KARABÜK’TE IPARD BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

KARABÜK’TE IPARD BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DÜZENLENDİ

Yayın: 27.01.2024 02:03 |Güncelleme: 06.02.2024 22:19
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te  IPARD desteklerinin verilmesinde yetkili kuruluş olan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Koordinatörü ve uzmanları tarafından Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz ve TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık oturumunda İrtibat Ofisi Uzmanları Murat Erkan ve Tuğba Mutlu, katılımcılara sunum eşliğinde bilgiler verdi.

TKDK Koordinatörü Emre Akbıyık TKDK’nın faaliyetleri ve IPARD projeleri hakkında verdiği bilgide; “TKDK Karabük İrtibat Ofisi iki personeliyle İPARD III Projelerinin 2024 yılı itibariyle Karabük’ün de faydalanması için hizmet verecek. Karabük, Çankırı iline bağlı olarak proje aşamasında ilerleyecek. Geçtiğimiz yıl Çankırı’ya 78 milyon TL hibe dağıtıldı ve bunun dışında 24 milyon TL tutarı vergiden muaf oldu. Bu yatırımcılar için büyük bir fırsat ve görüyorum ki Karabüklü yatırımcılar bunun bilincinde. Sizler için ayrıntılı bir sunum hazırladık. Karabük’te bu yıl IPARD III projelerinden yararlanmaya başlayacak. Burada 18 farklı sektörde hibe desteği olacak. Karabük’ün 81 il içerisindeki rekabette adından söz ettireceğine inanıyoruz. Hatta sanayi kenti artık tarım kenti olarak da anılmaya başlayabilir. Amacımız yatırım olsun, istihdam olsun ve Karabük kalkınsın..! Kırsal Kalkınma Programı IPARD III kapsamında, 101 – Hayvancılık, Süt ve Besi Hayvancılığı, Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği, Yumurta Tavukçuluğu. Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Yumurta İşleme, Çiftlik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi ise Bitkisel üretim (Arıcılık, Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkiler), Arıcılık, Zanaatkarlık ve Katma değerli ürünler, Kırsal Turizm, Su ürünleri yetiştiriciliği, Makine parkları, Yenilenebilir enerji geliştirilmesine yönelik yatırımlar desteklenecek ve söz konusu yatırımlara; %50 ile %70 arasında karşılıksız hibe desteği sağlanacak. Geri ödemesiz hibe desteklerden yararlanıcıların yapacakları yatırımlar, KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf olacak. Yapılacak olan yatırımlarda Maliye Bakanlığı’ndan alınacak “Vergi Muafiyeti Belgesi” ile vergileri ödenmeyecek.” dedi.

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz Daha önce 42 ilde verilen AB ve ülkemiz destekli IPARD fonlarından ilimizin de yararlanması amacıyla yıllardır çaba sarf edilmiştir. Gelinen bu noktada İlimizin IPARD proje desteklerinden faydalanmasını büyük bir aşama olarak görüyorum. IPARD III projeleri değişen kriterlerine göre çağrı ilanı gerçekleşecek. Karabük’te uzmanlarımız sorusu olan herkese destek ve yardımcı olacak. Örneğin Eflani cember bezinin bu proje ile desteklenmesini çok arzu ediyoruz. İlla yeni işletmelerde değil, kriterlere uygun bir işletmesi var ve araç, makine yenilemek istiyor bu konuda da modernizasyon projesi hazırlanabilir. Kırsal alan için 20 bin nüfusun altı belirlenmiş. Diyelim ki köyde bir tarım arazisi ve onun çıkarılan ürünlerinin sergilendiği bir dükkan düşünelim bunların tek bir proje kapsamında değerlendirilmesi mümkün olacak.” dedi.

Avrupa Birliği (AB) tarafından aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla oluşturulan, Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (Instrument for Pre-Accession Assistance-IPA) Kırsal Kalkınma bileşeni olan IPARD III (2024-2030), 81 ilde Türkiye genelinde toplam 555 milyon Euro hibe desteğini pay edecek. Katılımcıların ilgisi neticesinde Karabük’ün IPARD III projelerinde iddialı olacağı görüldü. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Almus’ta “6. Almuslu Okuyor Okuyan Kazanıyor” etkinliği düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 10.05.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

TOKAT (AA) – Tokat'ın Almus ilçesinde “6. Almuslu Okuyor Okuyan Kazanıyor” etkinliği ödül töreni yapıldı.

Almus Kaymakamlığı himayesinde Almus Çok Programlı Anadolu Lisesi tarafından ilçe genelinde düzenlenen “6. Almuslu Okuyor Okuyan Kazanıyor” etkinliği ödül töreni, Fatıma Tüz Zehra Konferans Salonu'nda yapıldı.

Yarışmada en çok kitap okuyanlara para ödülü verildi. Törene Kaymakam Emre Çömen, Sivas Kangal Kaymakamı Onur Aykaç ile davetliler katıldı.

Eğitimci yazar Hayati İnanç da etkinlik kapsamında konferans verdi.