Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
23 Aralık, 2024 14:20 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te Çevre ve Şehircilik Alanında Önemli Gelişmeler Yaşanıyor

Karabük’ün damadı olan Bakan Murat Kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2025 Yılı’nda istihdam edilmek üzere 1.331 personel alınacağını müjdesini verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2025 yılı için toplamda 1.331 personel alımı gerçekleştireceği duyuruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yeni çalışma arkadaşları ile bakanlık ailesini büyütüp güçlendireceklerini belirtti. Personel alım sürecinin, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanarak resmiyet kazandığı 2025 Yılı içerisinde, 500 çevre ve şehircilik uzman yardımcısı, milli emlak denetmen yardımcısı, milli emlak uzman yardımcısı, coğrafi bilgi sistemleri uzman yardımcısı ve memur alınacak. Böylece, 611’i sözleşmeli, 720’si kadrolu olmak üzere toplam 1.331 personel istihdam edilecek.

Karabük'te, çevre kirliliği ile mücadele kapsamında da önemli adımlar atılıyor. Ulaşım kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla Karabük Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamasını devreye aldı. Trafikte seyir halindeki araçların egzoz gazı emisyon ölçümü, Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) ile sorgulanıyor. 2024 Yılı için egzoz gazı emisyon ölçümü bulunmayan araçlara 9.943 TL idari para cezası uygulanıyor.

Bakanlık, 2024 Yılı için egzoz gazı emisyon ölçüm bedeli, 256 TL açıklanmıştı. Yeni yıldan itibaren ölçüm bedeli 368 TL olarak güncellendi. Egzoz muayene gecikme ceza bedeli ise 2025 yılında 9 bin 943 TL’den 14 bin 310 TL olarak artış gösterdi. Karabük’te Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Yılı Kasım Ayı verilerine göre, trafiğe kayıtlı araç sayısı 79 bin 391 olarak açıklandı. Bunlardan; 45 bin 415’i otomobil, 10 bin 353’ü kamyonet, 3 bin 319’u kamyon, 332’si ise özel amaçlı araçlar olarak bildirildi.

Karabük genelinde, çevre koruma ve hava kalitesinin artırılması amacıyla atılan bu adımlar, hem istihdam yaratacak hem de hava kirliliği ile mücadelede önemli bir rol oynayacak. Bu gelişmeler, Karabük’ün çevre sağlığı açısından daha temiz bir geleceğe adım atmasına katkı sağlayacak.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2025 18:23 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Prof. Dr. Teoman Duralı’nın Adı BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinde yaşayacak

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle ideolojinin yerli ve ulusal sesi, mütefekkir Türk âlimi Prof. Dr. Teoman Duralı’nın ismiyle taçlandı.
16 Nisan 2025 tarihli ve 9724 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle, BEUN İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin ismi "Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Teoman Duralı İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi" olarak ilan edildi. Kelam konusu karar, 17 Nisan 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, bahse ait yaptığı açıklamada, bu manalı ismin üniversite çatısı altında yaşatılmasının hem bilim hem de üniversite topluluğu için büyük bir gurur ve memnunluk olduğunu vurguladı. Özölçer şöyle dedi:
"Emeğin başşehri Zonguldak’ın gururu Merhum Prof. Dr. Teoman Duralı hocamız; yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın birçok ülkesini gezmiş, alanında pahalı bilim insanları yetiştirmiş, insanlık fikrinin yol göstericilerinden çok değerli bir ilim neferidir. Derin felsefi birikimi, ilmi müktesebatı ve entelektüel duruşuyla da bizlere hem rehber hem ilham kaynağı olmuştur. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 101 yıllık esaslı geçmişe sahip Üniversitemizin İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesine onun isminin verilmesi, sadece bir isim değişikliği değil; bir misyonun, bir duruşun ve bir vizyonun Üniversitemizde beden bulmasıdır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak Prof. Dr. Teoman Duralı hocamızın klasik ve kültürel kıymetleriyle hemhâl olmuş entelektüel şahsiyeti ve bizlere rehber olan çalışkanlığıyla onun müsaadeden yürüyen, düşünmeyi, sorgulamayı ve üretmeyi temel alan kuşaklar yetiştirmeye devam edeceğiz. Bedelli Hocamızın; ideoloji, tarih, sosyoloji, psikoloji, Türk lisanı ve edebiyatı, Batı lisanları ve edebiyatları üzere insanı ve toplumu anlamaya yönelik pek çok disiplini bir ortada barındıran İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemize isminin verilmesi, Teoman Duralı’nın çok taraflı ve derinlikli akademik mirasıyla müsemma olmuştur. Bu his ve fikirlerle Teoman Duralı hocamızın ismini İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemize uygun gören Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şahsım, üniversitem ve Zonguldaklı hemşehrilerim ismine şükranlarımı arz ediyorum. Bu manada takviyeleriyle her vakit yanımızda olan Yükseköğretim Kurulu Liderimiz Sayın Prof. Dr. Erol Özvar’a ve Yükseköğretim Kurulu ailesine de teşekkür ediyorum."
Teoman Duralı’nın fikir dünyasının, genç akademisyenlere ve öğrencilere ilham kaynağı olacağını kelamlarına ekleyen BEUN Rektörü Prof. Dr. Özölçer, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
"Teoman Duralı ismiyle bütünleşecek Fakültemiz, bundan sonra büyük bir vefa duygusu ve ilmi sorumlulukla, değerli hemşehrimiz ve kıymetli aydınımız Prof. Dr. Teoman Duralı hocamızın mirasını yaşatacak ve yeni kuşaklara aktaracaktır."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.