turizm Haftası düzenlenen programlarla kutlanıyor. Bu çerçevede Çorum Müzesi’nde merasim düzenlendi. Hürmet duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, UNESCO ve Alan İdare Uzmanı/Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken tarafından konferans verilerek "Kadim Tarihin Medeniyeti Hititler" isimli karma fotoğraf standı açıldı. Hitit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrencileri tarafından minik bir konserin verildiği programda, Hitit ritüel metinlerinde sıklıkla ismi geçen ve ‘tanrılara sunulan kurban ekmeği’ olarak bilinen Hitit ekmeği sergilendi. Binlerce yıllık geçmişe sahip ekmek iştirakçilerden ağır ilgi gördü. Programa katılan davetliler ve vatandaşlar, sergilenen yapıtları görme fırsatı buldu.

"Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir"
Programda konuşan Çorum Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, "Çorum, binlerce yıllık tarihiyle Anadolu’nun kalbinde yer alan bir medeniyetler beşiğidir. Hititlere başşehirlik yapmış bu kadim kent Alacahöyük, Hattuşa ve Yazılıkaya ile sırf arkeolojik değil, birebir vakitte kültürel bir hazinedir. Bu güçlü miras, yalnızca bizlerin değil, tüm insanlığın ortak pahasıdır. Turizm, sadece ekonomik kalkınmanın bir aracı değil, birebir vakitte kültürel etkileşimin, tanıtımın ve barışın en güçlü köprülerinden biridir. Bu manada, Çorum’un sahip olduğu tarih ve kültürel potansiyeli daha görünür kılmak, mahallî kalkınmayı desteklemek ve bu pahaları genç nesillere aktarmak hepimizin ortak misyonudur. Bu his ve niyetlerle etkinliklere katkı sunan herkese teşekkür ediyor, 49. Turizm Haftası’nın kentimize, bölgemize ve ülkemize iyi olmasını diliyorum" dedi.

"Çorum isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir"
Düzenlenen programda 15 Nisan Turizm haftasının mana ve değeriyle ilgili açış konuşması yapan Çorum Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ise "Çorum, tarihi birikimi, varlıklı mutfağı, yaşayan mirası ve doğal hoşlukları ile öne çıkan kadim bir kenttir. Son yıllarda vilayetimizde turizme yönelik çalışmalar değerli bir ivme kazanmış, pek çok yenilikçi adım hayata geçirilmiştir. Elbet bu gelişmeler, siz değerli paydaşlarımızla birlikte attığımız ortak adımların birer sonucudur. Bu kapsamda birlikte yürüdüğümüz yolda, Hitit periyoduna ilişkin Hattuşa, Alacahöyük, Şapinuva ve Eskiyapar üzere değerli kazılarımıza Selçuklu devri hafriyatı olan Kalehisar hafriyatı da eklenmiş, kazılarımız 12 aya çıkarılmış ve ’Geleceğin Mirası’ projesi ile desteklenmiştir. Kentimizin gerdanlığı olarak nitelenen ve kültürel mirasımıza konut sahipliği yapan Kale, Arasta, Ulu Cami, Veli Paşa Hanı, Alören Camii, Hüseyin Gazi Türbesi, Koyun Baba Türbesi üzere birçok tescilli kültür varlığı restore edilmeye başlanmış ve büyük bir kısmı muvaffakiyetle tamamlanmıştır. Kısa müddette, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren 3 müze ve ören yerine, Çorum Belediyemizin kıymetli çalışmalarıyla 3 yeni müze daha ek edilmiş, merkez ilçemizin turizm destinasyonu çeşitlendirilmiştir. Kesin gayemiz, Çorum’un kültürel kıymetlerini koruyarak gastronomi alanında UNESCO Kentler Ağı’na dahil edilmesidir. Artık Çorum, tarihi kadar bilimsel çalışmalarıyla tabiatı kadar mutfağıyla şenlikleri ve sanatsal etkinlikleriyle de isminden kelam ettiren bir kent haline gelmiştir" diye konuştu.
Düzenlenen programa, Çorum Vali yardımcıları Yeliz Mercan, Vali Yardımcısı Cengiz Nayman, Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş, Hitit Üniversitesi öğretim üyeleri, Hitit Üniversitesi’nde tahsil gören öğrenciler ve çok sayıda vatandaş iştirak sağladı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.