Esra Oğuzkağan Özkan tarafından
22 Nisan, 2024 12:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te sevilerek tüketilen “incir” zamanı başlıyor

Ülkemizde sevilerek tüketilen incir, Anadolu'da bereket ve şifanın sembolü olarak kabul ediliyor. Yaz aylarında taze, kış aylarında ise kurutulmuş olarak tüketebileceğimiz bu meyve, yüksek besin değerleriyle de ön plana çıkıyor. Genellikle Ege Bölgesinde yetiştirilen incir, farklı bölgelerde de rahatlıkla bulunabiliyor. Karabük’te dut familyasından olan incir meyvesi yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladı. İncir hasadı Temmuz, Ağustos gibi başlıyor ve bu aylarda satışa çıkıyor. Taze incir almak istiyorsanız, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında pazardan, manavdan temin edebilirsiniz. blank Ancak incir reçeli için en uygun aylar ise Nisan ve Mayıs olduğu biliniyor. İncir ağaçları, dişi ve erkek olarak iki türe ayrılıyor. Dişi incir ağacının meyvesi daha büyük ve tatlı olurken, yaprakları içinde süt bulunuyor. Bu sağlıklı ve lezzetli meyve, sofralarımızda önemli bir yere sahip olduğu için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Şu günlerde taze olarak toplanıp reçelinin yapıldığı incirin insan sağlığına faydaları saymakla bitmiyor. Ancak incirin faydaları konusunda yapılan araştırmalar her geçen gün şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Türkiye'de yaygın olarak tüketilen incir, sadece lezzetiyle değil sağlık açısından da birçok yararı bulunuyor. İncirin içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde birçok sağlık sorununa iyi geliyor. İNCİRİN AZI YARAR, ÇOĞU ZARAR Incir, antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu engellemeye yardımcı olurken aynı zamanda demir içeriği sayesinde demir eksikliği olanların takviye alabileceği bir besin olduğu biliniyor. Uzmanlara göre, magnezyum içeriği saç ve cilt sağlığı için önemli bir mineral deposu olan incir, düşük yağ oranı ve lifli yapısı ile kalp ve damar sağlığını koruyor. Aynı zamanda sindirim sistemi için de oldukça faydalı olduğu belirtiliyor. Kuru incir ise potasyum zengini olup, Alzheimer riskini düşürerek, meme kanseri riskini azaltarak ve iskelet sistemi için gerekli olan K vitamini ve kalsiyumu içererek önemini arttırıyor. Yazın ve kışın tüketilen incirin ağız, diş, bronşit ve astım hastalarına da iyi geldiği ifade ediliyor. Yararları saymakla bitmeyen meyvenin bilinmeyen zararları da bulunuyor. blank Uzmanlar, gazetemize zararları için şunları kaydetti: “İncirin zararları, aşırı tüketildiğinde karaciğer yağlanmasına sebep olabileceği gibi bağışıklık sistemi için de oldukça faydalı olmasına rağmen aşırı tüketildiğinde dost bakterileri de öldürebildiği biliniyor. Hassas bünyelerin dikkatli olması gereken bir besin olan incir, doktora danışmadan aşırı tüketilmemelidir. İncirin hamilelik döneminde ve cinsellik konusunda da birçok faydası bulunmaktadır. Hamilelerin incir tüketmesi bebeğin gelişimine olumlu etkilerde bulunabilirken, cinsellik konusunda da sperm kalitesini arttırabilir ve kadınların sağlıklı yumurtalıklara sahip olmalarına yardımcı olabilir. Dolayısıyla, incirin sağlık açısından oldukça faydalı bir besin olduğu söylenebilir.” (Esra Oğuzkağan Özkan)  

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 16:14 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Sebze ve meyveleri yıkamadan yemeyin!

Tarım ilaçları tarıma zarar veren etkenleri ortadan kaldırırken, üretilen mahsuller doğru tüketilmediğinde vücuda bazı zararlar verebiliyor. Medicana Konya Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tarım ürünlerine zarar veren etkenleri bertaraf etmek üzere üretilmiş olan pestisitlerin mutfakta kullanılan gıdalardan en iyi şekilde temizlenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Dünya nüfusunun 2050’de 10 milyara ulaşması beklenirken; tüketilen tarım ürünlerine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Artan nüfus, azalan tarım alanları nedeniyle sebze ve meyvelerin yetmesi için çeşitli yöntemler kullanılıyor. Kullanılan tarım ilaçlarının insan vücudunda çeşitli hastalıklara yol açabileceğini söyleyen Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Devrim Deniz, tüketicilere sebze ve meyvelerin mutlaka iyi bir şekilde yıkanarak yenmesi konusunda uyarıda bulundu.

Maruziyet süresi önemli

Zirai mücadelede, kimyasal bazı yöntemler bitkileri korurken; insanlarda bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kullanılan tarım ilacının çeşidine, maruz kalınan süreye ve nasıl maruz kalındığına bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabileceğine değinen Uzm. Dr. Devrim Deniz, şu bilgileri verdi: "Tarım ilacı kalıntısının vücutta birikmesi, sindirim sistemindeki faydalı bakterilerin ölümüne ve bağışıklık sisteminin zarar görmesine yol açabilir. Farklı sistemlerde sorunlara da neden olabilir. Bu nedenle üretilen mahsuller mutfağa girdiğinde tüketicilerin bazı kurallara dikkat etmesi önem taşır."

"Meyveleri kabuğuyla yiyecekseniz karbonatlı suda bekletin"

Pestisitlerin bilinçli kullanılmasının hem yetiştiricilerin hem de tüketicilerin sağlığı için son derece önemli olduğuna değinen Uzm. Dr. Deniz, "Bu nedenle bilinçli üretici ve bilinçli tüketici olmak gerekir. Bilinçli olurken, organik bile olsa sebze ve meyveler mevsiminde tüketilmelidir. Her ihtimale karşı alınan bir meyve ve sebzenin, dalından taze koparılmış olsa bile yıkanması gerekir. Suda çözünen ve sistemik olmayan bir pestisit kalıntısını, bir bitki kabuğunun içinde yetişen kuru baklagiller için, su ile yıkamak yeterli olabilmektedir. Kabuğuyla yenen meyve ve sebzeleri önce karbonatlı sonra sirkeli suda 15 dakika beklettikten sonra durulamak, kalıntıların büyük oranda arındırılmasını sağlayabilir. Mutfaklarda kullanılan gıdaların yetiştirilme şeklinin yanında tüketilmeden önce hijyen ve pestisitten arındırılmış olması konusunda da dikkati elden bırakmamak çok önemlidir" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.