Kalp sağlığınız için stres, sigara ve fast fooddan uzak durun

Halil Kızılyer
Yayın: 15.04.2017 14:49
A+ A-

Kardiyolog Doç. Dr. Yücel Balbay, Türkiye’deki ölüm nedenlerinin yüzde 40,5’ini kalp ve damar hastalıklarının oluşturduğunu belirterek, bu oranın sebebinin stres, sigara kullanımı ve fast food gibi yiyecekler olduğunu söyledi. 

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Kardiyolog Doç. Dr. Yücel Balbay, kalp ve damar hastalıklarının dünyada en sık görülen ölüm nedenlerinden biri olduğunu belirterek, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise ölüm nedenlerinin yüzde 40,5’ini oluşturduğunu kaydetti. Doç. Dr. Balbay, geçmişe göre artış gösteren bu oranın sebeplerinin stres, artan hava kirliliği, organik gıdanın gittikçe azalmasıyla değişen beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam tarzı, fast food gibi yiyecekler ile oluşan obezite ve sigara-tütün alışkanları olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Balbay, “Her ne kadar günümüz teknolojisi ile kalp-damar hastalıkları için tanı ve tedavi olanaklarımız gelişse de toplumun koruyucu kardiyoloji anlamında hastalık oluşmadan bilinçlendirilmesi çok ciddi öneme haizdir. Her yıl nisan ayının ikinci haftasında kutlanan ‘Kalp Sağlığı Haftası’, kalp-damar hastalıkları ile mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıklarını kazandırmak ve kalp sağlığına dikkat çekme anlamında bir fırsat teşkil etmektedir” diye konuştu.

Kalp hastalıklarının belirtileri nelerdir?

Doç. Dr. Balbay, vücudun gerekli oksijen ve besin maddelerini sağlayan kalbin çeşitli nedenlerle bu görevini yerine getiremediğinde bizzat kendinde veya diğer organlarda birtakım bozukluklara sebep olacağını ifade etti. Doç. Dr. Balbay, genel olarak hastalık belirtilerini göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk ve halsizlik, çarpıntı, bacaklarda ve karında şişme, bayılma, baş ve ense ağrıları ve morarma olarak sıraladı. Sigarayı bırakmak, sağlıklı beslenmek, kilo kontrolü, düzenli spor yapmak, sağlığı takip etmek ve alkolü bırakmak gibi etkenlerin kalp hastalıklarından korunmanın en önemli yolları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Balbay, vatandaşlara kalp sağlıklarını hastalanmadan önce korumaları uyarısında bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesiyle fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı

Anadolu Ajansı
Yayın: 16.09.2024 20:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – MediaMarkt, “Dijital İkiz” projesi kapsamında, tüketicilerine sunduğu fiziksel mağaza deneyimini sanal gerçeklik dünyasına taşıdı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, MediaMarkt'ın TechArena konsept mağazasının Sanal Gerçeklik platformu Spatial.io üzerinde oluşturulan, cep telefonu, tablet, bilgisayar ve VR gözlüklerden ziyaret edilebilen Dijital İkizi, bu kez MediaMarkt mağazalarında konumlandırılan VR alanları üzerinden 3D internet ortamında deneyimlenebilecek. Tüketiciler Metaverse evrenindeki mağazada sanal tura çıkabilecek ve beğendikleri ürünleri satın alabilecek.

MediaMarkt'ın tüketicilere fiziki dünya alışveriş deneyiminin etkileşimli ve ileri teknoloji odaklı bir versiyonunu sanal gerçeklik ortamında sunmak amacıyla başlattığı Dijital İkiz projesi, fiziksel engelleri ortadan kaldıran VR deneyimiyle tüketicilere alternatif, etkileşimli ve eğlence dolu bir gezinti ve alışveriş deneyimi sunuyor.

MediaMarkt'ın İstanbul, İzmir ve Ankara'da bulunan mağazalarını ziyaret eden tüketiciler, bu mağazalarda konumlandırılan özel deneyim alanlarındaki VR gözlüklerini kullanarak Tech Arena mağazasının olanaklarını, ürün ve marka çeşitliliğini bulundukları yerden keşfedebilecek.

Tüketicilerin son teknoloji ürünleri Metaverse evreninin büyüleyici ortamında farklı bir bakış açısından inceleyerek deneyimleyebilecekleri VR deneyim alanları eylül itibarıyla tüketicilerin deneyimine sunulacak ve 2025'in ocak ayına kadar MediaMarkt'ın İstanbul Marmara Park Tech Arena, İzmir Optimum ve Ankara Kentpark mağazalarında ziyaret edilebilecek.