Avatarı
Anadolu Ajansı tarafından
28 Kasım, 2023 16:12 tarihinde yayınlandı

Kahverengi kokarcayla mücadele için vatandaşlardan destek talebi

blank

SAMSUN (AA) - Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, tarım zararlısı kahverengi kokarcanın bulunduğu yerde yok edilmesini isteyerek, "Zararlıyla en büyük mücadele yöntemi evlerde gördüğümüz böceklerin kışlak alanlarda yok edilmesi. Bu noktada tüm vatandaşlarımızdan toplu bir aksiyon bekliyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğinde, Şehit Ömer Halisdemir Çok Amaçlı Salonunda tarım zararlısı kahverengi kokarcayla ilgili panel düzenlendi.

Dilber, panelin açılışında, kahverengi kokarcaya karşı "Trissolcus Japonicus" samuray arılarını doğal bir düşman olarak ürettiklerini söyledi.

Kahverengi kokarcanın Türkiye'de ilk 2017 yılında tespit edildiğine işaret eden Dilber, "Bugüne kadar ekonomik olarak çok zarar vermiş bir böcek değil. Fakat 2023 yılında Fatsa Meşebükü, Ardeşe'nin belli bir kısmında bazı illerin lokal alanlarında zarar yaptı bu zararlı organizma. Zararlı organizma kışlamak için sıcak yerlere evlere, insan yaşamının olduğu yerlere hücum ediyor." dedi.

Tarım alanlarında bugüne kadar bu zararlıyla ilgili kimyasal mücadelenin yapılmadığını ifade eden Dilber, şöyle konuştu:

"Ama geldiğimiz noktada baktık ki evlere yığıldı, bu sefer evlerde ruhsatlı ilaç yoktu daha düne kadar. Evlerdeki mücadele aslında halk sağlığı konusu. Biz evlere tutup tarım alanlarına attığımız pestisitleri atarsak bu sefer zehirlenme vakaları, insan kayıpları artacağı için bu noktada Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığı, Çevre Bakanlığı ve sektördeki diğer ham borsalar hem ihracatçı birlikleri gibi sektörün tüm paydaşlarını bir araya taşıyarak bir acil eylem planı hazırladık. Bakanlık olarak biz bu konuda çoğu önlemi aldık. Ama yeterli mi? Değil."

- "Bu mücadele sadece tarım alanlarında yapılırsa başarı düşük kalır"

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak doğal düşman üretim kapasitesini kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele için kullanma kararı aldıklarını vurgulayan Dilber, şöyle devam etti:

"Başta TAGEM'in enstitüleri olmak üzere Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğümüzde de samuray üretme imkanımızı test etmeye çalıştık. İnşallah orada da destekle hızlı bir üretim alanı yaratma çabası içindeyiz. Bakanlığımıza bağla Orman Genel Müdürlüğümüz çoktan bir aksiyon almaya başladı. Onlar da aynı böcekten üretme noktasında sektöre katkı sağlayacak. Bu mücadele sadece tarım alanlarında yapılırsa başarı düşük kalır. Zararlıyla en büyük mücadele yöntemi evlerde gördüğümüz böceklerin kışlak alanlarda yok edilmesi. Bu noktada tüm vatandaşlarımızdan toplu bir aksiyon bekliyoruz. Sadece bu toplantılarla bununla mücadele edemeyeceğimizi biz de biliyoruz. Ama içimizdeki insanların her biri bir ev sahibi. Her biri bir kışlak alanı. Balkonlarınızda, evinizde gördüğünüz yerde eşinizden dostunuzdan bizlere bu mücadele konusunda destek olmanızı bekliyoruz."

- "Önümüzdeki iki yıl içinde ciddi bir eylem planı içerisindeyiz"

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Metin Türker ise 100'den fazla ürüne zarar vererek o ürünlerin ticari değerini öldüren zararlıyla mücadele kapsamında çeşitli çalışmalar yürüttüklerini anlattı.

Zararlının bazı illerde daha çok görüldüğünü ancak önlem alınmaması durumunda diğer iller ve tüm Türkiye'ye yayılması gibi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunan Türker, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki iki yıl içinde ciddi bir eylem planı içerisindeyiz. Bu eylem planı içerisinde hükümet olarak kamu kurumları olarak üzerimize yapacak görevler var. Yetmez. Aynı zamanda yerel idareler olarak mutlaka yapmamız gereken çalışmalarımız var. Bu da yetmez üretici birlikleri ve üreticilerimizden bu konuya sağ duyuyla davranmalarını bu olaya topyekun bir mücadelenin bir parçası olarak bakmamız gerektiğini, bir tarlanın bir bahçenin temizlenmesinin fayda sağlamayacağını diğer bahçe ve tarlalardan da her an bu zararlının bahçemize dönüp zarar vermeye devam edeceğini düşünmemiz gerekiyor."

Vali Orhan Tavlı da sayıları giderek artan kahverengi kokarcayla etkili mücadelenin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Kahverengi kokarcanın fındığın yanı sıra tüm sebze ve meyveye zarar verdiğine işaret eden Tavlı, bu zararlıyla doğal yöntemlerle mücadelenin önemine dikkati çekti.

İl Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam da panel öncesi konuşma yaptı.

