Karabük’te ‘Akıllı Sayaç’ krizi büyüyor

Karabük’te ‘Akıllı Sayaç’ krizi büyüyor

Yayın: 21.11.2022 16:59
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te mekanik su sayacından, kartlı ön ödemeli akıllı su sayaç sistemine geçilmesi çalışmaları sıkıntıları da beraberinde getirdi. Karabük Belediyesi, ticarethanelerden sonra evlerdeki su sayaçlarını da akıllı sayaçlarla değiştirmeye başladı. Daha önce işyerlerinin su sayaçlarının değişimi akıllı sayaçlarla yapılmıştı, şimdi sıra evlere geldi. Ancak evlerin su sayaçlarını yenileme çalışmalarında yaşananlar ise hane sahiplerinin tepkilerine neden oldu.  Su sayaçlarının habersiz bir şekilde değiştirildiğini ve adeta vatandaşın buna mecbur bırakıldığı belirtilirken, istenen sayaç bedelinin ise 1850 TL olduğu,  taksitli olduğunda ise bu bedelin 2350 TL’ye çıktığı ifade edildi.

Bilindiği gibi işyerlerinin su sayaçları 800 TL gibi bir bedelle değiştirilmişti, işyerlerindeki su sayaçlarının değişiminin ardından sıra evlerdeki su sayaçlarına geldi ve işyerlerinden alınan 800 TL tutarındaki sayaç bedelinin evlerdeki değişime başlanması ile birlikte yapılan yüzde yüzün üzerinde bir zamla 1800 TL’ye çıktığı belirtildi.

Öte yandan evlerde bulunan mekanik su sayaçlarının akıllı diye tabir edilen kontörlü su sayaçları ile değiştirilmesinin vatandaşların mağduriyetine yol açacağı belirtilirken, bu uygulama ile birlikte birçok vatandaşın susuz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı ifade edildi.  Birçok kesim  “Parası olan vatandaş kontör yükletecek olmayan vatandaş ise susuz kalacak” şeklinde görüş beyan ediyor.

ESKİ SAYAÇLAR BEDELSİZ ALINIYOR

Karabük Belediyesi su tahsilat merkezindeki vezne önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, internet üzerinden ödeme yapamadıklarından yakınarak, “Uzun sürelerle kuyruklarda bekliyoruz, zaten 800 liralık sayaçlar taksitle 3 katına kadar çıktı. Zamanında para ödeyerek aldığımız sayaçlar, bir bedel ödenmeden geri alınıyor. ” diyorlar.

AKILLI SAYACIN HEM VATANDAŞA HEM BELEDİYEYE FAYDALARI DA VAR

Diğer yandan Mekanik su sayacından, kartlı ön ödemeli akıllı su sayaç sistemine geçilmesinin hem vatandaşa hem de Belediyeye faydasının olduğu belirtilirken, bu faydalar şu şekilde sıralandı:

Akıllı Sayacın Vatandaşa Faydaları: Su faturası ve aylık bakım bedeli ortadan kalkacak,

Ev sahibi-kiracı-devre mülk-idare anlaşmazlıkları olmayacak,  Aboneler istedikleri kadar krediyi sabit fiyat garantisi ile alabilecekleri için sık sık yapılan tarife değişikliklerinden (yani zamdan) etkilenmeyecek, Açık unutulan musluklar ve kaçaklardan dolayı su basmaları ve su israfı önlenmiş olacak, Aboneler ne kadar su harcaması yaptığını ve yapabileceğini her an görebilecek.

Akıllı Sayacın Belediyeye Faydaları: Yaşamsal değeri olan suyun tasarruflu ve kontrollü kullanılması,  Su ücretinin su tüketen herkesten alınması, Kurumların personel giderlerinin azalması,  Arızalı sayaç sorunu ve kaçak su kullanımının önlenmesi, Kurumların su paralarını peşin olarak tahsil etmesi, Alacak tahsili ve icra takip işlemlerine gerek kalmaması.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Vakıf Katılım’dan girişimcilik ekosistemine 600 milyon liranın üzerinde kaynak

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Vakıf Katılım, kurulduğu günden bu yana 50 adet girişime destek olurken, girişim sermayesi yatırım fonlarına da 600 milyon liranın üzerinde kaynak transferi sağladı.

Bankadan yapılan açıklamaya göre, Kamu kurumları arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan tescilli ilk “Yerinde AR-GE Merkezi” unvanını alan Vakıf Katılım, sürdürülebilir bir ekonomi için girişimcileri desteklemeye devam ediyor.

Dört farklı Portföy Yönetim Şirketi altında, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Katılım Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Kalkınma Katılım Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Yenilikçi ve İleri Teknolojiler Girişim Sermayesi Yatırım Fonu, Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu ve Katılım Karma Girişim Sermayesi Yatırım Fonu olmak üzere 6 farklı girişim sermayesi yatırım fonu üzerinden yatırımlarını gerçekleştiren Vakıf Katılım, kurulduğu günden bu yana girişim sermayesi yatırım fonlarına 600 milyon liranın üzerinde kaynak sağladı, toplamda 50 adet girişime destek oldu.

– “Amacımız gerçekleştirilen yatırımlarla uzun vadeli ekonomik değer oluşturmak”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Vakıf Katılım Genel Müdürü Mehmet Ali Akben, günümüzde girişimcilerin, farklı istihdam alanları sağlayarak, yeni sektörler ve pazarlar açarak ekonomik büyümeye büyük katkı sağladıklarını belirtti.

Akben, ülkenin küresel rekabet gücünün artması için mutlak suretle girişimcilerin önünü açmanın, tüm kurum ve kuruluşlarıyla gerekli desteği vermenin önemine inandıklarını aktararak, şunları kaydetti:

“Bu doğrultuda Vakıf Katılım olarak girişim sermayesi yatırım fonlarına kaynak ayırarak üzerimize düşen sorumluluğu titizlikle yerine getiriyoruz. Bugüne kadar bilişim, elektromobilite, ulaştırma, imalat, eğitim, sağlık, siber güvenlik gibi çeşitli alanlarda faaliyetlerine devam eden 50 adet girişime yatırım gerçekleştirdik. Bizim buradaki başlıca amacımız, gerçekleştirilen yatırımlarla uzun vadeli ekonomik değer oluşturmak. Yatırımlarımız, küresel boyutta ölçeklenebilirliğe sahip bir ürüne, istihdam oluşturma kabiliyetine, ihracat potansiyeline ve çevreye duyarlı bir yönetim politikasına sahip işletmeleri hedeflemektedir.”

2024'ün içinde yenilenebilir enerji ve tarım sektörlerini stratejik yatırım alanı olarak önceliklendirdiklerini vurgulayan Akben, “Önümüzdeki dönem yenilenebilir enerji tarafında; enerji verimliliğine odaklanan, fosil yakıt teknolojisini kapsayan temiz enerji çözümleri sunan, enerji altyapısı ve temiz enerji teknolojisi alanlarında faaliyet gösteren girişimlere yatırım yapılmasını planlıyoruz. Tarım tarafında ise, sürdürülebilir gıda üretimini ve üretkenliğini artıran, gıda ekosistemlerinin sürdürülmesine yardımcı olan ve toprak kalitesini devamlı olarak artıran tarım uygulamalarına yatırım yapılması gündemimizde.” ifadelerini kullandı.