Karabük hava raporları son verilerine göre, şehirdeki hava kirliliği yüksek seviyelere ulaştı. Karabük’ün hava kirliliği gözle görülür hale geldi. Uzmanlar, bu durumun hassas gruplar için tehlikeli olabileceğini belirtiyor. Nefes alma güçlüğü ve boğazda tahriş gibi belirtiler hissediyorsanız, dışarıda geçirdiğiniz süreyi mümkün olduğunca azaltmanız öneriliyor. AccuWeather verilerine göre, hava kirliliği Karabük’te maksimum seviyelere ulaştı. Hava kirliliği nedeniyle, tedbirli olunması ve sağlığınız için dışarıda daha az vakit geçirilmesi uzmanlar tarafından özellikle vurgulanıyor.
Karabük’te hava, yüksek kirlilik düzeyine ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1962 yılında kurulan özel bir meteoroloji şirketi olan AccuWeather verilerine göre, hava kirliliğimiz maksimum seviyelere çıktı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verileri de bu korkunç tabloyu onaylayarak, Karabük'ün hava kalitesinin kötü olduğunu yazdı. Bakanlığın internet sitesindeki verilerine göre, Karabük’te kötü hava kalitesi ölçüm değeri vatandaşları tedirgin etti. Kötü havanın ölçüm değeri, 201 ile 300 arası ifade edilirken, özellikle kentin merkezinden 75. Yıl mahallesi üzerinde ölçülen hava değeri 239 olarak görüldü. Bu ölçüm değeri ile, Karabük acil durum sekmesinde yer aldı. Karabük merkezinin üzeri gri renkli bir katmanla kaplanıyor ve bu tozlu hava gözle de görülüyor. Sabah saatlerinden itibaren hava kirliliği hissedilir biçimde artmaya başlıyor.
“Sanayi Kenti Karabük”te ne gibi önlemler alınıyor?
Karabük’te, demir çelik fabrikası, baca gazı tozu geri kazanım tesisi ve haddehanelerin kurulu olduğu biliniyor. Bu düzeydeki işletmeler, büyük bir hava sahasını işgal ediyor. Zaman zaman denetlendiği, para cezaları kesildiği yönünde haberler yapılsa da son günlerde yaşanan hava kirliliğinin faturası kime veya kimlere kesilecek merak ediliyor. Vatandaşlar, Karabük’ün tek hava kanalı olan Cevizkent’in yüksek katlı evlerle inşa edilmesiyle kentteki hava akışının sağlanamadığını ifade ediyor. Fabrikalardan çıkan her parçacık (partikül) Karabük halkının ciğerlerine taşınıyor. Bu konuda yetkililerin ivedilikle harekete geçmesi bekleniyor. Sanayi kenti Karabük’ün yıllardır dünyanın gözü önünde göz göre göre halkını zehirlediği ve yavaş yavaş öldürdüğü kamuoyu tarafından biliniyor.
Kimse kılını kıpırdatmıyor
Sanayi kuruluşlarının filtre takma zorunluluğu ile ilgili denetleyici yasal hükümlerin çalışıp çalışmadığı konusuna tepkiler artıyor. Artık Karabük’te gözle görülür bir hava kirliliği yaşanıyor. Ülke ekonomisinin, tasarruf tedbirleriyle anıldığı bir dönemde, kazanç kapısı fabrikalarla ilgili kimsenin ağzını bıçak açmadığı, hiçbir sivil toplum örgütünden bir kimsenin de kılını kıpırdatmadığı yönünde ifadeler, vatandaşların gündeminde yer alıyor.
Vatandaşlar, "Karabük’te hava kirliliği bugün yaşanan bir sorun değil, yıllardır devam eden kanayan bir yaradır. Çünkü fabrikasız bir Karabük düşünülemez. Ancak fabrikaların yeterince denetlenmediği, filtre sistemlerinin kontrol edilmediğini düşünüyoruz. Yoksa ki her sabah Safranbolu’dan Karabük ‘e gelenler, çıplak gözle görüyorlar. Karabük’ün üzerinde kahverengi ve gri bir bulut tabakası hakim oluyor. Safranbolu’da güneş sabah saat 6'da doğuyorsa Karabük’te en erken 9’da fark ediliyor. Hava kirliliğinden şehre güneş bile ulaşamıyor. Buna devletin göz yummaması gerekir. Şu an Türkiye’de en çok kanser vakalarının ve kanser ölümlerinin yaşandığı şehirdir, Karabük” diyerek seslerini yetkililere duyurmaya çalıştı.
Partiküller Yalan Söylemez
Bilimsel anlamda hava kirliliği, partikül madde kirleticisi (PM) olarak ifade ediliyor. Bu demek oluyor ki, çok küçük olan toz zerrecikleri havada geziniyor. PM10 düzeyi ise solunum sistemine özellikle akciğerin derinliklerine nüfus eden kirleticileri gösteriyor. 2,5 ve 10 mikron ile toz, polen ve küf gibi yanma sonucu oluşan küçük parçacıkların adlandırılması anlamında parametrik bilgiler sunuyor. Dünya Sağlık Örgütü‘ne göre metreküp başına 25 mikrogram partikül madde, hava kirliliğinde en üst sınır olarak belirleniyor. Bu oranlar 100’ün üzerinde kaydedilirse, sağlığa zararlı ve daha da ilerisi alarm seviyesi oluyor.
Karabük’ün partikül madde kirleticilerine ait açıklamaları şu şekilde: “Karabük’te partiküller, akciğerlere ve kan dolaşımına girerek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirler. En ağır etkileri akciğer ve kalpte görülüyor. Bu maddelere maruz kalanlar, öksürüğe veya solunum zorluğu, astım rahatsızlığında ağırlaşma ve kronik solunum yolu rahatsızlıklarının gelişmesine yol açabilir. Özellikle gözde ve boğazda tahrişe, öksürüğe, solunum zorluğuna ve astım rahatsızlığında ağırlaşmaya neden olabilir. Bu hafta Karabük’ün havası yüksek bir kirlilik düzeyine ulaştı.” ifadeleri yer aldı. (Esra Oğuzkağan Özkan)
Halil
•Bu haberde emeği geçen kardeşlerimin ellerine,yüreğine sağlık, Karabük için çok önemli ve hayati bir konuyu gündeme getirmeniz vatandaşlarımızın duyarlılığı ve farkıdalığını artırıp, ilgililerin bir an önce önlem almalarını sağlayacaktır.çünkü bende her sabah yürüyüş yaparken, hava kirliliğinin had safhada olduğunu çıplak gözle görmekteyim.
Yaylacılı
•Yazıklar olsun Kardemir yönetime hakkımı helal etmiyorum