Panelde, Kahverengi Kokarca Eylem Planı, Biyolojik Kontrol Ajanı Üretimi, Kahverengi Kokarca Mücadelesi Örnek Farkındalık Çalışmaları konularında sunum yapıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Haziran, 2025 21:22 tarihinde yayınlandı

Milletvekili Aldatmaz 2 yılı değerlendirdi

AK Parti Bartın Milletvekili Yusuf Ziya Aldatmaz, milletvekili seçildikten sonraki 2 yılda Bartın’ın sıkıntılarına tahlil bulmak, mahallî kalkınmayı desteklemek ve vatandaşlarla iç içe bir temsil anlayışı sergilemek için ağır gayret harcadıklarını tabir etti.
Milletvekili Aldatmaz; "14 Mayıs 2023 cilt bugüne kadar geçen müddette Bartın’ımız için var gücümüzle çalıştık. Vakit kaybetmeden meselelerin çözülmesine odaklandık. Ulus ve Amasra ilçelerimizi doğalgaza kavuşturduk. Tekrar Abdipaşa ve Kumluca beldelerimiz için de Güç ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’dan sözü aldık inşallah en kısa müddette çalışmalarımıza başlayacağız. Dallıca bölgesindeki TOKİ konutlarının teslim edilebilmesi için Belediyeye aktardığımız kaynaklar ile altyapı problemini çözdük ve konutları iskân alınması noktasına kadar getirdik yakında müjdeli haberleri paylaşacağız. Yeni TOKİ konutları için de ilçe ve beldelerimizde yer tahsis çalışmalarımız devam ediyor. Yeniden bu periyotta TTK’ya yapılan iki bin kişilik alım esnasında Bartın’dan 400 şahsa iş imkânı sağladık. Amasra’da yaşadığımız acı olay sonrasında ocak tam manasıyla faaliyete geçince inşallah bu kardeşlerimizin de Amasra’da çalışmalarını sağlayacağız" tabirlerini kullandı.

Milletvekili Aldatmaz gençlerimizi de unutmadıklarını söyleyerek; "Üniversitemizin Kutlubeyyazıcılar yerleşkesinde bulunan yurdumuzun su meselesini kalıcı olarak çözdük, tekrar üniversitemize Bartın spor topluluğunun tümüne hizmet edecek gece aydınlatmalı bir sahayı tribünleri ile birlikte yapacağız ihalesi yakında gerçekleşecek. Gençlerimiz için köylerimize 10 adet halı saha yapıyoruz. Yer seçimleri tamamlandı bu yaz hepsini tamamlayacağız. Yeni hastane inşaatında süreci hızlandırmak için müteahhitle olan mukaveleyi fesih ederek tekrar ihale yoluna gittik. Eksiklerin giderilmesinin akabinde hastanemizi en kısa müddette hizmete açacağız. Tekrar Bartın’daki trafik problemini çözmek için kenti merkezinde kavşak çalışmalarına başladık. Amasra’da Belediye alanında olmasına karşın müzeden Ahatlar zirvesine kadar sıcak asfalt yaptık. Bartın etraf yolu 1. Etabında çalışmalarımız sona yaklaştı. İkinci etap ta ise kamulaştırma ve proje çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Türkiye’nin en büyük orman deposunu Akçamescit’te hizmete açtık diyen Milletvekili Aldatmaz, "yine Akçamescit’te Türkiye’nin en çağdaş hayvan pazarlarından birini hizmete açtık. Yalnızca 2024 yılında çiftçimize 96 milyon TL takviye ödemesi yaptık. Tekrar orman köylülerimize Orman Emvali Üretim Programı ve Silvikültürel Faaliyetler çerçevesinde yalnızca 2024 yılında Bartın Orman İşletmesi olarak 362.5 Milyon TL, Ulus Orman İşletmesi olarak 275 Milyon TL ödeme yaptık. Yeniden Orman köylülerimiz defne üretimi kapsamında 2024 yılında 300 Milyon TL gelir elde ettiler. 2024 yılında Vilayet Özel Yönetimi kanalıyla köylerimize 405 Milyon TL, Köydes kapsamında da yalnızca 2024 yılında 81 Milyon TL yatırım yaptık. Tekrar geçtiğimiz yıl Kozcağız Barajı’nı hizmete açtık. Daha evvel hizmete açtığımız Kirazlıköprü Barajı ve Kışla Sel Kapanı ile birlikte hem Bartın’ı sel tehdidinden koruyacak hem de tarım alanlarının sulanmasına katkı sağlayacak. Bir taraftan da Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük Irmak Islah projesi olan Bartın Irmağı Islah projesinde çalışmalara başladık. 1. Etap çalışmalarımız devam ediyor. Şu an da yaya köprülerinin imalatı yapılıyor. En kısa müddette birinci etap çalışmalarını da bitireceğiz. Böylelikle Yalı bölgesi sel dehşetinden kurtulmuş olacak" dedi.

Milletvekili Aldatmaz Bartın’da daha bahsedemediği birçok çalışma olduğunu belirterek; "Bartın bizim konutumuz, ana baba ocağımız; Bartın’ımızı bir adım daha öne götürmek, kalkınmasına katkı sağlamak için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Bir taraftan verdiğimiz sözleri yerine getirmeye devam ederken öbür taraftan da yeni projeler geliştireceğiz. Bu çalışmaları gerçekleştirirken her vakit yanımızda olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’a çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin