İhlas Haber Ajansı tarafından
03 Şubat, 2025 12:57 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Karabük’te sumak fidanları toprakla buluşturuldu

Karabük’te 35 dekar alanda 3 bin 500 sumak fidanı toprakla buluşturuldu.
Karabük Valiliği himayelerinde 2024 yılında başlatılan ’Tabiat Karabük Projesi’ çerçevesinde dağıtılan sumak fidanlarının dikimi için aktiflik düzenlendi. Safranbolu ilçesine bağlı Sırçalı Köyü’nde 12 dekarlık alanda gerçekleştirilen dikim aktifliğine Vali Mustafa Yavuz, Vilayet Jandarma Kumandanı İsmail Gökcek, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, kamu kurumlarının temsilcileri, muhtarlar, çiftçiler ve tıbbi aromatik bitki üreticileri katıldı.
Etkinlikte konuşan Vali Mustafa Yavuz, projenin temel gayelerinden birinin katma kıymetli tarım eserleriyle kırsal kalkınmayı desteklemek, kırsaldan kente göçü yavaşlatmak, kırsal turizmi geliştirmek ve köylerde vatandaşların gelir elde etmesini sağlamak olduğunu vurguladı.
Orman alanlarının yüzde 74 olması nedeniyle Karabük’ün tarıma uygun alanlarının sonlu olduğunu belirten Yavuz, bu nedenle yüksek ekonomik kıymete sahip eserlere yönelmenin değerine dikkat çekti.
Yavuz, "İlimizde tıbbi ve aromatik bitki üretimini artırmak için başlattığımız bu proje, çiftçilerimize alternatif gelir kaynakları sunuyor. Geçen yılın başı itibariyle Karabük’te tıbbi aromatik bitki ekim alanı 441 dekarken, yapılan çalışmalarla bu yıl yüzde 63’lük bir artışla 718 dekara ulaştı. Bu artış, çiftçilerimizin projeye sahip çıktığının en büyük göstergesi" dedi.
Sumak üretiminin Karabük’te profesyonel manada birinci defa başladığını aktaran Yavuz, bu yıl Karabük, Safranbolu ve Ovacık ilçelerinde 35 dekar alanda toplam 3 bin 500 sumak fidanının toprakla buluşacağını bildirerek, gelecek yıllarda bu sayının katlanarak artmasını hedeflediklerini belirtti.
Konuşmanın akabinde Vali Yavuz ve protokol üyeleri daha evvel 6 dekarlık aronya bahçesi kurarak projeye öncülük eden Prof. Dr. Hasan Gökkaya ve Birol Sarıvaz tarafından hazırlanan 12 dekarlık bahçede sumak fidanları toprakla buluşturuldu.

blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
15 Nisan, 2025 19:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Şanlıurfa’da ‘UNESCO Müzik Şehri’ olma sevinci

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Kent, 2026 yılında UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısına ev sahipliği yapacak.

Şanlıurfa’ya UNESCO tarafından "Müzik Şehri" unvanı verilmesinin sevinci yaşanıyor. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, düzenlediği basın toplantısında, mutLu haberi basın mensuplarıyla paylaştı. Gülpınar, toplantıda tarihi, zengin kültürel birikimi ve köklü müzik geleneğiyle adından söz ettiren kentin UNESCO'nun Geliştirici Şehirler Ağı içerisinde "Müzik Şehri" unvanına sahip olarak önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

"Dünyanın önemli aday şehirlerini geride bıraktık"

Gülpınar, "Dünyanın dört bir yanından aralarında Kansas City, Belfast, Da Lat gibi iddialı birçok uluslararası aday şehirle bu süreçte yarıştık ve onları geride bırakarak bu prestijli organizasyona ev sahipliği yapmaya hak kazandık. 2026 yılında düzenlenecek olan UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapma hakkı, geçtiğimiz hafta İtalya Pesaro'da gerçekleştirilen toplantıda ilan edildi ve bu önemli görev Şanlıurfa'mıza verildi. UNESCO Müzik Şehirleri Toplantısı'na ev sahipliği yapacak şehri simgeleyen küre İtalya'dan bize geçti. Küre, 2026 yılında yapacağımız toplantı sonrasında bir sonraki ev sahibine teslim etmek üzere o güne kadar bizde kalacak. Bu karar, sadece şehrimiz için değil tüm Türkiye için büyük bir onur ve kültürel bir diplomasi zaferidir. Bu başarı, son bir yılda yürüttüğümüz yoğun çabalar ve diplomatik girişimler ile Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığımızın titizlikle yürüttüğü çalışmalar sayesinde mümkün olmuştur. Şanlıurfa'nın sadece bir müzik şehri değil, Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e, eşsiz mutfağından halk edebiyatına kadar tarih ve kültürle yoğrulmuş çok yönlü bir medeniyetin merkezidir. Yaklaşık 80 ülkeden müzik şehirlerinin temsilcilerinin katılması beklenen bu toplantı, uluslararası işbirliklerinin geliştirilmesine, bilgi ve deneyim paylaşımının artırılmasına katkı sunacak; aynı zamanda şehrimizin yerel kültürel potansiyelinin global ölçekte tanıtımına imkan sağlayacaktır. Bugünden itibaren hazırlık sürecine girmiş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa’ya müzik şehri unvanının verilmesi kentte büyük sevince neden oldu. Vatandaşlar, turizm başta olmak üzere birçok alanda gelişime büyük katkı sağlayacağını belirtti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.