Karabük İl Genel Meclis Toplantısı Yapıldı

Karabük İl Genel Meclis Toplantısı Yapıldı

Yayın: 01.03.2021 19:35
Paylaş:
A+ A-

Karabük İl Genel Meclisi Mart Ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.
İl Özel İdare Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan İl Genel Meclis Başkanı Hasan Yıldırım, İl Özel İdaresinin gerçekleştirdiği çalışmaların çevre illerden takdir gördüğünü söyledi.
2014’ten itibaren Karabük İl Özel İdaresinin makine parkını ve hizmet ağını güçlendirerek geliştirdiklerini belirten Yıldırım, “Taş kırma makineleri, seyyar konkasörlerimiz, yeni aldığımız greyderlerimiz, ekskavatörlerimiz, çöp toplama araçlarımız, küçük kepçe, pikap, kamyon, silindir, arazöz, otobüs ve yükleyiciler olmak üzere 63 adet iş makinesi ve araç satın alınarak makine parkımız güçlendirilmiştir. Bu makineleri satın alırken KDV muafiyetinden yararlanmak için idaremiz bünyesinde iktisadi işletme kurulmuş ve bu sayede idaremize kazandırılan yaklaşık 40 milyon TL değerindeki makineler için KDV muafiyetinden 6 milyon TL idaremize kazandırılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda satın aldığımız iki adet seyyar konkasörlerimiz ile bugüne kadar 1 milyon 250 bin ton sarı malzeme üretimi yapılmış, konkasörlerimizin seyyar olması sebebiyle bilhassa nakliyeden tasarruf edilmesi hedeflenmiş ve kilometre mesafesine göre değişmekle beraber ton başı 15-20 TL’den son üç dört yılda üretilen 1 milyon 250 bin ton malzemede yaklaşık 20-25 milyon TL idaremize daha ucuza hizmet üretilmesi imkânı elde edilmiştir” diye konuştu.
“Asfaltı Özel İdare kendi üretiyor”
İki yıl önce kurulan asfalt plenti ile kendi asfaltını üreten bir konuma ulaştıklarını ifade eden Başkan Yıldırım, “Son iki yılda sıcak asfalt plentimiz kurulmuş, asfalt finişeri ve asfalt silindirleri satın alınarak, asfaltı kendi imkanlarımız ile yapabilecek seviyeye ulaşılmıştır. Asfalt yol yapımı ile yollarımızın bakım ve onarımında en önemli ihtiyaçlarımızdan biri de ince ve kalın sarı malzeme ile mıcır malzemesidir. İdaremizce yıllık yaklaşık 550 bin ton malzeme tüketilmekte olup; bunun 250-300 bin tonunu kendimize ait seyyar konkasörlerimiz ile üretmekteyiz. KARDEMİR A.Ş.’ye ait olan Cumayanı taş ocağını yapacağımız bir protokol ile süreli olarak idaremize kazandırmayı ve burada yapılacak olan üretim ile malzeme ihtiyacımızın tamamını karşılamayı hedefliyoruz. Bu konu, bu ayki meclis gündemimizde olup inşallah hep birlikte idaremiz için en uygun kararı vereceğimize inanıyorum” dedi.
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeni araçlar”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından arazöz ve vidanjör araçlarının durumu ile ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan arazöz ve vidanjör aracının hibe olarak idaremize kazandırılacağını kasım ayında ilan etmiştik. Bu araçlarımız Devlet Malzeme Ofisi (DMO) tarafından siparişi-imalatı-muayenesi ve satın alması yapılarak idaremize gönderilecektir. 900 bin TL değerindeki kanal açma- vidanjör aracımız için DMO tarafından sipariş verilmiş, kamyonu satın alınarak imalatçı firmaya teslim edilmiş, kamyonun üzerine kanal açma-vidanjör montajı devam etmekte olup muayene kabulü yapıldıktan sonra bir aylık süre içinde idaremize teslim edilmesi beklenilmektedir. 700 bin TL değerindeki 13 bin litre kapasiteli temiz su tankeri-arazöz aracımızın DMO tarafından sipariş-imalat ve muayene kabulü bitirilmiş, önümüzdeki hafta idaremize teslim edilecektir.”
“Meclis üyelerimiz, ilimiz ve köylerine daha iyi hizmet edebilmenin yollarını arıyor”
Başkan Yıldırım, Karabük İl Özel İdaresinin karar organı olarak, Karabük İl Genel Meclisi üyelerinin yapılan tüm çalışmalarda Karabük merkez ve köylerine daha iyi hizmet edebilmenin yollarını aradıklarını ifade ederek, “Karabük İl Özel İdaremiz makine parkının yenilenmiş ve güçlü olması, sıcak asfaltı kendi imkânları ile yapabilecek durumda olması, seyyar konkasörler ile ihtiyacı olan sarı malzemenin yarısını kendisinin üretebilmesi ve seyyar olmasından dolayı 3-4 yılda 20 milyon TL daha ucuza malzemeyi karşılayabilmesi iktisadi işletme kurulma kararı alınarak araç alımlarında KDV muafiyetinden dolayı 6 milyon TL’nin idaremize kazandırılması konularında ve diğer konularda idaremizin karar organı olarak İl Genel Meclis üyelerimizin çok büyük katkıları olup, özellikle asfalt yapımımız çevre illerimizden takdir görmektedir. Bu vesile ile Karabük ilimiz ve köylerimize hizmet noktasında daha iyi hizmet edebilmenin yollarını arayan değerli meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kaspersky’den 2023 kritik siber olay raporu

