Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kent Konseyi’nin desteğiyle çalışmalarını sürdüren Gümüş Toplumu Destekleme ve Girişimcilik Derneği, ikinci yılbaşı panayırında yerini aldı.
Derneğin standında, kadınların el emeğiyle hazırladığı yılbaşına özel hediyeler sergilendi. Bu hediyelerin satışından elde edilecek gelirle kadınların kazanç elde etmeleri hedeflendi.
Dernek, sadece ekonomik destekle sınırlı kalmayıp, mahalle genelinde sürdürülebilir eğitim, erken yaşta evlilikle mücadele, bağımlılıkla mücadele, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, hijyen ve sağlık konularında da önemli projelere imza atıyor. Toplumsal kalkınmayı hedefleyen bu girişimler, mahalle sakinlerinin aktif katılımıyla güçleniyor.
Gümüş Toplumu Destekleme ve Girişimcilik Derneği Başkanı İlyas Türe Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse ile Safranbolu Kent Konseyi'ne desteklerinden dolayı teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı; "Yılbaşı Panayırı'nda aktif şekilde rol alıyoruz. Kadınlara destek amacıyla yılbaşına özel el işi ürünlerin yer aldığı stant açtık. Elde edilecek gelir ile kadınlara ekonomik destek sağlayacağız. Turizm kenti Safranbolu'da İnsanımızı en güzel şekilde tanıtmaya çalışıyoruz".
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2025 yılı teması olarak belirlenen "Kadın Girişimciliği ve Bayan İstihdamı" çerçevesinde, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) uyumunda yürütülen endüstriyel robot operatörlüğü eğitim programı Samsun’da başladı.
Samsun’da bayan istihdamını artırmak ve bayan girişimciliğini desteklemek hedefiyle Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), TOBB Kadın Girişimciler Kurulu ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı iş birliğiyle imzalanan "Kadın İstihdamı ve Kadın Girişimciliği İş Birliği Protokolü" kapsamındaki değerli faaliyetlerden biri olan Endüstriyel Robot Operatörlüğü Eğitim Programı; OKA, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu (MYO), Samsun Merkez Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü (OSB), TMMOB Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ortasında imzalanan alt protokol ile hayata geçiyor.
Program, bölgede otomasyonla dijitalleşen sanayilerde bayan istihdamını artırmayı ve bayanların bu alanlarda nitelikli iş gücü olarak yer almasını sağlamayı hedefliyor. Eğitim programı, 14 Nisan’da OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle’nin iştirakiyle başladı. Açılışta konuşan Genel Sekreter Mehlika Dicle, "Ajansımız öncülüğünde kamu, üniversite ve sanayi iş birliği modeliyle bölgemizin endüstriyel dijital dönüşümüne katkı sağlayacak insan kaynağını yetiştiriyoruz. Bilhassa bayanların sanayi ve yüksek teknoloji kesimlerinde daha fazla yer almasını önemsiyoruz" dedi.
Eğitimlere, Samsun’da yaşayan mühendislik yahut teknikerlik kısmı öğrencisi yahut mezunu 25 bayan katılıyor. Program kapsamında iştirakçilere teorik ve uygulamalı olmak üzere kapsamlı bir eğitim sunuluyor. Teorik eğitimler, OKA merkez hizmet binasında, Samsun Teknopark’taki bir yazılım firması tarafından veriliyor. Toplam 6 gün sürecek eğitimlerin devamında ise programlama, Robot Studio, Otomasyon Tahlilleri ve Robot Üretimi üzere ileri seviye uygulamalı eğitimler gerçekleştirilecek.
Eğitimin birinci gününde robot çalışma modları, panel ekranı kullanımı, eksen hareketleri, koordinat sistemleri, güvenlik tahlilleri üzere hususlar işlendi. İkinci gün ise OMÜ Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu’ndaki endüstriyel robot eğitim alanında uygulamalı dersler yapıldı. Kursiyerlerin teorik bilgilerini kullanma imkânı bulduğu uygulamalı eğitimlerde, pek çok dalda kullanılan endüstriyel robotların temel çalışma prensipleri ve robotun farklı eksenler üzerindeki hareket kabiliyeti ve denetimi ile ilgili bilgiler aktarılıyor.