Artvin’in Şavşat ilçesine bağlı Kireçli köyü kırsalında kar üzerinde 4 nala atlı cümbüş makûs bitti.
Köy sakinlerinden Ünal Demir ve bir arkadaşı, karda gezerken atıyla dolaşan 21 yaşındaki Bilal Dede ile karşılaştı. İkili, Bilal Dede’den atını karda 4 nala sürmesini istedi. Genç, isteği geri çevirmeyerek atını süratle sürmeye başladı. Lakin ağır kar nedeniyle duramayan at, Bilal Dede ile birlikte takla atarak yere yuvarlandı.
O anları cep telefonuyla kaydeden Ünal Demir, esprili bir halde “Atın ABS sistemi tam çalışmıyor, inişi biraz düşünceli oldu” derken, at binicisi Bilal Dede ise gülerek “Atın frenleri tutmadı, durdurmak mümkün olmadı” tabirlerini kullandı.
Sosyal medyada paylaşılan imgeler kısa müddette ilgi gördü ve çok sayıda beğeni topladı. Hem Bilal Dede’nin hem de atın sıhhat durumunun güzel olduğu görüldü.


Kar üzerinde 4 nala eğlence kötü bitti
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

