Kan Bağış Aracı Hizmete Başladı

Kan Bağış Aracı Hizmete Başladı

Yayın: 15.05.2018 23:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük ve Bartın bölgesine görev yapacak olan “Kan Bağış Aracı” hizmet vermeye başladı.

Karabük Kan Bağış Merkezi Müdürü Serkan Kahveci, “Karabük’ümüzün ve bölgemizin ihtiyacı olan kapalı bir kan alma aracını bugün itibari ile hizmetine sunmuş bulunuyoruz” dedi.

Kan bağış aracının Karabük Kan Bağış Merkezi’ne kayıtlı olduğunu belirten Kahveci, sözlerine şöyle devam etti; “ Hem Karabük hem de Bartın bölgemizde hizmet verecek olan Karabük Kan Bağış Merkezi’ne kayıtlı aracımız hizmete girmiş durumdadır. Daha önce bilindiği üzere küçük ve yarı açık bir aracımız vardı. Yalnız iki kişiye hitap eden bu aracımızda bağışçılarımız hava şartlarından da etkileniyordu. Bu aracımızda ise her türlü konforumuz mevcut olup daha rahat hizmet vermeye başladık. Tabi bu bizim elimizi güçlendirdi, böylelikle bağışçılarımızın sayısı da artacak. Kar, kış, yağmur, çamur demeden her yerde Kızılay’ın kan aracını görebileceksiniz. Karabük’ümüz böyle bir hizmeti hak ediyordu. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Ramazan ayı içerisinde de tüm Karabüklü hemşerilerimizi kan bağışı kampanyasına davet ediyorum.”

Türk Kızılayı Karabük Şube Başkanı Mehmet Uzun’da hizmete giren kan bağış aracı ile günde 50 ünite kan alabilme imkanına kavuşulduğu belirterek; “ Karabük’te 3 kişinin aynı anda kan verebileceği bir kan aracı hizmete girdi. Ben bu konuda emeği geçen Kan Bağış Merkezi Müdürü Serkan Kahveci’ye teşekkür ederim. Kan aracımız gelmeden önce küçük araç ile günde 20-30 ünite kan alınabiliyordu; ama şuanda kan aracımızın gelmesi ile birlikte günde 50 ünite kan alabilme imkânına kavuşmuş olduk” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Güven Hastanesi’nden “Avrupa’nın obezite oranı en yüksek ülkesi Türkiye” değerlendirmesi

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Güven Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. İbrahim Demirci, 18 Mayıs Avrupa Obezite Günü kapsamında, Dünya Sağlık Örgütü'nün obeziteye ilişkin son verilerini değerlendirerek uyarılarda bulundu.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Demirci, obezite ve obeziteyle ilişkili hastalıkların her yıl katlanarak arttığını belirtti.

Demirci, özellikle çocuklarda obezite sıklığının erişkinlere göre daha hızlı arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Henüz toplum olarak sağlıklı yaşam için beslenmenin ve egzersizin önemini tam kavrayamadık. Genel olarak, yüksek kalorili besleniyoruz. Yemek yemek bizim için hobi ve eğlence niteliğinde. Arkadaşlarımızla, dostlarımızla buluştuğumuzda planlarımızı yemek üzerine kuruyoruz. Vakit geçirirken, yemek yemeyi seviyoruz. Seçeneklerimiz arasında birlikte yürüyüş yapmak çok fazla tercih edilmiyor. Hala, toplumumuzun bazı kesimlerinde kilolu insanların daha sağlıklı olduğu düşünülmekte. Kültürün, geleneklerin ve adetlerin etkisiyle toplumumuz yemekle arasına mesafe koyamıyor.

– Endokrin bozucu kimyasallar obeziteye yol açıyor

Son zamanlarda tüm dünyada miktarı artan endokrin bozucu kimyasalların da obeziteyi tetiklediğini vurgulayan Demirci, işlenmiş ve hazır gıdalar konusunda uyarılarda bulundu.

Demirci, endokrin bozucu maddeler arasında, solunan hava, içilen su ve yenilen gıdalarla vücuda giren ve biriken, endokrin sistemini olumsuz etkileyen ve bu etkilerini nesilden nesile aktarabilen kimyasal maddeler olduğuna işaret ederek, “Endokrin bozucu kimyasallardan tamamen uzak kalmak mümkün olmasa da sağlıklı ürünler tüketerek ve hayatımızda plastik kullanımını minimuma indirerek en azında bu zararlı kimyasallara maruziyetimizi elimizden geldiğince azaltmamız gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.

Obezite sıklığının tüm dünyada hızla artığına ve son 20 yıldır obezite artışını durdurabilen bir ülke olmadığına vurgu yapan Demirci, eğer obezite sıklığındaki artış önlemez ise 2035'te dünya nüfusunun yarısından fazlasının kilo fazlalığı ve yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalacağını ifade etti.

– “Obezite artış hızı 5-19 yaş arası çocuk ve gençlerde, erişkinlere göre neredeyse 2 kat daha yüksek”

Demirci, sağlık verilerine bakıldığında durumun iç açıcı olmadığının altını çizerek, “Yıldan yıla daha kötüye doğru gidiyor. Dünya Sağlık Örgütü 2023 verilerine göre tüm dünyada obezite sıklığı yüzde 14 civarında. Bu yüzdeye, kilo fazlalığı olanları da eklediğimizde yüzde 38'e ulaşıyor. Artış hızı durdurulamaz ise 2035'te dünya nüfusunun yarıdan fazlası kilo fazlalığıyla mücadele etmek zorunda olacak. Ayrıca dikkat çekmek istediğimi önemli bir nokta, obezite artış hızı 5-19 yaş arası çocuk ve gençlerde, erişkinlere göre neredeyse 2 kat daha yüksek. Çocukluk çağı obezitesi de günümüzde bir tehlikeli boyuta ulaşmış durumda.”

Türkiye açısından durumun biraz daha ciddi boyutta olduğuna vurgu yapan Demirci, “Türkiye İstatistik Kurumu 2022 verilerine göre ülkemizde kilo fazlalığı yüzde 35.6, obezite sıklığımız ise yüzde 20.2. Verilere göre Avrupa'nın obezite oranı en yüksek ülkesiyiz.” bilgisini paylaştı.

Obeziteye karşı başarılı mücadele etmek için farkındalığın artması gerektiğini belirten Demirci, obeziteyle mücadelenin “ülke politikası” olarak benimsenmesi ve sosyal yaşamın sağlığını ön planda tutacak şekilde düzenlenmesi gerektiğine dikkati çekti.