Karabük Üniversitesi’nin kurslarını bitiren mülteciler Kanada’ya gidiyor

Karabük Üniversitesi’nin kurslarını bitiren mülteciler Kanada’ya gidiyor

Yayın: 29.11.2023 20:10 |Güncelleme: 27.12.2023 16:38
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesinde açılan ‘Temel Aşçılık ve Fast-Food Hizmetleri’ kursunu başarı ile tamamlayarak sertifikalarını alan mülteciler yurt dışında iş bulma imkanı yakalayacak.

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ve YSYD Karabük Toplum Merkezi iş birliğinde Afgan mültecilere yönelik ‘Temel Aşçılık ve Fast-Food Hizmetleri’ kursu açıldı. Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü öğretim üyelerinin desteğiyle 15 kursiyere verilen 3 aylık kurs sona erdi. Eğitim sonunda Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık tarafından kursiyerlere sertifikaları verildi. Böylece mülteciler aldıkları sertifikalar ile yurt dışında iş bulma imkanına kavuşacak.

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökhan Sur, daha önce kaynakçı, elektrikçi ve mobilya sektörü üzerine verdikleri eğitim sonrası çok sayıda Afganlı mültecinin uluslararası geçerliliğe sahip sertifika ile Kanada‘da iş sahibi olduğunu söyledi.

“Kanada’ya gidecekler”

5-6 yıldır Karabük’te yaşayan Afganistanlı mültecilerin temel aşçılık ve fastfood alanında 3 aylık bir eğitim sürecinden geçtiğini ifade eden Sur, “Yaklaşık iki ay teorik ve uygulama ağırlıklı ve bir ayda staj diyelim. Bir aylık kısmında da uygulama otelinde yine staj yaparak eğitimlerini tamamlamış oldular. Mülteciler ve Sığınmacılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MSYD) kurumuyla birlikte yaptığımız bu eğitimler sonrasında MSYD kurumu bu kişilerin Kanada’da iş bulma, yerleşim yeri alma ve yaşama izinlerini yönetmektedir ve bu imkanları kendilerine sunmaktadır. Bir nevi burada eğitim alan kursiyerler Kanada’ya gitme biletini ellerine almış oluyorlar. Bu da hem Karabük hem de üniversitemiz adına büyük bir başarı. Bu başarının da sürekliliğini devamını getirmek üzere yine MSYD kurumuyla iletişimimiz, çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.
“Tabii başta temel aşçılık eğitimlerini düzenliyoruz” diyen Sur, “Hasta bakım, yaşlı bakım, baristacılık gibi eğitim planlarımızı yine gündeme aldığımız eğitim faaliyetlerimiz. Bu faaliyetleri burada yaşayan özellikle Afgan mültecilere vererek Kanada gibi ülkemizin dışında yer alan farklı ülkelere geçerliliği olan sertifikalarla kendilerine yeni bir hayat hazırlama imkan sunmuş oluyoruz” ifadelerine yer verdi.
15 kişinin kurs aldığını aktaran Sur, bugüne kadar 45 kursiyere temel aşçılık alanında eğitim verdiklerini kaydetti. Sur, “Yine kaynakçı, elektrikçi ve mobilyacı eğitimleri adı altında da en az her birinden 45’er kişiyi eğittik ve onların birçoğu şu an Kanada’da yaşıyorlar” ifadelerini kullandı.

YSYD Geçim Kaynakları Asistanı Mert Sağaltıcı: ” Yerel ve sığınmacı bireylerle yardımlaşma dayanışma ve destekleme derneği olarak toplum merkezlerimizde insani değerler yaklaşımı çerçevesinde ve ayrım gözetmeksizin bireylerin güçlenmesini ve yetkinlik kazanmasını sağlayıcı politikalar ile koruma birimi psikososyal destek birimi geçim kaynakları birimi ile çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Koruma birimi dahilinde bireylerin sahip olduğu haklar çerçevesinde farkındalık sağlamayı aynı zamanda bireysel olarak yerine getirilmesi gereken yükümlülükler hakkında farkındalık sağlayıcı grup oturumları bireysel görüşmeler sağlanmaktadır. Psikososyal destek birimiz ile yine farkındalık arttırıcı psikososyal grup oturumları, bireysel danışan görüşmesi gibi hizmetler sağlamaktayız. Hukuki danışmanlık desteğimiz de bulunmaktadır. Geçim kaynakları programımız ile 3. Ülke yerleştirmeleri kapsamında Türkiye’de bulunan göçmen bireylerin mesleki yetkinliklerini ve güçlendirilmesini sağlayıcı mesleki eğitim kursları sağlayarak Türkiye dışında bir ülkeye yerleşim sağladıktan sonra bireyin sosyal uyum sürecini hızlandırmayı ve kendini gerçekleştirme fırsatlarını elde edebilmelerini sağlamak asıl asıl amaçtır. Mesleki eğitim süreci dahilinde bireylerin çalışma izni danışmanlığı  işe yerleştirme desteği ve meslek edinme noktasında farkındalık arttırıcı oturumlar gerçekleştirerek Türkiye’de bulunan göçmen bireylerin kendi geçim kaynaklarını yaratabilmelerine destek olunmaktadır.” dedi.

Özünü koruyan Afgan yemek kültürünü, Türk usulü Afgan yemeklerine dönüştüren yetenekli kursiyerler, aldıkları eğitimler sonrası hünerlerini ikramda bulunarak gösterdiler. Birbirinden güzel yemeklerin sunumları ve lezzetleri hem göze hem de damağa hitap etti. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Haber Videosu İçin Tıklayınız!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Samsun’da 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadele'yi başlatmak için 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 105. yılı dolayısıyla düzenlenen 19 Mayıs Yarı Maratonu yapıldı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarı maraton için sporcular, Fuar Caddesi'nde toplandı.

Cadde üzerinde oluşturulan parkurda gerçekleştirilen yarı maratona, 18-70 yaş arasında 200 sporcu katıldı.

Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan'ın işaretiyle başlayan yarışmada, sporcular dereceye girmek için mücadele etti.

Sporcular, 21 kilometrelik parkurda Fuar Caddesi, Batı Park, Atakum Golf Kulübü, 19 Mayıs Üniversitesi Olimpik Yüzme Havuzu güzergahından tekrar başlangıç noktasına döndü.

Yarı maratonu erkeklerde Kenyalı James Kipgoei Kipcotech, kadınlarda aynı ülkeden Elida Jelimo Korir birinci tamamladı.