
Karabük’te kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte evlerde kışlık hazırlıklar hız kazandı. Mevsimlik meyveler pekmez, marmelat ve reçele dönüştürülürken, sebzeler ve mantarlar da turşu yapımında değerlendiriliyor.
Özellikle köylerde geleneksel yöntemlerle sürdürülen hazırlıklar, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de yöresel mutfak kültürünü yaşatıyor.
DOĞAL MEYVELER KIŞLIK LEZZETLERE DÖNÜŞÜYOR
Kuşburnu, alıç, kızılcık, elma, armut ve böğürtlen gibi meyvelerden pekmez, marmelat, reçel, sirke ve pestil hazırlanıyor. Toplanan meyveler ayıklanıp temizlendikten sonra büyük kazanlarda pişiriliyor, ardından kavanozlara doldurularak kış aylarında tüketilmek üzere saklanıyor.
MANTAR VE SEBZE TURŞULARI KURULUYOR
Kış sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan turşular için de hazırlıklar sürüyor. Mantarların yanı sıra fasulye, biber, kornişon salatalık ve kelek gibi sebzeler değerlendirilerek kışlık olarak hazırlanıyor.
Hazırlanan ürünlerin bir bölümü evlerde tüketilirken bir bölümü de pazarlarda satışa sunuluyor. Kavanoz, bidon ve şişe satışları ise yerel esnafa hareketlilik kazandırıyor.
GELENEKSEL KÜLTÜR YAŞATILIYOR
Karabük’te kuşaktan kuşağa aktarılan kışlık hazırlık geleneği, sonbaharda mutfakları hareketlendiriyor. Doğal ürünlerin mevsiminde değerlendirilmesiyle kış sofraları hazırlanırken, yıllardır sürdürülen gelenekler de yaşatılmaya devam ediyor.
İlgili Haberler
TümüYorumlar
Henüz yorum yok.
İlk yorumu sen yaz, tartışmayı başlat.