Anadolu Ajansı
Yayın: 04.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky Yönetilen Tespit ve Müdahale (MDR) ekibine göre, doğrudan insan müdahalesi içeren yüksek ciddiyetli olayların sıklığı 2023'te günde 2'nin üzerine çıktı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yıllık olarak yayınlanan rapor, raporda yer alan olaylar hakkında, niteliklerine, sektörlere ve coğrafi bölgelere göre dağılımlarıyla ilgili bilgi sağlıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi Başkanı Sergey Soldatov, şirketin geçen yıl daha az sayıda yüksek önem derecesine sahip olay tespit ettiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

“Ancak orta ve düşük önem derecesine sahip olayların sayısında eş zamanlı bir artış gözlemlendi. Olayların bu şekilde yeniden dağılımı, saldırılara aktif insan katılımının görünür izleri olmadan kötü amaçlı yazılımların tespit edilmesiyle ilişkilendiriliyor. Bu durum 'araçların metalaşması' ile açıklanabilir. Bununla birlikte, yüksek nitelikli olayların sayısının düşük olmasının mutlaka düşük hasar anlamına gelmediğini anlamak önemlidir. Hedefli saldırılar artık daha dikkatli planlanıyor ve daha tehlikeli hale geliyor. Bu nedenle, deneyimli SOC analistlerinin yardımıyla yönetilen etkili otomatik siber güvenlik çözümlerinin kullanılmasını öneriyoruz.”

Rapor saldırganların geçen yıl kullandıkları en yaygın taktik, teknik ve araçları da vurguluyor. Bu sonuçlar, Kaspersky Güvenlik Operasyonları Merkezi (SOC) tarafından tespit edilen MDR olaylarının analizine dayanıyor.

Rapora göre tespit edilen tüm ciddi olayların yüzde 22,9'u kamu sektöründe kaydedildi. İkinci sırada BT şirketleri yüzde 15,4 ile yer alırken, onları sırasıyla %14,9 ve %11,8 oranında finans ve sanayi şirketleri takip etti.

– “Saldırıların metalaşması”

Raporda yer alan olayların niteliğine bakıldığında, yaklaşık yüzde 25'inin bireyler tarafından gerçekleştirildiği görülüyor. Bunların yüzde 20'den biraz fazlası, Kaspersky tarafından daha önce hedefli saldırılar olarak sınıflandırılan, ancak müşterinin açık onayı üzerine 'siber tatbikat' olarak belirlenen çeşitli “siber tatbikat” türlerini içeriyordu.

Ciddi sonuçlara yol açan kötü amaçlı yazılım saldırılarının oranı 2023'te önceki yıllara kıyasla biraz düşmüş ve rapor edilen toplam kritik olayların yüzde 12'sinden fazlasını oluşturdu. Bu düşüş, son yıllarda yüksek ciddiyete sahip olayların en küçük payını temsil ediyor ve bu durum “saldırıların metalaşmasına” bağlanıyor.

Bu eğilim, kasıtlı veya kazara sızıntılar nedeniyle yaygın hale gelen hedefli kampanyalar yürütmek için önceden geliştirilmiş araçların yaygın olarak benimsendiğini gösteriyor. Söz konusu araçlar otomatik saldırı senaryoları uygulama girişimlerinde tekrar tekrar kullanılıyor.

2023 MDR'nin raporu ayrıca hedefli saldırı kalıntılarının, kamuya açık kritik güvenlik açıklarının ve sosyal mühendislik kullanımının tespit edildiği olayların yüzde 4-5 oranında olduğunu ortaya koydu.

Gelişmiş saldırılara karşı korumayı artırmak için şirketlere etkili siber güvenlik çözümleri uygulamaları, bunları yönetmek için nitelikli uygulayıcılar tutmaları veya MDR ve Olay Müdahalesi gibi yönetilen güvenlik hizmetlerini benimsemeleri tavsiye ediliyor.

Hizmetler, tehdit tanımlamasından sürekli koruma ve düzeltmeye kadar tüm olay yönetimi döngüsünü kapsıyor. Ayrıca bu hizmetler, kaçamak siber saldırılara karşı korunmaya, olayları araştırmaya ve bir şirketin güvenlik çalışanı olmasa bile ek uzmanlık sağlamaya yardımcı oluyor.